ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καθυστερεί η χορήγηση συντάξεων από Βουλγαρία - Ρουμανία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ζήτημα της επίσπευσης της χορήγησης συντάξεων στους δικαιούχους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τις χώρες τους, έθεσε στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ο Θ. Παφίλης, «είναι γνωστό ότι από την 01/01/2007, η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν στην ΕΕ, εφαρμόζοντας από αυτή την ημερομηνία τους Κοινοτικούς Κανονισμούς 1408/71 και 574/72 στις διακοινοτικές κοινωνικοασφαλιστικές σχέσεις των κρατών - μελών. Αμέσως μετά την ένταξη των δύο αυτών χωρών στην ΕΕ, οι Ελληνες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία υπέβαλαν αιτήσεις - μέσω των ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Λογιστήριο του Κράτους), προς τους Οργανισμούς Σύνδεσης των δύο κρατών για θέματα συντάξεων και διαπίστωσης χρόνου ασφάλισης στις διευθύνσεις: Ρουμανία: CASA NATIONALA DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE, str. Latina 8, Sector 2., Βουλγαρία: NATIONAL SOCIAL SECURITY INSTITUTE, 62-64, Alexander Stabilinsky Blvd., Sofia 1303».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πέρασαν δύο χρόνια και οι Ελληνες επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες από τις δύο αυτές χώρες ανησυχούν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη χορήγηση συντάξεων για τα δεδουλευμένα τους» και καλεί την Επιτροπή να απαντήσει αν προτίθεται να «συμβάλει, ώστε να εξασφαλιστεί η χορήγηση συντάξεων στους δικαιούχους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τις χώρες τους».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Το τέλος των ψευδαισθήσεων φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις

Στο Ζεφύρι σε εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή γυναικών του Ζεφυρίου, που πλημμύρισαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η εκδήλωση - συζήτηση, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης με κεντρική ομιλήτρια τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Με θέμα τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τη θέση της γυναίκας, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα πλούσια συζήτηση για πολλά καθημερινά και γενικότερα ζητήματα, αποτέλεσμα της εφαρμογής παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και κυβερνητικών πολιτικών. Οι γυναίκες της εργατούπολης του Ζεφυρίου μέσα από ερωτήσεις και τοποθετήσεις συζήτησαν με τη βουλευτή του ΚΚΕ για τις πολιτικές των απολύσεων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των οποίων οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα, την Παιδεία και το μέλλον των παιδιών τους, την υποβάθμιση της περιοχής, κ.ά. «Παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η δήμαρχος Ζεφυρίου, Φωτεινή Γιαννοπούλου.

Τόσο στην τοποθέτηση όσο και στη συνέχεια στη συζήτηση με τις γυναίκες η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οι εξελίξεις που συμβαίνουν θα μπορούσαν να είχαν τίτλο: Το τέλος των ψευδαισθήσεων. Χρόνια τώρα μας λένε ότι είμαστε μια χώρα ευρωπαϊκή, ΝΑΤΟική, που προεδρεύει τώρα και στον ΟΑΣΕ. Αποδείχτηκε, όμως, ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο από μια ταξική κεφαλαιοκρατική ένωση που διέλυσε χώρες και μόνο ευημερία δεν έφερε. Ακριβώς για το λόγο αυτό όμως κανείς δεν μπορεί να πει πλέον ότι δεν ξέρει, δεν καταλαβαίνει τι γίνεται αλλά και το ποιος προειδοποιούσε για το τι θα γίνει. Και εξαρτάται από όλους μας αν θα επιτρέψουμε να χειροτερέψουν τα πράγματα».

Μιλώντας ειδικότερα για την υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής σημείωσε: «Είναι κεντρική πολιτική να παραμένει έτσι η περιοχή γιατί χειραγωγούν ευκολότερα λαϊκές μάζες». Καταλήγοντας κάλεσε τις γυναίκες ό,τι ζουν και βιώνουν να τα θυμούνται όταν ψηφίζουν, και στις βουλευτικές εκλογές αλλά και για δήμο, σωματείο, σύλλογο, κ.ά., και να τα θυμηθούν και στις 7 του Ιούνη, στις ευρωεκλογές.

«Εφυγε» η Θέτις Κωτσάκη

Η πολιτική κηδεία της γίνεται αύριο Σάββατο, 7 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ., από το Α` Νεκροταφείο

«Εφυγε» χτες από τη ζωή η κομμουνίστρια Θέτις Κωτσάκη, σύντροφος στη ζωή και τον αγώνα του θρυλικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αθήνας, Σπύρου Κωτσάκη (καπετάν Νέστορα). Η κηδεία της γίνεται, αύριο Σάββατο, με πολιτική τελετή στο Α` Νεκροταφείο, στις 11 το πρωί. Με ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

«"Εφυγε" σήμερα (σ.σ.χτες) από τη ζωή η συντρόφισσα Θέτις Κωτσάκη. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Η Θέτις Κωτσάκη συμμετείχε στους αγώνες του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος επί 65 χρόνια. Τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος στη νομιμότητα, στην παρανομία, στις εξορίες.

Ηταν σύζυγος του θρυλικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αθήνας Σπύρου Κωτσάκη (καπετάν Νέστορα).

Η κηδεία της Θέτιδος Κωτσάκη θα είναι πολιτική και θα γίνει το Σάββατο 7 Φλεβάρη στις 11 το πρωί, από το Α` Νεκροταφείο».

Να σημειωθεί ότι η Θέτις Κωτσάκη γεννήθηκε το 1920 στη Σμύρνη. Το 1942 ήταν από τα πρώτα μέλη που στρατολογήθηκαν από την ιδρυτική οργάνωση του ΕΑΜ, που, τότε, ίδρυσαν ο Σπύρος Κωτσάκης και οι σύντροφοί του. Οργανώθηκε, τότε, και στο ΚΚΕ, στις γραμμές του οποίου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Παντρεύτηκε τον Σπύρο Κωτσάκη (τον «Νέστορα» της Κατοχής).

Το 1955 συνελήφθη μαζί του και δικάστηκε με το νόμο 375 «περί κατασκοπίας» και καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Εμεινε στις φυλακές Αβέρωφ μέχρι το 1960. Από το 1960 έως το 1967 ήταν στο προεδρείο του Συλλόγου ΑΣΟΠΕΦ για την απελευθέρωση των πολιτικών εξορίστων - κρατουμένων. Με την Μπέτυ Αμπατιέλου, τότε, έκαναν γνωστό τον αγώνα σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Στις 21 Απρίλη 1967 συνελήφθη, μαζί με τον Σπύρο Κωτσάκη, και εξορίστηκε σε Γιούρα - Αλικαρνασσό - Ωρωπό. Με τη μεταπολίτευση εργάστηκε στο προεδρείο του Συλλόγου για τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, συμμετέχοντας πάντα σε όλους τους αγώνες που ακολουθούν με τα χρόνια. Ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία δούλευε σε καθημερινή βάση για τη διάσωση των Αρχείων του Κόμματος από την πλημμύρα. Μέχρι και την προηγουμένη του θανάτου της, με πολλή προσπάθεια διάβαζε τον «Ριζοσπάστη», μέχρι και την τελευταία λέξη.

Κυκλοφόρησαν οι «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» με πλούσια ύλη για τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος, ρεπορτάζ και αναλύσεις για τις διεθνείς εξελίξεις.

Ανάμεσα στα θέματα του περιοδικού διαβάζουμε:

-- Ισραήλ: Επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι».

-- Μονόδρομος η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

-- Ινδία: Αιματηρές επιθέσεις σε ασταθές περιβάλλον.

-- Ιράκ: Η κατοχή τελείωσε... τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν.

-- CERN: Πυρηνικά πειράματα σκοπιμότητας.

-- Αυξάνει η φτώχεια και ο αριθμός των αστέγων στην «αναπτυγμένη Δύση».

-- Η δράση της ΕΕΔΥΕ μπροστά στα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ.

-- Το ΠΣΕ και η ΕΕΔΥΕ στο Βελιγράδι.

Καθείς εφ' ω ετάχθη

Σπεύδοντας να σχολιάσει τον «άγονο» διαγωνισμό για την εκποίηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», αλλά και την έκκληση της κυβερνητικής διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους να την αγοράσουν, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι «το μόνο γόνιμο σε αυτή την υπόθεση είναι η πρόταση της ΜΙG που δίνει πρόσφορο έδαφος ώστε να ελπίζουμε να βρεθεί μία λύση». «Λύση» στα μέτρα του ΛΑ.Ο.Σ. και της πλουτοκρατίας, τα συμφέροντα της οποίας εκφράζει. Πλούτος της χώρας που χτίστηκε με το μόχθο των εργαζομένων, να περιέλθει στα χέρια των ιδιωτών, των μεγαλοκαρχαριών.

Καθαρότερος ακόμα ο ίδιος ο Καρατζαφέρης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»: «Του στείλαμε λουκούμια (σ.σ. του Βγενόπουλου της MIG); Του στείλαμε μπακλαβάδες; Του στείλαμε γαλατομπούρεκα; Δηλαδή ήρθε κάποιος να φορτωθεί αυτό το πράγμα και εγώ θα πω όχι; Εδώ παρακαλάμε να το χαρίσουμε και δεν το παίρνει κανείς και έρχεται κάποιος και μας δίνει; Μα είμαστε σοβαροί; (...) Γιατί να πω όχι; (...) Το θεωρώ τρελό να πει κάποιος όχι (...) Αυτή τη στιγμή έχουμε μια "Ολυμπιακή" που δεν την παίρνει κανείς. Την κομματιάσαμε στα 3 στα 5, δεν την παίρνει. Και έρχεται ένας και λέει την παίρνω εγώ ολόκληρη. Εγώ γιατί να πω όχι; Σαν κράτος. Να καταλάβω, δηλαδή. Πού με θίγει; (..) Εφόσον την παίρνει κάποιος, τώρα τι συζητάμε βρε παιδιά; Εχουμε μια αδελφή η οποία έχει φθάσει 58 ετών, κακάσχημη, έχει φάει τα κακαρίσματα της ζωής της και έρχεται κάποιος και μας τη ζητάει και μας δίνει και προίκα και θα πούμε όχι; (...) Ετσι είναι, δεν την πλησιάζει κανείς, άμα ξεκινήσεις από τα 50, και αυτής της ηλικίας είναι. Ας έρθει να την πάρει (...) και από τη στιγμή που την παίρνει ιδιώτης, θέλει να κερδίσει, δε χάνει».

Καθείς εφ' ω ετάχθη, και ο ΛΑ.Ο.Σ. υπέρ του ξεπουλήματος του λαϊκού πλούτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ