ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οι ταξικές δυνάμεις σημάδεψαν την απεργία

Η στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπονόμευσε ανοιχτά την κινητοποίηση, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους εργαζόμενους

Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας
Από τη χτεσινή περιφρούρηση της απεργίας
Με προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και πορεία ενάντια στις απολύσεις απάντησαν οι εργαζόμενοι στην Πάτρα που συσπειρώθηκαν στο μπλοκ του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της χτεσινής 24ωρης παμπατραϊκής απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ). Από νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιφρούρησαν με επιτυχία μια σειρά εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, πολυκαταστήματα κ.ά.). Μαζική παρουσία στο μπλοκ του ΠΑΜΕ είχαν οι εργαζόμενοι της «Φριγκογκλάς», που αυτές τις μέρες δίνουν μάχη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο.

Την ίδια στιγμή που η πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κατέφτανε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, η συγκέντρωση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) μετά δυσκολίας προσέγγιζε τριψήφιο αριθμό. Η υπονόμευσή της ήταν κάτι παραπάνω από ορατή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετούς χώρους δουλειάς όπου ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει την πλειοψηφία ελάχιστοι συμμετείχαν στην απεργία. Μάλιστα στα εργοστάσια της «ΑΜΣΤΕΛ» και του «ΤΙΤΑΝ» οι συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) μετέτρεψαν την απεργία, που οι ίδιοι αποφάσισαν, σε δίωρη και τρίωρη στάση εργασίας αντίστοιχα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα τα πανό που έγραφαν «Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Νωρίτερα, ο Αντώνης Ταβουλάρης, στέλεχος της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του στην πλ. Γεωργίου, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η ασυδοσία του κεφαλαίου πατάει στο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν κι εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική του κεφαλαίου χαράχτηκε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισαν από κοινού τα κόμματα της πλουτοκρατίας και ο ΣΥΝ. Το κεφάλαιο έχει συμμάχους μέσα στο εργατικό κίνημα. Τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚ Πάτρας, που εκλιπαρούν για περισσότερα κίνητρα στο κεφάλαιο. Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΟΚΕ Ν. Αχαΐας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του οικονομικού επιμελητηρίου, των βιομηχάνων, μαζί με εκπροσώπους των πλειοψηφιών της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας συμφώνησαν ότι η οικονομική κρίση μας πλήττει όλους το ίδιο, εργάτες και βιομήχανους, ότι πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα για το κεφάλαιο και αποφάσισαν από κοινού να οργανώσουν ημερίδες!!!».

Καταλήγοντας τόνισε: «Εχουμε πείρα. Οι εργατοϋπάλληλοι, ανεξαρτήτως κλάδου, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι νέοι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, οι άνεργοι, οι φοιτητές κι οι σπουδαστές έχουμε σήμερα κάθε συμφέρον να συνενώσουμε την πάλη μας, με αιτήματα και στόχους που θα θίγουν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής που όλους μας πλήττει. Με αιτήματα και στόχους που θα φέρνουν στην επιφάνεια τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι!

Απεργία χτες στο νοσοκομείο. Ετοιμοι οι εργολάβοι να εισβάλουν σε νοσηλευτικές και άλλες υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πηγές στο «Ρ»

Από τη χτεσινή απεργία των καθαριστριών

Motion Team

Από τη χτεσινή απεργία των καθαριστριών
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η 24ωρη απεργία που κήρυξε το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας για τις εργαζόμενες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι καθαρίστριες απαίτησαν να μπει οριστικό τέλος στις εργολαβίες των νοσοκομείων, να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου Αναστασία Παρασκευοπούλου και να καταβληθούν από τον εργολάβο τα χρωστούμενα της τελευταίας πενταετίας.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, το καθεστώς των εργολαβιών στα νοσοκομεία πρόκειται να επεκταθεί πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, με ό,τι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι τομείς της τροφοδοσίας, των ακτινολογικών τμημάτων, των μικροβιολογικών εργαστηρίων και του νοσηλευτικού προσωπικού (όχι των αποκλειστικών νοσοκόμων) περνάει σε εργολάβους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη φτιαχτεί 3 γραφεία με εργολαβίες νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Ιπποκράτειου έδωσαν αγωνιστικό παράδειγμα. Εχοντας συμπαραστάτες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ήταν μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της, που έληξε σήμερα το πρωί στις 6.00. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούσαν περιοδείες σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου και συζητούσαν με τους άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους. Σε συνάντηση που είχαν με το διοικητή του Ιπποκράτειου κατήγγειλαν την αυθαιρεσία του εργολάβου κι έθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους. Υπογράμμισαν ότι ο εργολάβος χρωστάει 10.000 ευρώ σε κάθε καθαρίστρια για τα τελευταία 5 χρόνια και κατήγγειλαν ότι άλλο νούμερο εργαζομένων έχει στη σύμβαση με το νοσοκομείο κι άλλο είναι το νούμερο στην πραγματικότητα.

Να δυναμώσει ο αγώνας

Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του Σωματείου με στελέχη του ΠΑΜΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των εργολαβιών είναι κατεύθυνση της ΕΕ, που εφαρμόστηκε κατά κόρον από τα κόμματα του δικομματισμού και ταυτίζεται με συμφέροντα των κομμάτων εξουσίας. Κι εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΜΕ στην όποια διαχείριση του καθεστώτος των εργολαβιών, όπως προβάλλεται μέσα από το πλαίσιο της ΓΣΕΕ.

Κοντά στις καθαρίστριες βρέθηκε και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με περιοδεία του βουλευτή Γ. Ζιώγα χτες, με αφορμή την απόλυση της προέδρου του σωματείου καθαριστριών. «Τη στιγμή που ο ΣΕΒ απαιτεί πιο σκληρά μέτρα ενάντια στους εργάτες, χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα για τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ» σημειώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου.

«VENUS» - ΞΑΝΘΗ
Στα σκαριά 80 απολύσεις

Πενήντα εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» μέσα σε μόλις τρεις μέρες (προηγούμενη Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή) στην εταιρεία ιματισμού «VENUS», στην Ξάνθη. Με εντολή της εργοδοσίας, μέχρι το τέλος της βδομάδας θα ολοκληρωθούν οι συνολικά 80 απολύσεις που σχεδιάζει η διοίκηση. Συνδικαλιστές του κλάδου από την περιοχή, σημειώνουν στο «Ρ» πως, όταν πριν 3-4 χρόνια ξεκίνησε η μείωση του προσωπικού με τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης», στην εταιρεία δούλευαν 500 εργαζόμενοι. Σήμερα στη «VENUS» δουλεύουν περίπου 170 άτομα, τα οποία θα περιοριστούν σε μερικές δεκάδες. «Ηταν μεγάλο πλήγμα, ειδικά για το γυναικείο πληθυσμό, συνολικά για το νομό της Ξάνθης, όπου σήμερα η ανεργία είναι 80% και μην ακούτε όσα λένε για 20%» τονίζουν οι ίδιες πηγές, αναφερόμενοι στα σχέδια της εργοδοσίας που, πλέον, βγάζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη Βουλγαρία. «Φώναζαν κόσμο στα γραφεία και με εκβιασμούς τους ανάγκαζαν να φύγουν», συμπληρώνουν, σημειώνοντας ότι στους απολυμένους είναι και ανδρόγυνα, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ