Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι οδοντογιατροί στις κάλπες
  • Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα
  • Ο ΟΣΑ παραμένει μακριά από τα προβλήματα των οδοντογιατρών, καταγγέλλει η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα οι οδοντογιατροί όλης της χώρας - πλην της Θεσσαλονίκης - για την ανάδειξη των διοικήσεων των συλλόγων τους, καθώς και των εκπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΟΣΑ) γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου (Νικηταρά 8 - 10) απ' τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και τις δυο μέρες. Θα αναδειχτούν τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι 32 εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση της ΕΟΟ, τα τρία μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής και τα εφτά μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Οσοι δεν έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά μπορούν να πληρώσουν την εισφορά τους μέχρι και το Σάββατο.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος - όπως και στις προηγούμενες εκλογές του 1996 - τέσσερις παρατάξεις: Η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών,μέσα απ' την οποία δρουν οι κομμουνιστές και δημοκράτες οδοντογιατροί. Στις προηγούμενες εκλογές η παράταξη είχε συγκεντρώσει 228 ψήφους (ποσοστό 10,8%) και εξέλεξε δύο συμβούλους στο ΔΣ του ΟΣΑ.

Οι άλλες παρατάξεις είναι: Η "Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Οδοντιάτρων" (το 1996 πήρε 1.161 ψήφους - ποσοστό 55,1% - και 7 έδρες). Η "Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Οδοντιάτρων" (το 1996 πήρε 388 - ποσοστό 18,4% - και 2 έδρες) και η "Προγραμματική Εναλλακτική Παρέμβαση" (το 1996 πήρε 354 ψήφους - ποσοστό 16,8% - και 2 έδρες).

"Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών

H "Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών στην προγραμματική διακήρυξή της επισημαίνει: "Ο ΟΣΑ εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει ένας σύλλογος μακριά από τα προβλήματα των συναδέλφων, συνδικαλιστικά αδύναμος (καμία γενική συνέλευση δεν είχε απαρτία), μονοπαραταξιακά διοικούμενος. Δεν αξιοποίησε το ιδιαίτερο βάρος του: για συντονισμό ενεργειών με τους άλλους οδοντιατρικούς συλλόγους, για πίεση στην Ομοσπονδία (ΕΟΟ), γι' ανάπτυξη συνεχών επαφών με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Παρέμεινε, όσον αφορά τα προβλήματα του κλάδου, στις ίδιες μεθοδεύσεις (διαμαρτυρίες, υπομνήματα, συνεντεύξεις), που από μόνες τους δεν αρκούν. Ετσι, τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, που είναι ο πληθωρισμός του επαγγέλματος, το φορολογικό καθεστώς, το ασφαλιστικό, οι συλλογικές συμβάσεις, ο δεοντολογικός κανονισμός, παραμένουν στάσιμα".

H συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζει η παράταξη, με τις ολοένα εντεινόμενες προσπάθειές της για επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο εισόδημα της πλειοψηφίας των οδοντογιατρών που είδαν τα πραγματικά τους έσοδα να μειώνονται. "Στο χώρο της Υγείας η απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής Στοματικής Υγείας, σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, οδηγεί στην εμφάνιση και ανάπτυξη ιδιωτικών οδοντιατρικών κέντρων, εταιριών, κλινικών που ούτε ο αριθμός τους μπορεί να καταγραφεί ούτε η αξιοπιστία τους να ελεγχθεί", τονίζει η παράταξη και ιεραρχεί ως εξής τα προβλήματα των οδοντογιατρών:

  • Η ανεργία των οδοντογιατρών, μόνο στην περιοχή της Αθήνας, είναι 5,5%. Ο πληθωρισμός του επαγγέλματος δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικά μέτρα αλλά με σωστό προγραμματισμό των αναγκών σε οδοντιατρικό δυναμικό.
  • Στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων η κατάσταση παραμένει τελματώδης.
  • Η σχεδιαζόμενη αναδιάταξη του ασφαλιστικού ταμείου - ΤΣΑΥ - με τη συγχώνευση και άλλων επιστημονικών κλάδων, από μόνη της δε θα λύσει κανένα πρόβλημα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεδοντιάζει» τους οδοντιάτρους (2005-09-30 00:00:00.0)
Αύριο η πανοδοντιατρική απεργία (2003-11-20 00:00:00.0)
Ζητούν απόσυρση του βιβλίου ασθενών (2002-11-29 00:00:00.0)
Αμφισβήτηση της εμπορευματοποίησης (2002-03-30 00:00:00.0)
Τα αποτελέσματα των εκλογών (1999-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ