Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Δυσφημούν τη χώρα όσοι αντιδρούν στις κυβερνητικές επιλογές!!!

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την παραπάνω αντιδραστική λογική σε συνέδριο για την «Εικόνα των Κρατών στα Μέσα Επικοινωνίας»

Είναι κοινό μυστικό πως οι κυβερνήσεις (και η ελληνική) καταβάλλουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και «μαύρο χρήμα» σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ, προκειμένου να προωθήσουν μια συμφέρουσα εικόνα. Οταν η εικόνα που προβάλλεται ικανοποιεί, τότε οι πολιτικοί, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη για παράδειγμα, αποθεώνουν τη δημοκρατία, την κοινωνική συνεργασία και την ικανότητά τους να κρατούν στα χέρια τους το πηδάλιο της χώρας. Οταν «χαλάει» η σούπα της υπουργού, την ευθύνη έχουν όσοι δε συμφωνούν με τις πολιτικές της επιλογές.

Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές και συνοπτικά, η φιλοσοφία της υπουργού Εξωτερικών, όπως φαίνεται απ' όσα η ίδια είπε χτες σε συνέδριο για την «Εικόνα των Κρατών στα Μέσα Επικοινωνίας».

Αφού η υπουργός στην ομιλία της ξεκίνησε με τα αυτονόητα για «τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που αποτελούν βασικούς διαύλους διαμόρφωσης της εικόνας των κρατών, ενώ παράλληλα επιδρούν στη διαμόρφωση της πολιτικής κοινής γνώμης», περιέγραψε το πώς η ίδια αντιλαμβάνεται την εικόνα που δημιουργούν τα ΜΜΕ. Η Ντόρα Μπακογιάννη βρήκε την ευκαιρία να επιδώσει διαπιστευτήρια, για μια ακόμη φορά, στην Ουάσιγκτον μιλώντας για τη μετάδοση της τελετής «ενθρόνισης» του Ομπάμα που μεταδόθηκε σε παγκόσμια κάλυψη. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ντόρα Μπακογιάννη είδε «τη δύναμη της εικόνας στην εποχή μας. Η εικόνα που προβλήθηκε από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε όλα τα κράτη του κόσμου, ήταν τελικά τόσο ισχυρή που στάθηκε ικανή, έστω για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται πολλές κοινωνίες και προσεγγίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μιλώντας για την εικόνα της Ελλάδας, η υπουργός είπε πως «έχουμε μια ολοκληρωμένη δημοκρατία με θεσμούς που λειτουργούν, που επιτρέπουν την ελευθερία του Τύπου, του λόγου. Εχουμε την τύχη σήμερα να καρπωνόμαστε τις προσπάθειες και τους αγώνες πολλών που αγωνίστηκαν πριν από εμάς. Η Ελλάδα αποτελεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζεται διεθνώς, πλην όμως η δημόσια εικόνα της έχει περάσει από καλές και κακές στιγμές».

Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι αυτή τη θετική εικόνα «τη δημιουργήσαμε μόνοι μας, ήταν η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα της συλλογικής προσπάθειας, η Ελλάδα της επικοινωνίας ήταν μια Ελλάδα, η οποία θριάμβευσε ως δημόσια εικόνα. Θυμάμαι, συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη, πάρα πολύ καλά, ήμουν Δήμαρχος Αθηναίων εκείνη την εποχή, τους ατελείωτους αγώνες, τις προσπάθειες που κάναμε, 24 συνεντεύξεις σε μια μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρουσιάσουμε την Αθήνα, την Αθήνα καθαρή, την Αθήνα ασφαλή, την Αθήνα όμορφη, την Αθήνα φιλόξενη».

Γι' αυτό βέβαια που δε μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν για το πακέτο των δισεκατομμυρίων που πληρώσαμε με πολλούς και διάφορους τρόπους (έργα, μίζες, ασφάλεια) για αυτήν την εικόνα.

Η υπουργός, στην ομιλία της, αναφέρθηκε και στην «κακή εικόνα» που προβάλλουν τα ΜΜΕ, όταν οι πολίτες της χώρας είναι «ανυπάκουοι» ή απείθαρχοι και ανεβάζουν, για παράδειγμα, πανό στην Ακρόπολη. Με αυτήν τη λογική της υπουργού, όσοι δε συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές και επιμένουν να αντιστέκονται στο πεζοδρόμιο και τις διαδηλώσεις, είναι εν δυνάμει υπονομευτές του κύρους της χώρας. Είναι περιττό, να σημειώσει κανείς πού καταλήγει αυτή η λογική: Στη δικαιολόγηση της καταστολής και της αστυνομικής βίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ