Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Περιοδεία στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη

Να αντιδράσουν τώρα στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, να παλέψουν για να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο τομέα, για να αναπτυχθούν ολοκληρωμένες δημόσιες ψυχιατρικές υπηρεσίες κάλεσε τους εργαζόμενους του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) χτες αντιπροσωπεία του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ και της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του Κόμματος, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο, με επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Κοσιώνη.

Σε συνάντηση με την πρόσφατα διορισμένη διοικήτρια Γεωργία Σιδέρη τα στελέχη του ΚΚΕ εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του νοσοκομείου και συνολικά για την πορεία του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς». Τονίζοντας ότι θεωρούν την αποασυλοποίηση αναγκαία, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων από το επιχειρηματικό κεφάλαιο και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

«Μέσα στα "νέα άσυλα" δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, με ξεχωριστές περιπτώσεις, ακόμα και θανάτους παιδιών. Τα προγράμματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Η εμπειρία της Ευρώπης δείχνει ότι μετά τη λήξη των προγραμμάτων οι ψυχικά πάσχοντες εγκαταλείπονται, γίνονται τρωγλοδύτες, ζουν στο δρόμο», επισήμανε ο Π. Κοσιώνης. Στο ΠΝΑ - τόνισε η αντιπροσωπεία - πέρα απ' την ασυλικού τύπου νοσηλεία υπήρχαν και πρωτοποριακές μονάδες, όπως τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, υπηρεσίες για τον αυτισμό κ.ά. που υποβαθμίζονται και αποψιλώνονται από προσωπικό. Η διοικήτρια παραδέχτηκε ότι η αποασυλοποίηση δε γίνεται μόνο με το στήσιμο δομών, αλλά και ότι το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ΜΚΟ και τους ιδιώτες που λειτουργούν οικοτροφεία στα οποία μεταφέρθηκαν ψυχικά πάσχοντες απ' το ΠΝΑ.

Καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Τη συνειδητή υποβάθμιση του ΠΝΑ, τις δραματικές ελλείψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων. Στη βάρδια δυο νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για 10-12 ψυχικά πάσχοντες. Στους νοσηλευτές οφείλονται 1.500 ρεπό, ενώ μεγάλες ελλείψεις αντιμετωπίζουν και οι ξενώνες αποασυλοποίησης του ΠΝΑ. Ο ξενώνας της Λούτσας δε διαθέτει γιατρό, αλλά το υπουργείο Υγείας ασκεί πιέσεις προκειμένου να μεταφερθεί εκεί βαριά ψυχικά πάσχοντας, πρώην νοσηλευόμενος του ΠΝΑ, που τώρα νοσηλεύεται στον ξενώνα ιδιωτικής εταιρείας. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα. Είναι ύποπτο ότι για τις δομές που φτιάχνονται με το κλείσιμο των ψυχιατρείων δε φτιάχνονται οργανισμοί, αλλά και τα διάφορα σενάρια για "οικοπεδική" ή άλλη σχετική "αξιοποίηση" των 460 στρεμμάτων του ΠΝΑ», τόνισαν.

«Προετοιμάζονται ακόμα χειρότερες εξελίξεις στην ψυχική υγεία. Σας ζητάμε να αντιδράσετε. Τώρα. Να παλέψετε για να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στην Ψυχική Υγεία, την Υγεία συνολικά. Για να μετεξελιχτεί το ΠΝΑ σε δημόσιο πρωτοποριακό παιδοψυχιατρικό κέντρο που θα λειτουργεί με 100% χρηματοδότηση από κράτος και τις απαραίτητες δημόσιες δομές που χρειάζονται στην κοινότητα», κάλεσαν τους εργαζόμενους τα στελέχη του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ