ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Συντονισμένος αγώνας με προοπτική

Συγκέντρωση χτες και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης. Νέα κινητοποίηση με συναδέλφους τους από άλλους χώρους την άλλη Πέμπτη

Από την πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Από την πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων εγκαινίασαν χτες οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, μέτρα ανασυγκρότησης της Ζώνης και την ουσιαστική στήριξη των ανέργων. Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχουν συναποφασίσει 8 σωματεία από τον κλάδο του μετάλλου, της ναυπηγοεπισκευής και της χαλυβουργίας ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που επιχειρείται από την εργοδοσία σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την κρίση. Την Πέμπτη 12 Φλεβάρη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέα συγκέντρωση στην Ομόνοια που θα τη διοργανώσουν από κοινού τα 8 σωματεία και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης.

Οι εργάτες της Ζώνης στις 12 το μεσημέρι έκαναν παύση εργασιών και μαζί με τους ανέργους ξεκίνησαν για την Ομόνοια. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, διαμηνύοντας με τα συνθήματά τους ότι «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και ξεκαθαρίζοντας ότι «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Η είσοδος του υπουργείου ήταν «φραγμένη» από τρεις κλούβες και δυνάμεις των «Μέτρων Τάξης», ενώ γύρω από το υπουργείο υπήρχαν δυνάμεις των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση. Οι εργάτες κατήγγειλαν την πρόκληση και φώναξαν πως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

Η πρόκληση σε βάρος των εργατών συνεχίστηκε όταν στη συνέχεια η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου, στη διάρκεια συνάντησης με την αντιπροσωπεία τους, χωρίς υπεκφυγές απέρριψε τα αιτήματά τους. «Μας είπε η υφυπουργός ότι το κόστος των αιτημάτων μας όχι μόνο για μας, αλλά για όλους τους ανέργους είναι 3 δισ. ευρώ και δεν μπορούν ικανοποιηθούν. Να δώσουν τότε στους τραπεζίτες 25 δισ. και όχι 28, για να καλύψουν όλους τους ανέργους» ανέφερε προς τους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης. Οπως τονίστηκε από τον ίδιο και τους προέδρους της Παν. Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών Ι. Δεληγιάννη και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θ. Παναγιωτόπουλο, ο αγώνας που τώρα ξεκινάει «έχει πολύ δρόμο μπροστά». Τους εργάτες της Ζώνης χαιρέτισε και ο Θ. Κοτρώνης από το ΠΑΜΕ.

Διαμαρτυρία στο Γηροκομείο Αθηνών

Προκλητική η στάση της διοίκησης του ιδρύματος, αλλά και της πλειοψηφίας στο σωματείο των εργαζομένων, που απάντησε με εξώδικο στη χτεσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στις απολύσεις

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», διαμήνυσαν στη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών, που απέλυσε τέσσερις εργαζόμενους, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), στο Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων και Συναφών Χώρων, απολυμένοι και μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Γηροκομείου.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατήγγειλαν τη διοίκηση του Γηροκομείου και της «Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών» για τις απολύσεις και το όργιο τρομοκρατίας. Η διοίκηση απέλυσε αρχικά πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών που δούλευε εκεί για 11 χρόνια. Μετά από κινητοποίηση εργαζομένων του Γηροκομείου, του κλαδικού Σωματείου και της ΟΣΝΙΕ, προχώρησε στην επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, αλλά ακολούθησαν άλλες τρεις απολύσεις.

Οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι συστηματικά η εργοδοσία του Γηροκομείου καταπατά δικαιώματα και τρομοκρατεί. Ξεκαθάρισαν ότι η μη εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης, η αναγκαστική απασχόληση εργαζομένων σε αλλότρια καθήκοντα, οι ελλείψεις προσωπικού, οι απολύσεις και απειλές της εργοδοσίας έχουν στόχο να διασπάσουν και να υποτάξουν τους εργαζόμενους, να εντείνουν την εκμετάλλευση.

Σε ρεσιτάλ πρόκλησης χτες ο πρόεδρος του Γηροκομείου αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και μέσα από το κλειδαμπαρωμένο γραφείο του διαμήνυσε στους συνδικαλιστές ότι «επιθυμεί να αποχωρήσουν από το χώρο»! Οι εργαζόμενοι παρέμειναν στο Γηροκομείο φωνάζοντας συνθήματα, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους στον αγώνα για υπηρεσίες Πρόνοιας και Υγείας που να μην αποτελούν πεδίο επιχειρηματικής δράσης και «φιλανθρωπίας».

Εξώδικο από την πλειοψηφία!

Χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού συλλόγου του Γηροκομείου, κορυφώνοντας την κατάπτυστη μέχρι σήμερα στάση της, έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στην ΟΣΝΙΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας διαμαρτυρόμενη για επίσκεψη συνδικαλιστών που έγινε κατά των απολύσεων στις 23 Γενάρη στο Γηροκομείο. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Συλλόγου, που έβαλε πλάτη στη διοίκηση για να σταματήσουν οι εργατικές αντιδράσεις, εγκαλεί τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους που επισκέφτηκαν το Γηροκομείο ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα σε περίπτωση που εκδηλωθεί οποιαδήποτε παρόμοια συμπεριφορά!

Συνεχίζεται στο μεταξύ το κύμα απολύσεων και στο «Ερρίκος Ντυνάν». Προχτές απολύθηκαν δυο ακόμα εργαζόμενοι. Συνολικά σε διάστημα περίπου 10 ημερών έχουν γίνει 12 απολύσεις (8 εργαζόμενοι και 4 γιατροί). Σε αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία καλεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του «Ερρίκος Ντυνάν».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ
Αντιπαλεύουν απολύσεις και απειλές

Τη χτεσινή συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις, που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, επιχείρησε να εμποδίσει η δημοτική αρχή της Μάνδρας (υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) με απειλές και τρομοκρατία κατά των 40 συμβασιούχων που απέλυσε. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, αντιδήμαρχοι «προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους συμβασιούχους απειλώντας τους ότι δε θα ξαναπροσληφθεί κανείς που θα συμμετέχει στη συγκέντρωση του Σωματείου». Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό καθώς στη συγκέντρωση που έγινε στο εργοτάξιο του Δήμου, συμμετείχαν συμβασιούχοι και μόνιμοι. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το Δήμο Μάνδρας έχουν γίνει ακόμα 85 απολύσεις συμβασιούχων στο Δήμο Ασπροπύργου και 10 στο Δήμο Μαγούλας, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Συνολικά οι απολύσεις φθάνουν τις 135. Να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει ενάντια στις απολύσεις και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Η κινητοποίηση θα γίνει τη Δευτέρα 9 Φλεβάρη, στο Δημαρχείο Μάνδρας.

ΜΟΝΑΔΑ ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ «ΦΑΡΟΣ»
Υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους

Σε κατάληψη του εργοστασίου στον Αλιμο προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο «ΦΑΡΟ» (μονάδα που φτιάχνει γραφική ύλη, ντοσιέ κλπ.), απαντώντας στην αιφνιδιαστική προσπάθεια της εργοδοσίας να απομακρύνει τα μηχανήματα της εταιρείας όταν μάλιστα αυτά είναι ήδη προσημειωμένα (οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό σε επίσχεση εργασίας, αφού είναι απλήρωτοι απ' τον Αύγουστο).

Μέχρι πρόσφατα η εργοδοσία επικαλούνταν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα Χριστούγεννα σταμάτησε η παραγωγή. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η εργοδοσία επανειλημμένα καθυστερούσε να καταβάλλει δεδουλευμένα, με συνέπεια πολλοί συνάδελφοί τους να αναγκαστούν να φύγουν χωρίς να πάρουν καν αποζημιώσεις, ακόμα και μετά από 10 ή 15 χρόνια δουλειάς.

Οι εργάτες ξεκαθαρίζουν απ' την πλευρά τους ότι δεν πρόκειται «να φύγει ούτε βίδα» απ' την εταιρεία αν δεν πάρουν πρώτα, όλα όσα τους χρωστάνε. Σ' αυτή την κατεύθυνση ορίστηκαν χτες βάρδιες περιφρούρησης του εργοστασίου για όλο το 24ωρο, ενώ αύριο προχωρούν σε Γενική Συνέλευση. Στο πλευρό τους βρίσκεται απ' την πρώτη στιγμή το ταξικό Συνδικάτο Χαρτεργατών Αθήνας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμένος αγώνας όλων συνολικά των εργαζομένων για το δικαίωμα σε σταθερή και πλήρη εργασία.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΧΑΒΑΛΕ»
Παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά

Εκτακτη επιδότηση, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και πρόσληψη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα από την όποια νέα αλυσίδα σούπερ μάρκετ αγοράσει τα καταστήματα της επιχείρησης ζήτησαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι του «ΧΑΒΑΛΕ», στη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα με την υφυπουργό απασχόλησης Γ. Καλατζάκου. Στο πλευρό των εργαζόμενων, που απολύθηκαν από τα καταστήματα της αλυσίδας σε Σέρρες και Καβάλα, βρέθηκαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά. Κατά τη συνάντηση οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σερρών, συνέχισαν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργοδοτών αντί των εργαζομένων, με το πρόσχημα των «ρεαλιστικών», δήθεν, διεκδικήσεων. Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Υπαλλήλων. Από την πλευρά της η υφυπουργός Απασχόλησης απέφυγε να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση για οποιοδήποτε από τα αιτήματα των απολυμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ