Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΣΟΚ
Υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση

Για αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης κάνει λόγο στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, στην πράξη όμως οι προτάσεις του, κάθε μία χωριστά και στο σύνολό τους, οδηγούν στην παγίωση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, αλλά και στην παραπέρα υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, αποδέχεται την ισχύ όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από τη ΝΔ και το ίδιο, οι οποίοι οδήγησαν σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και υποχρηματοδότηση των Ταμείων. Δεσμεύεται μάλιστα για την τήρηση των προϋποθέσεων και όρων που εμπεριέχονται στον Ν.3029/02 (νόμος Ρέππα), όταν αυτός ο νόμος τσάκισε ασφαλιστικά δικαιώματα και στα θεμέλιά του η κυβέρνηση της ΝΔ «έχτισε» τα δικά της αντιασφαλιστικά κάστρα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο για τους τραπεζοϋπαλλήλους, με τον οποίο μείωσε τις συντάξεις τους, αύξησε τα χρόνια εργασίας και χάρισε δισεκατομμύρια στις τράπεζες.

Υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ «καμιά μείωση συντάξεων». Ουδέν ψευδέστερον. Με το νόμο 3029, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, μετά το τέλος του 2007, θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται (μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης από το 80% στο 70%, αλλά και την αντικατάσταση του τελευταίου μισθού, με το μέσο όρο των μισθών της διετίας -αρχικά - μέχρι και πενταετίας). Ετσι, η εφαρμογή του νόμου -για τον οποίο δεσμεύεται - οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση συντάξεων, που μπορεί να ξεπεράσει το 20% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Ομως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα την ίδια στιγμή να «δεσμεύεται» και για τη μη μείωση των συντάξεων.

Οπως δεσμεύεται και για την «ανταπόκριση του κράτους στις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης»! Δηλαδή; Σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία να τα οδηγεί στα χρέη και το δανεισμό. Διότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το νόμο 3029 - αυτόν που τώρα εφαρμόζει η ΝΔ - σύμφωνα με τον οποίο στο ΙΚΑ, τον ασφαλιστικό Οργανισμό που καλύπτει το 60% του πληθυσμού, θα αποδίδει μόλις το 1% του ΑΕΠ. Με βάση αυτόν το νόμο το ΙΚΑ έλαβε τη χρονιά που πέρασε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 15,8% των συνολικών εσόδων του.

Σημειώνεται ότι το 1990 η κρατική χρηματοδότηση - και τότε βέβαια κάτω από τις ανάγκες - ανερχόταν στο 27,83% των εσόδων του. Αρα, δεν πρόκειται για καμιά τριμερή χρηματοδότηση, αφού το μερίδιο του κράτους είναι ελάχιστο στον κλάδο σύνταξης, ενώ για τον κλάδο της υγείας, που σήμερα είναι μηδενικό, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Με δυο λόγια, το ΠΑΣΟΚ, και στο νέο του πρόγραμμα διατυμπανίζει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική, την πεπατημένη των προηγούμενων χρόνων, που πνίγει τα Ταμεία.

Ομως επειδή η ηγεσία του γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει αυτού του είδους η χρηματοδότηση, που βουλιάζει τα ταμεία, προτείνει ένα νέο Κεφάλαιο Εθνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο θα στηριχτεί συμπληρωματικά το ασφαλιστικό σύστημα. Και από πού θα προέλθουν τα νέα έσοδα; Μα τι πιο απλό: Από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Από «τις μετοχοποιήσεις (!) δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών» γράφει στο πρόγραμμα, αλλά μένει να δούμε τι θα αφήσει απούλητο η ΝΔ, για να καλύψει τα «ελλείμματα», ώστε να βρει κάτι το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει το Εθνικό Κεφάλαιο. Να λοιπόν, που το ΠΑΣΟΚ έμμεσα ανακοινώνει έναν νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων. Μόνο που αυτό θα το κάνει για «ιερό σκοπό»...

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων δεν έχει πρόβλημα να υποσχεθεί και αύξηση των συντάξεων στους αγρότες και στους ανασφάλιστους. Στα 475 ευρώ κατ' άτομο όταν πρόκειται για ζευγάρι και στα 550 ευρώ όταν πρόκειται για μεμονωμένο συνταξιούχο. Καταρχήν, το ποσό αυτό -όπως διευκρινίστηκε - θα δοθεί στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή μετά το 2011. Στην πράξη λοιπόν το ποσό αυτό, σε σημερινές τιμές, θα έχει την αξία που έχουν περίπου σήμερα τα 400 ευρώ και τα 450 ευρώ αντίστοιχα. Θα πρόκειται για μια σύνταξη μιζέριας και ανέχειας. Το κατώτερο επίπεδο, κάτω από το οποίο ο συνταξιούχος δεν μπορεί να επιβιώσει. Την ίδια στιγμή η «υπόσχεση» αυτή είναι και επικίνδυνη, αφού εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο για μια σύνταξη ή εισόδημα ελάχιστων προσδοκιών, που έρχεται να αντικαταστήσει σταδιακά το δικαίωμα για αξιοπρεπείς συντάξεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, που πρέπει να εξασφαλίζει ένα δημόσιο και καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ομως ακριβώς ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα αντιστρατεύεται όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και προβάλλει επίμονα τη θέση για τα Επαγγελματικά Ταμεία, θεσμός που ευθέως σηματοδοτεί την αντικατάσταση της δημόσιας ασφάλισης από την ιδιωτική. Που απαιτεί νέες εισφορές από τους εργαζόμενους και αποτελεί μέσο ενίσχυσης των χρηματαγορών και των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για πού το πάει το ΠΑΣΟΚ και με το «νέο» του πρόγραμμα, αρκεί ο εργαζόμενος να σταθεί σε δύο ξεκάθαρες και άκρως αντεργατικές θέσεις: Στην «παράταση του εργάσιμου βίου» και στην «αναθεώρηση του θεσμού και βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων». Δύο θέσεις που οδηγούν ευθέως στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην πρώτη περίπτωση πέραν των 65 και 67 χρόνων, που ισχύει σήμερα, ενώ στη δεύτερη, με τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, στην αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης από 7 μέχρι και 10 χρόνια.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αλήθεια για το νόμο Ρέππα (2007-12-23 00:00:00.0)
Το ΠΑΣΟΚ στην ίδια ρότα (2007-08-24 00:00:00.0)
Ερχεται βαρύς αντιασφαλιστικός χειμώνας (2006-10-08 00:00:00.0)
Ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων (2006-04-02 00:00:00.0)
Η «επιταγή» στους τραπεζίτες, ο λογαριασμός στους εργαζόμενους (2005-06-19 00:00:00.0)
«Πάσα» για διάλογο (2005-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ