ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να δοθούν τώρα όλα τα συγγράμματα στους φοιτητές

Νέα παρέμβαση χτες του ΚΚΕ στη Βουλή, για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ουρές δεκάδων μέτρων κάνουν οι φοιτητές έξω από τους εκδοτικούς οίκους για να προμηθευτούν τα συγγράμματά τους, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η εξεταστική...
Ουρές δεκάδων μέτρων κάνουν οι φοιτητές έξω από τους εκδοτικούς οίκους για να προμηθευτούν τα συγγράμματά τους, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η εξεταστική...
Δωρεάν συγγράμματα, τώρα, στους φοιτητές απαίτησε χτες στην αίθουσα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση. Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιέχεται και διάταξη που επικαιροποιεί την πολιτική που θέλει τους φοιτητές να πληρώνουν για τα συγγράμματά τους. Μάλιστα, ο Γ. Γκιόκας κατήγγειλε και πρακτικές εξαγοράς της ψήφου των φοιτητών με την παροχή συγγραμμάτων από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις στη διανομή συγγραμμάτων επιβαρύνουν τις πανεπιστημιακές αρχές.

O βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «μια απαράδεκτη κατάσταση που αυτήν την περίοδο έχει διαμορφωθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και στα Ανώτατα και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Είναι το γνωστό άρθρο του νόμου - πλαισίου για τον περιορισμό της διανομής των συγγραμμάτων σε ένα σύγγραμμα ανά μάθημα». Αναφερόμενος στη θέση του ΚΚΕ, τόνισε πως «θα έπρεπε να δίνονται, κατά τη γνώμη μας, δωρεάν όλα εκείνα τα συγγράμματα που απαιτούνται για τη σωστή διδασκαλία και τη μελέτη του εκάστοτε μαθήματος».

Ο Γ. Γκιόκας συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή την περίοδο υπάρχει μια τριτοκοσμική κατάσταση στα ιδρύματα. Στη Φιλοσοφική μέχρι χτες η εξεταστική ήταν στον αέρα, γιατί δεν είχαν διανεμηθεί ακόμη συγγράμματα. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διανεμηθεί το 60% των συγγραμμάτων και το υπόλοιπο 40% αναμένεται. Υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι στο κέντρο της Αθήνας που μοιράζουν πανεπιστημιακά συγγράμματα, όπου υπάρχουν ουρές τετρακοσίων και πεντακοσίων ανθρώπων, γιατί μια ημέρα πριν από την εξέταση του μαθήματος δεν έχουν διανεμηθεί τα συγγράμματα. Αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα Ιδρύματα, μια κατάσταση που αναγκάζει τους φοιτητές είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους για την αγορά των συγγραμμάτων που απαιτούνται για τις εξετάσεις τους είτε να καταφεύγουν σε σημειώσεις».

Μάλιστα, ο Γ. Γκιόκας σχολίασε το θέμα των συγγραμμάτων και σε σχέση με το ...διάλογο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας. Οπως είπε, «τη μόνη μηδενική βάση που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι τίθενται σε μηδενική βάση τα δικαιώματα των φοιτητών, όσα είχαν εν πάση περιπτώσει απομείνει και θύμιζαν δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, όπως είναι και το δικαίωμα στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων. Θεωρούμε ότι και με το άρθρο του συγκεκριμένου νόμου - πλαισίου ανοίγει ο δρόμος για την επί της ουσίας κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων».

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η αναφορά του Γ. Γκιόκα σε πρακτικές «εκμαυλισμού συνειδήσεων» από την πλευρά της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια, οι οποίες «πατάνε» ακριβώς στην πολιτική του περιορισμού των συγγραμμάτων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε «συναλλαγή που γίνεται μέσα στα ιδρύματα», μιλώντας για «αλισβερίσι» όπου «συγκεκριμένες παρατάξεις μοιράζουν σημειώσεις στους φοιτητές, πουλούν εκδούλευση και μάλιστα μ' αυτό τον τρόπο ψαρεύουν και εκλογική πελατεία»! Η αναφορά του Γ. Γκιόκα προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνη, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτά τα κάνει μόνο η ΔΑΠ», για να λάβει αμέσως την απάντηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ: «Και η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Πηγαίνετε μια βόλτα στα ιδρύματα του κέντρου να δείτε»...

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, ο Α. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι «η καθυστέρηση η οποία υπήρξε στη διανομή τους δεν αφορά την κυβέρνηση. Θα αφορούσε την κυβέρνηση αν είχαμε αρνηθεί τη χρηματοδότηση» και ότι οφείλεται στις «διαδικασίες στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σε εφαρμογή των νέων διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλά συγγράμματα».

Τέλος, χτες ο Γ. Γκιόκας εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην ανάθεση σε Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή σχολικών κτιρίων - που ενισχύεται με το νομοσχέδιο - λέγοντας πως για την «κατασκευή 27 σχολικών κτιρίων θα απαιτηθούν 105.000.000 ευρώ, συν τη συντήρηση, ενώ ο ΟΣΚ θα μπορούσε να κατασκευάσει τα συγκεκριμένα κτίρια με 45.000.000 ευρώ».

Ο ΣΥΝ και οι «διάλογοι»

Μπορεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να επικαλείται τρεις προϋποθέσεις (στην πραγματικότητα προφάσεις) για να μη συμμετέχει στο διάλογο για την αλλαγή του εξεταστικού, ωστόσο είναι γνωστή στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» η υποκριτική του στάση σε σχέση και με τη συμμετοχή σε «διαλόγους».

Στο «διάλογο» που έγινε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου για το νόμο πλαίσιο ο ΣΥΝ συμμετείχε, υποστηρίζοντας ότι θέλει να «μεταφέρει» τα αιτήματα των διαδηλωτών φοιτητών, (ως αυτόκλητος εκπρόσωπος ενός κινήματος που ωστόσο ποτέ δε νομιμοποίησε το «διάλογο») και εκ των υστέρων αποχώρησε. Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, λέει ότι «έγινε μια προσπάθεια για διάλογο πριν από τρία χρόνια από μηδενική βάση με την κ. Γιαννάκου και τον κ. Βερέμη, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς μέχρι να καταλάβουμε την κοροϊδία»! Πού βρίσκεται η αλήθεια; Συμμετείχαν στο διάλογο για να μεταφέρουν τα αιτήματα των φοιτητών ή γιατί «νόμιζαν» πως θα είναι από «μηδενική βάση» και... μετά κατάλαβαν;

Αντίστοιχα και τώρα δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν γιατί ο «διάλογος» δε γίνεται από μηδενική βάση, από την άλλη όμως χαρακτηρίζουν την εξαγγελία του «διαλόγου» ως...«νίκη» (!) υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του υπουργού Παιδείας και ο διάλογος είναι... «πολιτικό αποτέλεσμα» της «Εξέγερσης των Νέων» (Αλκης Ρήγος, ένθετο «Παιδεία και Κοινωνία», «Αυγή», 1/2/2009)!

Εχουν πάρει ντοκτορά στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν «αιτήματα» που αποτελούν γκιλοτίνα για τα πραγματικά αιτήματα του φοιτητικού κινήματος. Στις «προϋποθέσεις» συμμετοχής στο διάλογο, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμάει βέβαια να διατυπώσει το αίτημα του κινήματος για κατάργηση του νόμου πλαισίου, αλλά ζητάει το... «πάγωμά» του (για να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά όταν θα έχουν «ηρεμήσει» τα πνεύματα;) και την αποδοχή των «τροποποιητικών προτάσεων των Συγκλήτων». Απλά να θυμίσουμε ότι οι τροποποιητικές προτάσεις των Συγκλήτων είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους: Προτάσεις τροποποιητικές σε επιμέρους πλευρές που δεν αγγίζουν την ουσία του αντιδραστικού νομοθετικού οπλοστασίου. Και μάλιστα προτάσεις καμωμένες από εκείνους που την ίδια στιγμή εφαρμόζουν τις πιο αντιδραστικές πλευρές του νόμου πλαισίου: Τα τετραετή μπίζνες πλαν, τους αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς, τις ανταποδοτικές υποτροφίες - μαύρη εργασία των φοιτητών, τη λίστα συγγραμμάτων...


Ε. Χ.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Με κυρίαρχο θέμα για τις περισσότερες εκδηλώσεις αυτού του μήνα την ανάγκη αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό».

Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Παρασκευή, 10.30 μ.μ., γλέντι της Οργάνωσης ΤΕΙ.

Αύριο Σάββατο, 10.30 μ.μ., γλέντι με τους «Απροβάριστους», για τους φαντάρους.

Κυριακή 8 Φλεβάρη, 9 μ.μ., εκδήλωση για την Παλαιστίνη με τίτλο «Μικρός λαός και πολεμά».

Δευτέρα 9 Φλεβάρη, 9.30 μ.μ., προβολή της ταινίας «Jarhead».

Πολιτική εξόρμηση της ΚΝΕ στη Λάρισα

Πολιτική εξόρμηση στα ΙΕΚ, αλλά και τα σχολεία της Λάρισας (στην πόλη και τα χωριά του νομού) πραγματοποιεί το επόμενο διάστημα η Νομαρχιακή Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα μπουν οι εξελίξεις από τη διεθνή οικονομική κρίση, οι Θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο, αλλά και τα προβλήματα της νεολαίας στην ύπαιθρο και τα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης, οργανώνονται περιοδείες:

Σήμερα Παρασκευή, στο 1ο ΕΛ Λάρισας, με επικεφαλής τον Α. Σίμο, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Τη Δευτέρα 9/2, στο 1ο ΙΕΚ Λάρισας, με επικεφαλής τον Θ. Αναπλιώτη, γραμματέα του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.

Επίσης, τη Δευτέρα 9/2, στο 5ο ΕΛ Λάρισας, με επικεφαλής την Κ. Γκρίμπα, μέλος του ΝΓ Λάρισας της ΚΝΕ.

Και η εξόρμηση συνεχίζει καθημερινά όλη την επόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ