ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
Η εμπορευματοποίηση και το ... νοικοκύρεμα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αλφα».

Το μεν πρώτο, θα το λύσει - όπως είπε ο υπουργός - με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κλαδική σύμβαση των γιατρών, στο οποίο προβλέπεται η πρόσληψη 2.500 γιατρών και 5.500 νοσηλευτών και το δεύτερο, με το «νοικοκύρεμα των οικονομικών της υγείας». «Και μόνο τα λεφτά που θα εξοικονομούμε, να το πω απλά για να το καταλάβει ο κόσμος, από το να σταματήσει η ρεμούλα στο χώρο της Υγείας, θα έχουμε αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ».

Οσον αφορά στις προσλήψεις και μόνο το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι για να λειτουργήσουν υποφερτά τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται άμεσες προσλήψεις 18.000 νοσηλευτών δείχνει ότι και αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις - όταν βέβαια φτάσουν στα νοσοκομεία, που αδειάζουν απ' τις συνταξιοδοτήσεις - θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των μόνιμων κενών, που υπολογίζονται σταθερά σε 25.000 την τελευταία δεκαπεντατία. Οσον αφορά το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Υγείας για τη χρηματοδότηση της Υγείας είναι η μόνιμη επωδός της αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης στα δημόσια νοσοκομεία που εφαρμόστηκε, επίσης, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά τα βαρύγδουπα - και στο φόντο του νέου προγράμματος σταθερότητας - σημαίνουν σκληρότερη λιτότητα στα νοσοκομεία με μισθούς πείνας, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και κυνηγητό των ασφαλιστικών ταμείων, των ασθενών, των ανασφάλιστων και των μεταναστών να πληρώνουν ακόμη περισσότερα στα νοσήλια, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη των νοσοκομείων.

Στη ρότα της Μπολόνια

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, ιδίως για το εξεταστικό, μπορεί σε τίποτε να μη θίγουν τις κυρίαρχες πολιτικές που προωθούνται στην ΕΕ και προσαρμόζονται στις εθνικές νομοθεσίες. Ομως στην Κουμουνδούρου μπορούν να είναι υπερήφανοι για το ότι προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις θέσεις τους. (Το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ το θεωρούμε δεδομένο).

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στη Βουλή - όπου συζητείται νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση - ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέτζος. Οπως είπε: «για την τοποθέτηση του Συνασπισμού θέλω να επισημάνω ότι άκουσα μία προγραμματική τοποθέτηση η οποία ενδεχομένως έχει αξιόλογες παρατηρήσεις και παρεμβάσεις».

Η αναφορά αυτή προκάλεσε ευλόγα το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκη ο οποίος επισήμανε απευθυνόμενος στον υφυπουργό: «Διαπίστωσα ότι βρήκατε ενδιαφέρουσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δε με παραξενεύει, γιατί η πρότασή του ταιριάζει πολύ καλά και στο μοντέλο της Μπολόνια. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία προτείνει ένα προκαταρκτικό έτος στο πανεπιστήμιο, χωρίς αύξηση του χρόνου φοίτησης, πράγμα που σημαίνει ότι από τα τέσσερα χρόνια, πάμε ουσιαστικά στα τρία χρόνια φοίτησης, αυτό ακριβώς που θέλει το μοντέλο της Μπολόνια. Μάλιστα, επ' αφορμή αυτού, τον καλέσατε και στο διάλογο. Δε σχολιάσατε μια άλλη πρόταση που κάναμε εμείς για το δωδεκάχρονο σχολείο και την επαγγελματική εκπαίδευση μετά το δωδεκάχρονο σχολείο...».

Δε λείπουν από τους διαλόγους...

Μπορεί να αρνείται τη συμμετοχή του στο διάλογο για την Παιδεία ο ΣΥΝ, ζητώντας προηγουμένως να ικανοποιηθούν μια σειρά προϋποθέσεις που θέτει, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως λείπει από τους κοινωνικούς διαλόγους και ειδικά για το θέμα της Παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), που πρόσφατα έδωσε τις προτάσεις της για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι οποίες κινούνται πιστά πάνω στο μοτίβο της εκπαίδευσης που αξιώνουν η ΕΕ και τα μονοπώλια. Από τη σύνθεση της ΟΚΕ δε λείπουν βέβαια και στελέχη του ΣΥΝ προερχόμενα από το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως ο Κ. Γκουτζαμάνης, που συμμετέχουν στην εκτελεστική της επιτροπή. Και η ίδια άλλωστε η συμμετοχή σε ένα κατεξοχήν όργανο κοινωνικού εταιρισμού, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι συνδιαλέγονται καταλήγοντας στην ανάγκη προώθησης της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου, μιλάει από μόνη της...

Λόγια του αέρα...

«Εάν λοιπόν θέλουμε να προασπίσουμε το αθλητικό πνεύμα με σκοπό να επιστρέψει η οικογένεια στα γήπεδα θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να λειτουργούν και να εφαρμόσουν τους υφιστάμενους νόμους, αναλαμβάνοντας ο καθένας τη μερίδα ευθύνης, που του αναλογεί» (Γ. Ιωαννίδης). Εύηχα και «πιασάρικα» λόγια από τον υφυπουργό Αθλητισμού. Πόσο όμως «χωράει» το αθλητικό πνεύμα στην αγοραία λογική του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού; Και πώς θα βοηθήσει η εφαρμογή των νόμων, αφού αυτοί έχουν φτιαχτεί για να προστατέψουν την αγοραία αντιμετώπιση του αθλητισμού; Οι απαντήσεις είναι προφανείς και γνωστές. Απλά ο υφυπουργός κάνει ότι δεν τις ξέρει.


Στη μέγκενη της ΚΑΠ οι αγρότες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ψίχουλα στους αγρότες, πρέπει να ζητήσουν και την άδεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από πάνω για να τους τα εγκρίνει...

Για τους κυβερνώντες μιλάμε, που μας «πουλάνε» ότι δίνουν μεγάλο αγώνα στην Κομισιόν για την έγκριση του κονδυλίου των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν οι ίδιοι θεωρούν ότι ...χρωστάμε στις Βρυξέλλες και τους έχουμε και υποχρέωση δε σημαίνει ότι και ο ελληνικός λαός (ιδίως οι αγρότες) έχει την ίδια άποψη.

Ας μπουν κάποτε στον κόπο να κάνουν μια σοβαρή αποτίμηση σχετικά με το τι μας έδωσε και τι δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μέλος της.

Εκεί πολλά θα αποκαλυφθούν και θα καταπέσουν διάφοροι «μύθοι». Ανάμεσά τους κι εκείνος που λέει ότι οι αγρότες ζουν χάρη στην ...ελεημοσύνη των Βρυξελλών και στα προγράμματά της.

Γιατί δε «μετράει» μόνο τι κάνει η ΕΕ. Είναι και το πόσα δεν έχει αφήσει την Ελλάδα να κάνει λόγω του «διεθνούς καταμερισμού» (που γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των λαών).

Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τα εγγειοβελτιωτικά έργα; Την ανάπτυξη συνεταιριστικών και δημόσιων επιχειρήσεων στη γεωργία και στη διατροφή που ...απαγορεύονται λόγω της «απελευθέρωσης αγορών»; Την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της αλιείας;

Πώς νομίζετε έχουμε καταντήσει μια χώρα που σε λίγο θα εισάγει μαζικά ακόμη και ...ελαιόλαδο;

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΜΕΝΑΝ απέξω. Για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέμε που είπε το ...μεγάλο «ναι» στο διάλογο του Αρη Σπηλιωτόπουλου για την Παιδεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε ότι πολύ θα επιθυμούσε την ύπαρξη μιας έδρας συνδικαλισμού σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν ξέρουμε αν θέλει να την αναλάβει και ο ίδιος...

Ομως, μόνο έδρα συνδικαλισμού δε θα είναι. Εδρα κοινωνικού εταιρισμού ίσως...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στόχος τους ο «εχθρός λαός»

Μόλις προχτές, η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω προκλητικής έκθεσης του «Στέιτ Ντιπάρτμεντ», έσπευσε να μιλήσει για τη λεγόμενη τρομοκρατία στην Ελλάδα, ταυτίζοντας τη δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών με τους κοινωνικούς αγώνες. Τοποθετώντας στην ίδια «λίστα» αυτούς τους «μηχανισμούς» με τις «απεργίες και διαδηλώσεις», που, όπως ισχυρίζονται, «κινούνται εκτός των ορίων του νόμου» και εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους για την ύπαρξη του «πανεπιστημιακού ασύλου» έδωσαν το στίγμα τους! Την ίδια φρασεολογία χρησιμοποιούν και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων της χώρας μας, μιλώντας για την ανάγκη διασφάλισης της ...«κοινωνικής ομαλότητας».

Χτες, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη σε ομιλία της έκανε εκτενή αναφορά για τη «δυσφήμιση» και τη «ζημία» που έκαναν στην «εικόνα» της χώρας μας οι μαζικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος τον Δεκέμβρη μετά τη δολοφονία του νεαρού μαθητή. Θέμα κατάργησης του «ασύλου» έχουν θέσει βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ., οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «έκνομες» κατά καιρούς τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Ο ΣΕΒ και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, θέτουν σε κάθε ευκαιρία θέμα «απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας»...

Η λογική, η αντίληψη και η φρασεολογία λοιπόν που χρησιμοποιούν είναι ενιαία και έχει κοινή στόχευση. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επιχειρούν την ταύτιση της έννοιας «τρομοκρατία» με κάθε αγώνα αντίστασης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλισμό. Τα κόμματα της άρχουσας τάξης και η ντόπια πλουτοκρατία, στην ίδια «γραμμή» επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα τρομο-υστερίας, ώστε να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες, για να «νομιμοποιήσουν» στις λαϊκές συνειδήσεις την ένταση της κρατικής καταστολής. Το επόμενο διάστημα, η επίθεση στις λαϊκές ανάγκες και στα δημοκρατικά δικαιώματα θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να προασπίσουν και να θωρακίσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα μπροστά στην οικονομική κρίση.

Τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλισμού οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης θα επιδιώξουν να τις φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που στην περίοδο της «ακμής» τούς «ξεζούμιζαν» οι κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια, θησαυρίζοντας από την αρπαγή της υπεραξίας της εργατικής δύναμης. Γνωρίζοντας ότι αυτή η πολιτική επιλογή τους θα ξεσηκώσει κύμα λαϊκών μαχητικών αγώνων και διεκδικήσεων, σπεύδουν εκ των προτέρων να λάβουν τα μέτρα τους.

Βλέπουν στο λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου και των κομμάτων του, τον εχθρό τους και δεν το κρύβουν. Θέλουν τα λαϊκά στρώματα να γονατίσουν και να αποδεχτούν τη μοίρα τους μέσα από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσής τους, ώστε να μη θιγεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Δίπλα στους τρομονόμους, που έχουν ήδη ψηφίσει, θα έρθουν να προσθέσουν και άλλα μέτρα καταστολής και περιστολής των δικαιωμάτων του λαού, στήνοντας στον τοίχο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις, όλες τις οργανωμένες και πολιτικά ανεβασμένες μορφές πάλης. Απέναντι σ' αυτή τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, οξύνοντας τους αγώνες του και συγκροτώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο πάλης, θέτοντας στόχο την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ