Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΣΑΣΕ
Συνέλευση - θλιβερή παρωδία...

Οι καρεκλοκένταυροι της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ έκαναν χτες, για τα μάτια των αγροτών, μια "εικονική" γενική συνέλευση

Σε θλιβερή "παρωδία" μετέτρεψαν χτες οι καρεκλοκένταυροι της ΓΕΣΑΣΕ την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Συνομοσπονδίας. Η νόθα διοίκηση των ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων της ΓΕΣΑΣΕ, μετά το "εικονικό" συνέδριο του Φλεβάρη του '97, έκανε χτες και μια "εικονική" γενική συνέλευση.

Ετσι, για μια ακόμα φορά επιβεβαίωσαν το πόσο αποκομμένοι είναι από τις διαθέσεις και τα αιτήματα των αγροτών, αφού το "έριξαν" στην αμπελοφιλοσοφία και εκθείασαν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Και για να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες έκαναν ξανά γενικώς λόγο για ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ομως, όταν τέθηκε η πρόταση από τους εκπροσώπους της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" να σταματήσει η κοροϊδία και να διοριστεί νέο ΔΣ από όλες τις παρατάξεις, που θα προχωρήσει στη διενέργεια γνήσιων και δημοκρατικών εκλογών σε όλους τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες της χώρας, το νόθο προεδρείο την απέρριψε μετά βδελυγμίας. Επιπλέον, χαρακτηριστικό της... σοβαρότητας της χτεσινής γενικής συνέλευσης είναι το γεγονός ότι δεν έγινε καν, ούτε απολογισμός, ούτε νέος προγραμματισμός δράσης, από τη νόθα διοίκηση.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Χρ. Φάκας,έκανε μια "κολοβή" περιγραφή των προβλημάτων των αγροτών - κατά τον τρόπο που συνηθίζουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης - και επιχείρησε να "διαφημίσει" την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα. Επίσης, "μόχθησε" να αποκρύψει τις ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρει η "Ατζέντα 2000) στους μικρομεσαίους αγρότες. Δεν είπε ούτε μια λέξη για αγώνες και αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών και αντί για "απολογισμό" δράσης της ΓΕΣΑΣΕ, έκανε μια αναφορά σε κάποιες ημερίδες που έγιναν...

Ηταν τόσο "κυβερνητική" η εισήγηση του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ, που ο υφυπουργός Γεωργίας, Ντ. Βρεττός,ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια, αρκέστηκε να πει: "Είπατε πράγματα που μας εκφράζουν". Την αγωνιστική μάσκα, πάντως, φόρεσε χτες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος,ο οποίος - τώρα που τρίζει η καρέκλα του - θυμήθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς και έκανε γενικώς λόγο για αγώνες.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, Γ. Πίττας,ξέπεσε στο σημείο να ζητήσει από τη ΓΕΣΑΣΕ να τον βάλει στην COPA (το συνδικαλιστικό όργανο των αγροτικών συνομοσπονδιών των αγροτών της ΕΕ) και μετά, όπως δήλωσε, θα πορεύεται χέρι χέρι με τη ΓΕΣΑΣΕ... στα σαλόνια των Βρυξελλών.

Κάτι παραπάνω από προκλητικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Δ. Προβατάς,ο οποίος ανέβηκε στο βήμα ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών (ΙΑΓΕ) για να κάνει "μαύρη" διαφήμιση στο περιοδικό του Ινστιτούτου και "μαύρη" προπαγάνδα κατά των αγώνων των αγροτών. Εφτασε μάλιστα σε σημείο να πει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν τα προκαλούν οι ίδιοι οι αγρότες!

Οι εκπρόσωποι της ΛΑΕ

Οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", στις τοποθετήσεις τους, "ξεγύμνωσαν" τους απομονωμένους καρεκλοκένταυρους της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ και τα σαθρά ευρωλάγνα επιχειρήματά τους. Τους υπενθύμισαν το μέγεθος των δραματικών προβλημάτων και αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Και για μια ακόμα φορά πρόταξαν την αναγκαιότητα της ενωτικής, μαζικής, αγωνιστικής, ταξικής πάλης των αγροτών ενάντια στον αφανισμό τους.

Ο Γιώργος Γκικόπουλος,πρόεδρος της ΟΑΣ Βοιωτίας και επικεφαλής της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας", είπε ανάμεσα σε άλλα: "Αυτή η τακτική γενική συνέλευση της ΓΕΣΑΣΕ είναι ουσιαστικά μια από τα ίδια με τις προηγούμενες. Η διοίκηση ούτε απολογήθηκε, ούτε προγραμμάτισε ουσιαστικά τίποτα. Το ΔΣ της ΓΕΣΑΣΕ αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πολύ "φτωχό" για να αντιπροσωπεύει τους αγρότες και επαναβεβαίωσε την ύπαρξή του για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα. Παρά την έκκληση της ΛΑΕ και τις προτάσεις της για αναζωογόνηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, η επιμονή των διοικούντων να μη χάσουν τις καρέκλες τους συνεχίζεται αμείωτα. Δείχνουν για άλλη μια φορά ότι επιμένουν στην προσπάθειά τους για χαλιναγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και ότι επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό του, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν".

Και η πλέον αποστομωτική απάντηση στις όποιες αιτιάσεις των καρεκλοκένταυρων για δήθεν ενότητα στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, δόθηκε από τον Γιάννη Κοτοπούλη,πρόεδρο της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας,ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε: "Δεν είναι διασπασμένο το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών, αλλά είναι "διασπασμένη" η ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ από τους αγώνες των αγροτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ