ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέλει τους εργαζόμενους σκυφτούς

«Συναίνεση», «αποφυγή μετωπικών πολιτικών συγκρούσεων» και «μη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής» απαιτεί ο πρωθυπουργός από τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κρίση

Χτες το βράδυ, κι αφού προηγήθηκε το μεσημέρι η συνέντευξη Παπανδρέου, ήταν σειρά του πρωθυπουργού (με δήλωση αυτός) να δώσει τις εξετάσεις του στο μεγάλο κεφάλαιο. Προσπαθώντας να πείσει τα ενδιαφερόμενα τμήματα της αστικής τάξης ότι αυτός είναι καλύτερος και πιο σοβαρός διαχειριστής και επομένως μπορεί να τους βγάλει σώους από την κρίση, σε βάρος φυσικά των συμφερόντων που έχουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο Κ. Καραμανλής αφού περιέγραψε επιδερμικά το νέο κύκλο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης - και χωρίς φυσικά να αγγίξει τα αίτια, την ίδια τη φύση του - επέμεινε ότι η κυβέρνησή του έχει σχέδιο για έξοδο από τα προβλήματα. Περιγράφοντάς το, τόνισε μέτρα που προωθούνται και ενδιαφέρουν άμεσα το μεγάλο, μονοπωλιακό κεφάλαιο. Οπως, το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες, τη διαβόητη ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» και τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (βλ. ιδιωτικοποιήσεις, μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας και συντάξεις... μετά θάνατον). Ενώ απέκλεισε ουσιαστική στήριξη των ασθενέστερων, αφού την περιόρισε στα, περίφημα πλέον, όρια αντοχής της οικονομίας.

Και επειδή γνωρίζει ότι αυτή η εφαρμοζόμενη, εδώ και χρόνια, πολιτική συναντά ολοένα και αυξανόμενες, οργανωμένες και μαζικές αντιδράσεις από τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τόνισε ιδιαίτερα ότι χρειάζεται «συναίνεση». Οτι τάχα τα μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης αφορούν όλους, το ίδιο τον εργάτη, το ίδιο τον βιομήχανο! Και ότι οι «κοινωνικές ομάδες» στις διεκδικήσεις τους, πρέπει να «συνυπολογίζουν» το κοινωνικό σύνολο, να «αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις», να μην ισχύει το «όχι σε όλα», να μην «επιδιώκεται η δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής». Αγωνιά και η κυβέρνηση απέναντι στους λαϊκούς αγώνες και τις καθ' όλα δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Οι οποίοι τίποτε δεν έχουν να περιμένουν από τα μέτρα, τις προτεραιότητες και τις αναφορές του ευρωενωσιακού δικομματισμού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εγγυητής της συνέχισης των αντιλαϊκών πολιτικών
  • Χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις προτάσεις του ΣΕΒ
  • Εταξε επιδόματα πτωχοκομείου και θέσεις ...«κοινωνικής εργασίας»
  • Ξεκαθάρισε ότι το 1 δισ. που υποσχέθηκε στους αγρότες αφορά στη χορήγηση νέων δανείων

Σαν εγγυητής επίτευξης «ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων», με στόχο να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αναλαμβάνοντας σαφέστατες δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα στηρίξει και θα προωθήσει τις απαιτήσεις του, εμφανίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ζητώντας «εδώ και τώρα εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε έτοιμος να «κυβερνήσει» με πυξίδα τις «χρήσιμες προτάσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που κατέθεσε πριν τρεις μέρες ο ΣΕΒ, ζητώντας νέες χρηματοδοτήσεις και μείωση των εργοδοτικών εισφορών, και «ανοιχτός» να συζητήσει με τους τραπεζίτες το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε δημόσια στον πρωθυπουργό «μία συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών τώρα, ή το αργότερο μέχρι, ή με τις ευρωεκλογές, οπότε, έτσι και αλλιώς, θα στηθούν κάλπες και συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Αλλιώς, όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές το 2010 κατά τη διάρκεια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εδωσε τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο

Αφού άνοιξε για πολλοστή φορά το θέμα των πρόωρων εκλογών ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακολουθήσει κάθε ευρωενωσιακή πολιτική για τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» και των κερδών του, εξαγγέλλοντας ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε «μεγάλες και βαθιές τομές». Χρειάζεται, είπε, «μια κυβέρνηση που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται, διαθέτει σχέδιο το οποίο μπορεί να προωθήσει και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές»...

Αφού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «εθνικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης, στη συνέχεια πρότεινε μια σειρά από μέτρα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ρίχνοντας στο τραπέζι το ...ισχυρό χαρτί των σοσιαλδημοκρατών, την επίτευξη «κοινωνικών διαλόγων και συναινέσεων». Οπως υποστήριξε, «χρειάζεται νέα πορεία και νέα κυβέρνηση, που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση, θα ξαναδώσει ελπίδα και σιγουριά και θα στηριχτεί στη συμμαχία των αδύναμων και δημιουργικών δυνάμεων».Δηλαδή, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρούνε οι εργοδότες με τους εργαζόμενους. Τα λαϊκά στρώματα που με τον ιδρώτα τους έχτισαν τα πλούτη τους οι κεφαλαιοκράτες να υποταχθούν σήμερα στις απαιτήσεις τους και να πληρώσουν το «μάρμαρο» της κρίσης τους.

Αυτή η συμμαχία των «παραγωγικών στρωμάτων» που, όπως είπε, θα φέρει τον τίτλο «νέα Εθνική Συμφωνία», θα βοηθήσει ώστε να παρθούν «άμεσα μέτρα εξόδου από την κρίση με στοχεύσεις ξαναζωντανέματος της αγοράς». Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο και απαντώντας σε διαπίστωση του «Ρ» ότι οι αντεργατικές θέσεις που παρουσίασε ο ΣΕΒ εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, φανερώνοντας ξεκάθαρα τα συμφέροντα ποιας τάξης θα σπεύσει να υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Είναι χρήσιμες ακριβώς στις διαδικασίες που ακολουθούμε από τώρα, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων για την έξοδο από αυτή την οικονομική, αλλά και γενικότερη κοινωνική κρίση της χώρας»...

Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ταυτόχρονα τη «δημιουργία νέου πλούτου» μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο «πράσινης ανάπτυξης», ξεκαθαρίζοντας ότι θα προσφέρει νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει με τον τραπεζίτη Βγενόπουλο για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Παράλληλα, ο ίδιος, προαναγγέλλοντας νέο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, τόνισε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα ...«αξιοποιήσει τον δημόσιο πλούτο». Οσο φυσικά έχει απομείνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος του το χάρισαν στους ιδιώτες.

...και στα λαϊκά στρώματα ψίχουλα

Την ίδια ώρα που με άνεση μοίραζε χρήματα στο μεγάλο κεφάλαιο, στα λαϊκά στρώματα επισήμαινε ότι «τίποτα δε θα είναι εύκολο την επομένη των εκλογών και η ανοικοδόμηση της χώρας απαιτεί τη συνεργασία όλων»... Βέβαια, δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι θα προχωρήσει σε «δίκαιη αναδιανομή του πλούτου» αλλά όταν κλήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος δήλωσε ότι θα επιδοτήσει «τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τέσσερα χρόνια» για να προσληφθούν νέοι άνεργοι, θα «βρει θέσεις κοινωνικής εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους» και θα «αυξήσει το επίδομα ανεργίας»...

Βέβαια, στην προσπάθειά του να ξεγελάσει τους ανέργους και τους νέους ισχυρίστηκε πως «αυτή την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσουν άλλο, καθώς, ήδη, έχουν πληρώσει πολλά», αλλά πέρα από τα επιδόματα δεν πρόσφερε τίποτα άλλο.

Τα τεράστια προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς τα απέδωσε στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης «να αξιοποιήσει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική» και στην «κακή διαχείριση των πόρων», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με την οποία συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και όχι ο τρόπος που θα αξιοποιηθεί...

Οσο για το περιβόητο 1 δισ. που υποσχέθηκε στους αγρότες, χτες για πρώτη φορά ξεκαθάρισε: «Αφορούσε την αξιοποίηση από τα 28 δισ. που πάνε στις τράπεζες, ενός δισ. που θα βοηθούσε τη δανειοληπτική ικανότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και των αγροτών των ίδιων». Δηλαδή, τη χορήγηση νέων δανείων που θα σφίξουν τη θηλιά περισσότερο γύρω από το λαιμό της υπερχρεωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς.

Δεν παρέλειψε βέβαια κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου να πλέξει το εγκώμιο του Μπ. Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για «ιστορική αλλαγή» που θα «σηματοδοτήσει πολιτικές στήριξης των εργαζομένων και των νοικοκυριών»!

ΚΚΕ
Υπεύθυνη στάση για το λαό είναι η απόρριψη της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία - δήλωση του πρωθυπουργού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του αναφορικά με την ομιλία - δήλωση του πρωθυπουργού, σημείωσε τα παρακάτω:

«Ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να απαντήσει στη δημαγωγία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε ως υπεύθυνη στάση του λαού απέναντι στην επερχόμενη κρίση τη συναίνεση προς την πολιτική της κυβέρνησης.

Υπεύθυνη στάση για το λαό είναι να απορρίψει την πολιτική του "ευρωμονόδρομου", που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στόχο έχει να φορτώσει τις συνέπειες και της κρίσης στις πλάτες του.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν και οι δύο τη δημαγωγία και την τρομοκρατία για να εξαπατήσουν το λαό. Η απάντηση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στο εισόδημα, στη ζωή.

Μονόδρομος είναι όχι μόνο να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά αποφασιστικά να αντιπαλέψουν και την πολιτική τους, τις απειλές και την τρομοκρατία των καπιταλιστών στους χώρους δουλειάς. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν και να δράσουν για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

ΚΚΕ
«Είπε ότι θα εφαρμόσει καλύτερα από τη ΝΔ την πολιτική της»

Δήλωση για τη συνέντευξη Παπανδρέου

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα πράγμα είπε: Οτι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα εφαρμόσει ...καλύτερα από τη ΝΔ την πολιτική της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ