Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αθλια παζάρια με το εφάπαξ

Την κατάργηση της 20ετίας του εφάπαξ, όπως δινόταν μέχρι σήμερα ολόκληρο στους δικαιούχους του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), προτείνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και πιο συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ, που συγκροτεί και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την ΠΑΣΚΕ και χαρακτηρίζει προδοτική την πρότασή της. Καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους, μπροστά και στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, τη Δευτέρα, 12 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ. στο Θέατρο «Ακάδημος».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) με έγγραφό της προς το ΤΑΞΥ προτείνει «να δίνεται προκαταβολή του εφάπαξ σε ποσοστό 60% και κατά τη συνταξιοδότησή τους να γίνεται η απόδοση - εξόφληση». Δηλαδή, σήμερα ένας εργαζόμενος που συμπληρώνει 20 χρόνια στη δουλιά και δικαιούται για παράδειγμα να πάρει 20.000 ευρώ εφάπαξ, με την πρόταση της ΠΑΣΚΕ θα πάρει 12.000 ευρώ (μείωση 40%).

Η πρόταση αυτή καταδικάζει σε σοβαρές οικονομικές απώλειες τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, δεδομένου ότι με βάση την πάγια τακτική των ξενοδόχων οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μετά τα 45 τους χρόνια θεωρούνται «μεγάλοι» και «αντιτουριστικοί», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν δουλιά στην κλάδο. Σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα πάρουν το υπόλοιπο 40% του εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά όμως με σημερινές τιμές.

Η συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις, έστειλε νέα ανακοίνωση, με την οποία επιχειρεί αναδίπλωση. Σήμερα εκπρόσωποι του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων ξενοδοχείων της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΞΥ, όπως αποφάσισαν σε χτεσινή πλατιά σύσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ