Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι!

Απεργία χτες στο νοσοκομείο. Ετοιμοι οι εργολάβοι να εισβάλουν σε νοσηλευτικές και άλλες υπηρεσίες, όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πηγές στο «Ρ»

Από τη χτεσινή απεργία των καθαριστριών

Motion Team

Από τη χτεσινή απεργία των καθαριστριών
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η 24ωρη απεργία που κήρυξε το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας για τις εργαζόμενες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι καθαρίστριες απαίτησαν να μπει οριστικό τέλος στις εργολαβίες των νοσοκομείων, να επαναπροσληφθεί η πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου Αναστασία Παρασκευοπούλου και να καταβληθούν από τον εργολάβο τα χρωστούμενα της τελευταίας πενταετίας.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, το καθεστώς των εργολαβιών στα νοσοκομεία πρόκειται να επεκταθεί πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, με ό,τι επιπτώσεις συνεπάγεται αυτό για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι τομείς της τροφοδοσίας, των ακτινολογικών τμημάτων, των μικροβιολογικών εργαστηρίων και του νοσηλευτικού προσωπικού (όχι των αποκλειστικών νοσοκόμων) περνάει σε εργολάβους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη φτιαχτεί 3 γραφεία με εργολαβίες νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Ιπποκράτειου έδωσαν αγωνιστικό παράδειγμα. Εχοντας συμπαραστάτες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ήταν μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της, που έληξε σήμερα το πρωί στις 6.00. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούσαν περιοδείες σε όλες τις κλινικές του Νοσοκομείου και συζητούσαν με τους άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους. Σε συνάντηση που είχαν με το διοικητή του Ιπποκράτειου κατήγγειλαν την αυθαιρεσία του εργολάβου κι έθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους. Υπογράμμισαν ότι ο εργολάβος χρωστάει 10.000 ευρώ σε κάθε καθαρίστρια για τα τελευταία 5 χρόνια και κατήγγειλαν ότι άλλο νούμερο εργαζομένων έχει στη σύμβαση με το νοσοκομείο κι άλλο είναι το νούμερο στην πραγματικότητα.

Να δυναμώσει ο αγώνας

Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του Σωματείου με στελέχη του ΠΑΜΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των εργολαβιών είναι κατεύθυνση της ΕΕ, που εφαρμόστηκε κατά κόρον από τα κόμματα του δικομματισμού και ταυτίζεται με συμφέροντα των κομμάτων εξουσίας. Κι εξέφρασε την αντίθεση του ΠΑΜΕ στην όποια διαχείριση του καθεστώτος των εργολαβιών, όπως προβάλλεται μέσα από το πλαίσιο της ΓΣΕΕ.

Κοντά στις καθαρίστριες βρέθηκε και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με περιοδεία του βουλευτή Γ. Ζιώγα χτες, με αφορμή την απόλυση της προέδρου του σωματείου καθαριστριών. «Τη στιγμή που ο ΣΕΒ απαιτεί πιο σκληρά μέτρα ενάντια στους εργάτες, χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Να βγάλουν οι εργαζόμενοι συμπεράσματα για τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ» σημειώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ