Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στα νύχια κυβέρνησης και χρηματιστών

Αντεγκλήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στο ΤΕΑΔΥ

Προμήθειες και κάθε είδους «κολεγιές» κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τους διάφορους αετονύχηδες χρηματιστές, οι οποίοι, αξιοποιώντας την πολιτική των κυβερνήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν στον τζόγο τα χρήματα των ασφαλισμένων, αποσπούν από τα Ταμεία και τα αποθετικά τους πρόσθετα χαράτσια για προμήθειες, όπως έγινε πρόσφατα με την αγορά κρατικών ομολόγων από το ΤΕΑΔΥ (ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων).

Στην περίπτωση, όμως, των Ταμείων η καταβολή προμήθειας για αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη ή ακόμη και άξια πολλής περιέργειας. Πολλά ερωτήματα προκαλεί ακόμη η στάση των διαχειριστών και των υπευθύνων που πηγαίνουν στους χρηματιστές και πληρώνουν προμήθειες προκειμένου να αγοράσουν χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν σαφώς από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του «Ρ» ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Θωμόπουλος. Οπως - χωρίς περιστροφές - εξήγησε, τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε ποσό να αγοράσουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδας χωρίς την παραμικρή προμήθεια. Αυτή η πρακτική ισχύει και για τις παλαιότερες εκδόσεις (κρατικά χρεόγραφα που βρίσκονται σε χέρια διαφόρων καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδας). Από τα λεγόμενα του υποδιοικητή προκύπτει σαφώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί από τους ενδιαφερόμενους χαμηλότερη τιμή από αυτή που πουλά η Τράπεζα της Ελλάδας στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αλλα λόγια... από το ΠΑΣΟΚ

Πίσω από τις εξελίξεις σχετικά με το ΤΕΑΔΥ οχυρώθηκε χτες και το ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό. Η Μ. Δαμανάκη περιορίστηκε στην κριτική προς την κυβέρνηση ότι δεν έχει «εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος Ρέππα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, ανέφερε ότι «το Ασφαλιστικό θα αναδειχθεί τελικά σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στην εκλογική αναμέτρηση».

Ως προς το θέμα του ΤΕΑΔΥ, η Μ. Δαμανάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «βαριές ευθύνες», όχι γιατί χαρίζει στους επιχειρηματίες το «ζεστό χρήμα» των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά γιατί δεν το κάνει βάσει της ...«ισχύουσας νομοθεσίας», αφού η εταιρεία «Ακρόπολις» πόνταρε τα χρήματα χωρίς να υπάρχει «εποπτεία από την Επιτροπή που είχε συστήσει το ΠΑΣΟΚ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων».

Η Μ. Δαμανάκη κάλεσε τον Σ. Τσιτουρίδη «να απαντήσει αν η συναλλαγή ΤΕΑΔΥ και "Ακρόπολις" ήταν σε γνώση του αρμοδίου για το συντονισμό των ασφαλιστικών ταμείων, Ευγ. Παπαδόπουλου». Απαντώντας το υπουργείο Απασχόλησης ισχυρίστηκε ότι καμία συναλλαγή του Ταμείου δεν μπορούσε να είναι σε γνώση του υπουργείου αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι στη δικαιοδοσία των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών. Οσο για τη μη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, αυτή - είπε - δε λειτουργεί από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ελλείψει αναγκαίου θεσμικού πλαισίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ