ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για την προκλητική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με τον πιο έντονο τρόπο η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει την προκλητική νέα επέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, με την πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα.

Οπως τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» σε σχετική ανακοίνωσή της, το αμερικανικό ΥΠΕΞ διαψεύδει με τον πιο αποστομωτικό τρόπο, όσους πίστεψαν ότι με την αλλαγή ηγεσίας του Λευκού Οίκου, θα άλλαζε και η πολιτική των ΗΠΑ. Και συνεχίζει:

«Πράγματι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την πάγια τακτική του, αφού ταυτίζει τους κοινωνικούς αγώνες και τις οργανώσεις του λαού μας με την τρομοκρατία, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις κινητοποιήσεις της νεολαίας και το πανεπιστημιακό άσυλο και αξιοποιώντας τη δράση των προβοκατόρων, στην ουσία ζητάει την κατάργηση του ασύλου. Χαρακτηρίζει επίσης όλο το Κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα, Ομόνοια, Εξάρχεια, Αριστοτέλους, Πολυτεχνείο),σαν επικίνδυνη περιοχή που πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν λαϊκές κινητοποιήσεις».

Μετά ταύτα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τη νεολαία και το λαό γενικότερα, να καταδικάσουν αυτή τη νέα επέμβαση και να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στους τρομοκρατικούς μηχανισμούς και μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Δυσφημούν τη χώρα όσοι αντιδρούν στις κυβερνητικές επιλογές!!!

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την παραπάνω αντιδραστική λογική σε συνέδριο για την «Εικόνα των Κρατών στα Μέσα Επικοινωνίας»

Είναι κοινό μυστικό πως οι κυβερνήσεις (και η ελληνική) καταβάλλουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και «μαύρο χρήμα» σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, προκειμένου να προωθήσουν μια συμφέρουσα εικόνα. Οταν η εικόνα που προβάλλεται ικανοποιεί, τότε οι πολιτικοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη για παράδειγμα, αποθεώνουν τη δημοκρατία, την κοινωνική συνεργασία και την ικανότητά τους να κρατούν στα χέρια τους το πηδάλιο της χώρας. Οταν «χαλάει» η σούπα της υπουργού, την ευθύνη έχουν όσοι δε συμφωνούν με τις πολιτικές της επιλογές.

Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές και συνοπτικά, η φιλοσοφία της υπουργού Εξωτερικών, όπως φαίνεται απ' όσα η ίδια είπε χτες σε συνέδριο για την «Εικόνα των Κρατών στα Μέσα Επικοινωνίας».

Αφού η υπουργός στην ομιλία της ξεκίνησε με τα αυτονόητα για «τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που αποτελούν βασικούς διαύλους διαμόρφωσης της εικόνας των κρατών, ενώ παράλληλα επιδρούν στη διαμόρφωση της πολιτικής κοινής γνώμης», περιέγραψε το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται την εικόνα που δημιουργούν τα ΜΜΕ. Η Ντόρα Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία να επιδώσει διαπιστευτήρια, για μια ακόμη φορά, στην Ουάσιγκτον μιλώντας για τη μετάδοση της τελετής «ενθρόνισης» του Ομπάμα που μεταδόθηκε σε παγκόσμια κάλυψη. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ντόρα Μπακογιάννη είδε «τη δύναμη της εικόνας στην εποχή μας. Η εικόνα που προβλήθηκε από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλα τα κράτη του κόσμου, ήταν τελικά τόσο ισχυρή που στάθηκε ικανή, έστω για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται πολλές κοινωνίες και προσεγγίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μιλώντας για την εικόνα της Ελλάδας, η υπουργός είπε πως «έχουμε μια ολοκληρωμένη δημοκρατία με θεσμούς που λειτουργούν, που επιτρέπουν την ελευθερία του Τύπου, του λόγου. Εχουμε την τύχη σήμερα να καρπωνόμαστε τις προσπάθειες και τους αγώνες πολλών που αγωνίστηκαν πριν από εμάς. Η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζεται διεθνώς, πλην όμως η δημόσια εικόνα της έχει περάσει από καλές και κακές στιγμές».

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι αυτή τη θετική εικόνα «τη δημιουργήσαμε μόνοι μας, ήταν η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα της συλλογικής προσπάθειας, η Ελλάδα της επικοινωνίας ήταν μια Ελλάδα, η οποία θριάμβευσε ως δημόσια εικόνα. Θυμάμαι, συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη, πάρα πολύ καλά, ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων εκείνη την εποχή, τους ατελείωτους αγώνες, τις προσπάθειες που κάναμε, 24 συνεντεύξεις σε μια μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουμε την Αθήνα, την Αθήνα καθαρή, την Αθήνα ασφαλή, την Αθήνα όμορφη, την Αθήνα φιλόξενη».

Γι' αυτό βέβαια που δε μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν για το πακέτο των δισεκατομμυρίων που πληρώσαμε με πολλούς και διάφορους τρόπους (έργα, μίζες, ασφάλεια) για αυτήν την εικόνα.

Η υπουργός, στην ομιλία της, αναφέρθηκε και στην «κακή εικόνα» που προβάλλουν τα ΜΜΕ, όταν οι πολίτες της χώρας είναι «ανυπάκουοι» ή απείθαρχοι και ανεβάζουν, για παράδειγμα, πανό στην Ακρόπολη. Με αυτήν τη λογική της υπουργού, όσοι δε συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές και επιμένουν να αντιστέκονται στο πεζοδρόμιο και τις διαδηλώσεις, είναι εν δυνάμει υπονομευτές του κύρους της χώρας. Είναι περιττό, να σημειώσει κανείς πού καταλήγει αυτή η λογική: Στη δικαιολόγηση της καταστολής και της αστυνομικής βίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκίνησε η συζήτηση για το περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το περιουσιακό στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, παρουσία και του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, εξερχόμενος της συνάντησης σημείωσε ότι διεξήχθη μια «ουσιαστική συζήτηση για το περιουσιακό», κατά την οποία οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τις απόψεις της πλευράς τους και τη θέση τους στο τι έχει παρουσιάσει η άλλη πλευρά, ως και τις αρχές που πρέπει να καθοδηγούν τις συζητήσεις και καθόρισαν την επόμενη συνάντησή τους στις 12 Φλεβάρη. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών, του Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους προς υποστήριξη των προσπαθειών των δύο ηγετών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Δ. Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό ήταν λακωνικός, λέγοντας απλά «όπως συνήθως, συνεχίζουμε».

Ο Μ. Ταλάτ, από την πλευρά του, είπε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, επιμένει στην επιστροφή στις περιουσίες, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά λαμβάνει υπόψη τρεις επιλογές».

Στην επικαιρότητα των τουρκικών ΜΜΕ εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού, Αττίλα Ολγκάτς, για τη δολοφονία 10 Ελληνοκυπρίων μεταξύ των οποίων και αιχμαλώτων. Σε χτεσινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων MAZLUM-DER, Φερέκ Γκεργκερίογλου, ζητά από την Τουρκία να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του Ολγκάτς, σημειώνοντας ότι αν διαπιστωθεί ότι οι πράξεις που αναφέρονται πράγματι έλαβαν χώρα, τότε όσα έχουν γίνει αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Αυτοσυγκράτηση» για το πλοίο

Οσον αφορά το, με κυπριακή σημαία ρωσικών συμφερόντων, πλοίο «Monchegorsk», το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Λεμεσού, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δεχτεί πιέσεις ή υποδείξεις από οποιαδήποτε χώρα για αυτή την υπόθεση.

Ερωτηθείς αν η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε την κατάσχεση του φορτίου του πλοίου, ο ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι δε θα ήθελε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας, υπογράμμισε πως «καμία κυβέρνηση δεν είπε στην Κύπρο τι να κάνει, και καμία κυβέρνηση δε ζήτησε τίποτα περισσότερο από το να ακολουθηθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι σαφές για όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας». Παράλληλα, ο Μ. Κυπριανού ζήτησε από τα ΜΜΕ αυτοσυγκράτηση, καθώς όπως είπε «σχεδόν όλα όσα γράφονται ή δημοσιεύονται είναι λανθασμένα» και περιπλέκουν τα πράγματα.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟ Ευγένειας - Χαραυγής του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 8μμ, στο ψητοπωλείο «ΤΑΣΟΣ» (Διγενή Ακρίτα 40 - Πλατεία Χαραυγής).

-- Η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ, πραγματοποιεί συνεστίαση αύριο, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 8μμ, στο μεζεδοπωλείο «ΝΕΦΕΛΗ» (Λ. Δημοκρατίας 37, Πέραμα).

-- Οι ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου - Εκπαιδευτικών και Ολυμπιακού Χωριού του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση αύριο, Παρασκευή 6/2, στο κέντρο «Οικογενειακόν - Παραδοσιακόν», στις 9 μ.μ., Μιαούλη 1 και Καλατζή, στο Μενίδι.

-- Οι ΚΟΒ Παιανίας, Παλλήνης, Γλυκών Νερών, Γέρακα του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση αύριο, Παρασκευή 6/2, στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα «Ο φωτογράφος» στην Παιανία.

-- Οι ΚΟΒ Ανω Λιοσίων διοργανώνουν συνεστίαση το Σάββατο 7/2, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Ο κάκιας», στη Φυλή.

-- Συνεστίαση διοργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ το Σάββατο 7 του Φλεβάρη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο «Αρχοντικό» στους Κωστακιούς.

-- Η ΚΟΒ Ζεφυρίου καλεί σε συνεστίαση την Κυριακή 8/2, στις 1.30 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Αραξοβόλι» στο Ζεφύρι.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για την οικονομική κρίση και την πρόταση του ΚΚΕ, την Κυριακή 15/2, στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κορίνθου. Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ