ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Πρόσω ολοταχώς για «ΝΑΤΟ της Ευρασίας»

Παζάρια με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Την περασμένη Τετάρτη 4/2 πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μια ξεχωριστή Σύνοδος Κορυφής των 7 Προέδρων των χωρών της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν.

Αυτό που ξεχωρίζει αυτή τη Σύνοδο από άλλες, που έχουν προηγηθεί τα τελευταία 16 χρόνια, από τότε δηλαδή που υπογράφτηκε το πρώτο «Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας», είναι η συμφωνία για τη συγκρότηση νέων δυνάμεων «ταχείας επέμβασης». Επίσημα και αυτές συγκροτούνται για την καταδίωξη της «τρομοκρατίας», του «οργανωμένου εγκλήματος» και του «εμπορίου ναρκωτικών», όμως, σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες «δυνάμεις ταχείας επέμβασης» της ΟΣΣ, οι «νέες», έχουν και δύο τουλάχιστον διαφορές:

Πρώτον, αυτές θα έχουν ενιαία διοίκηση. Εως τα σήμερα υπήρχαν κοινές δυνάμεις της ΟΣΣΑ, όμως αυτές υπάγονταν σε 3 διοικήσεις: Ανατολικό-ευρωπαϊκή (από στρατεύματα Ρωσίας - Λευκορωσίας), Καυκάσια (από στρατεύματα Ρωσίας - Αρμενίας) και την Κεντροασιατική (από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας). Τώρα πλέον μιλάμε για μια στρατιωτική δύναμη που θα έχει κοινή διοίκηση.

Δεύτερον, για πρώτη φορά στους σκοπούς συγκρότησης αυτής της δύναμης σημειώνεται πως θα χρησιμοποιηθούν και για την απόκρουση επίθεσης σε χώρες της ΟΣΣΑ. Ουσιαστικά αυτό το δεύτερο στοιχείο ήταν που έως τα σήμερα έλειπε από την ΟΣΣΑ, σε σύγκριση με το ΝΑΤΟ, που περιγράφει τη συγκεκριμένη δέσμευση στο λεγόμενο «άρθρο 5». Για την ιστορία να σημειώσουμε πως αυτό το άρθρο έχει ενεργοποιηθεί μόλις μια φορά, ως αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ, όταν έγινε η επίθεση στους «δίδυμους πύργους» και οι ΗΠΑ κήρυξαν τον λεγόμενο «πόλεμο στην τρομοκρατία».

«Χρειαζόμαστε και μπράτσα»

Στη σύνθεση των νέων δυνάμεων αναμένεται το μεγαλύτερο στρατιωτικό σώμα να το παραχωρήσει η Ρωσία. Συγκεκριμένα, θα διαθέσει την 98η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών του στρατού και την 31η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών που υπάγεται στις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Συνολικά, περίπου 8 χιλιάδες άντρες, ενώ το Καζαχστάν θα παραχωρήσει μια ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών (4 χιλιάδες). Οι υπόλοιπες 5 χώρες αποφάσισαν να συνεισφέρουν από ένα τάγμα στρατού. Συνολικά υπολογίζεται πως οι δυνάμεις αυτές μπορούν να φτάσουν τους 15 χιλιάδες ετοιμοπόλεμους άνδρες.

Μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δε δίστασε να πει ότι οι δυνάμεις αυτές που θα συγκροτήσουν οι χώρες της ΟΣΣΑ, «δε θα είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ», δίνοντας για άλλη μια φορά το «στίγμα» της «συμμαχίας» που έχει συνάψει η Ρωσία με αυτές τις χώρες, με στόχο την παραπέρα αποτροπή της διείσδυσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ευρασίας.

«Οταν λόγος γίνεται για μια στρατιωτικο-πολιτική ένωση, όπως αναμφισβήτητα είναι η ΟΣΣΑ, τότε αυτή δεν μπορεί να υπάρχει μονάχα στο χαρτί, χωρίς να έχει μπράτσα, μυς, χωρίς να έχει δικές της ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Κ. Κοσατσιόφ, επικεφαλής της μόνιμης επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, σχετικά με την απόφαση συγκρότησης των νέων δυνάμεων, την οποία χαρακτήρισε «υπερώριμη» για τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» της περιοχής την οποία καλύπτουν οι χώρες της ΟΣΣΑ. Οπως όμως είναι γνωστό, σε αυτήν την περιοχή εκδηλώνονται και συγκρούονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα κι άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως είναι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κι ΕΕ.

Κλείνουν την αμερικάνικη βάση στο Κιργιστάν

Χαρακτηριστική ήταν από αυτήν την άποψη η απόφαση της κυβέρνησης του Κιργιστάν, μιας χώρας μέλους της ΟΣΣΑ, να κλείσει τη μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

Η Ρωσία αμέσως φρόντισε με δηλώσεις εκπροσώπων της να διαψεύσει τα δυτικά ΜΜΕ, που αναφέρουν πως αυτή πλήρωσε το Κιργιστάν, για να κλείσει η αμερικανική βάση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, σημείωσε πως «πρόκειται για εντελώς αυτοτελή απόφαση, που ήταν αναμενόμενη». Βεβαίως, όπως έγινε γνωστό, στις παραμονές, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγιεβ, είχε υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για χορήγηση στη χώρα του δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και «βοήθεια» 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως η Μόσχα είχε στο παρελθόν συμφωνήσει για τη λειτουργία της βάσης το Δεκέμβριο 2001 στα πλαίσια της αμερικάνο-νατοϊκής εισβολής στο Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο Μανάς βρίσκονται περίπου 1.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ σταθμεύουν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Στη βάση της συμφωνίας οι ΗΠΑ πλήρωναν ετησίως 63 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα αυτή προβλέπεται να κλείσει σε 180 μέρες μετά την καταγγελία της συμφωνίας, από κάποια από τις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του Κιργιστάν, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, έκαναν λόγο για την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση της βάσης από τις ΗΠΑ για την κατοχή του Αφγανιστάν.

Βήματα, αλλά και προβλήματα...

Βεβαίως, τόσο η παραπάνω απόφαση απομάκρυνσης της αμερικανικής βάσης από το Κιργιστάν, όσο και η απόφαση συγκρότησης των νέων δυνάμεων ταχείας επέμβασης, δυναμώνουν τις θέσεις της Ρωσίας, (που αποτελεί και την ατμομηχανή της ΟΣΣΑ), στο χώρο της Ευρασίας.

Την ίδια ώρα θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσουμε πως η όλη αυτή εξέλιξη έχει και σοβαρές αντικρουόμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της. Ετσι, π.χ., δύο χώρες της ΟΣΣΑ, που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη συμμετοχή στις νέες δυνάμεις «ταχείας επέμβασης» της ΟΣΣΑ, το έκαναν υπό όρους. Το Ουζμπεκιστάν διευκρίνισε πως θα συμμετέχει στις κοινές επιχειρήσεις αυτών των δυνάμεων «κατά περίπτωση», που σημαίνει ότι δεν είναι δεδομένη η συμμετοχή του πάντα. Εκτός αυτού, η Λευκορωσία, επικαλούμενη το Σύνταγμα που απαγορεύει τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός των συνόρων της χώρας, διευκρίνισε πως οι δυνάμεις που θα παραχωρήσει, σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορούν να δράσουν μόνον προς τη «δυτική κατεύθυνση», δηλαδή μόνον σε περίπτωση που η ίδια αντιμετωπίσει κινδύνους. Τέλος, η ίδια η Σύνοδος των 7 Προέδρων της ΟΣΣΑ κόντεψε να «τιναχτεί στον αέρα», όταν στις παραμονές ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόνοφ, έκανε γνωστό πως δε θα μεταβεί στη Μόσχα. Ορισμένα ΜΜΕ συνδέουν αυτή τη στάση με την όξυνση των σχέσεων Τατζικιστάν - Ουζμπεκιστάν, ενώ άλλα με την αθέτηση οικονομικών υποσχέσεων που του είχε δώσει η Μόσχα. Ασχετα από τους λόγους, χρειάστηκε η «πυροσβεστική επέμβαση» του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ώστε να εμφανιστεί στη Σύνοδο ο Τατζίκος ομόλογός του.

Παζάρι με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα η καπιταλιστική Ρωσία θέτει με κάθε ευκαιρία το ζήτημα της μεγαλύτερης εμπλοκής της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διεκδικώντας «κομμάτι της λείας» από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η Σύνοδος Κορυφής της ΟΣΣΑ, αλλά και το ζήτημα της βάσης στην Κιργιζία, την όπλισαν με νέους «άσους» στο παζάρι, που ήδη έχει ξεκινήσει με τη νέα «διεύθυνση» των ΗΠΑ. Οπως είναι γνωστό, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί ότι το Αφγανιστάν θα γίνει η κύρια προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής και ότι θα ενισχύσει με δύναμη 20.000-30.000 Αμερικανών στρατιωτών τις εκεί στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Μια κίνηση αρκετά περίπλοκη, χωρίς «πατήματα» στην Κεντρική Ασία, όπου τα στρατιωτικά «κλειδιά» φαίνεται να τα κρατά η Μόσχα, μέσω του ΟΣΣΑ. Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν οι ΗΠΑ και ήδη στις 5/2 ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Ρόμπερτ Βουντ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα θέσει το ζήτημα της βάσης στη Μόσχα. Η τελευταία επιδιώκει σαφή ανταλλάγματα, τόσο σ' ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της συνεργασίας της με το ΝΑΤΟ, όσο και για την απόρριψη της ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ, καθώς και άλλων ζητημάτων μιας μακροσκελούς «ατζέντας» αιτημάτων που καταρτίζει.

Το ιμπεριαλιστικό «παζάρι» αναμένεται και πάλι να δώσει και να πάρει...


Ε.Β.


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ανθρωπάρια...

Στην ταινία «Αμφιβολία», που παίζεται ακόμα στις αίθουσες, ένας παπάς που κατηγορείται με ύπουλο, κρυφό και χυδαίο τρόπο, με ανεύθυνο κουτσομπολιό για παιδεραστία (σκεφτείτε πόσο χειρότερη είναι η συκοφαντία!), βγαίνει στον άμβωνα και απευθύνεται στους πιστούς κουτσομπόληδες και συκοφάντες, τον δημοσιολόγο του «Αλφα», ας πούμε: Μια μέρα έρχεται και μου εξομολογείται μια αμαρτωλή γυναίκα, λέει, ότι βλέπει εφιάλτες και δεν μπορεί να κοιμηθεί γιατί κατηγόρησε άδικα έναν αθώο γείτονά της. Τι να κάνω παπά μου να επανορθώσω; με παρακαλάει. Να πας σπίτι σου να πάρεις ένα μαχαίρι και να ανοίξεις ένα μαξιλάρι, της λέω. Στη συνέχεια να ανεβείς στη στέγη του σπιτιού σου και να σκορπίσεις τα φτερά του μαξιλαριού. Η γυναίκα με άκουσε. Πράττει ό,τι της λέω και επιστρέφει πάλι απελπισμένη. Το έκανα παπά μου, αλλά δε σταμάτησαν οι εφιάλτες. Να γυρίσεις σπίτι σου και να μαζέψεις όλα τα φτερά και να τα βάλεις πάλι στο μαξιλάρι, της λέω, και τότε θα ανακουφιστείς. Αυτό δε γίνεται, διαμαρτύρεται εκείνη απελπισμένα. Τα φτερά σκόρπισαν, τα πήρε ο άνεμος!

Βρε δημοσιολόγε των αφεντικών σου, βρε κουτσομπόλη, βρε συκοφάντη, βρε γκαιμπελίσκε, σε χρησιμοποιώ σαν παράδειγμα, δεν είσαι η σουπιά που σκόρπισε τη μελάνη της η οποία, όπως τα φτερά του μαξιλαριού, δε μαζεύεται πίσω με τίποτα, έτσι γίνεται το ρεπορτάζ; Παίρνεις έτοιμη των ναζιστών τροφή και την αναμεταδίδεις; Και η άλλη άποψη; Πού είναι η άλλη άποψη αγόρι μου, που επιβάλλει το ρεπορτάζ; Ο Βαλέσα και ο Γιέλτσιν και από σπόντα και ο Γκορμπατσόφ, είναι η αλήθεια; Μα αυτοί δεν κατηγορούνται, κατηγορούν. Και κατηγορούν επ' αμοιβή και εκ του ασφαλούς, αφού εσύ, το τσιράκι τους, το φερέφωνό τους, και τα αφεντικά σου βεβαίως, τους έχετε βεβαιώσει, γιατί βρίσκεστε σε αγαστή συνεργασία, ότι σε ό,τι σαθρό και συκοφαντικό λένε, σε ό,τι σαθρό και συκοφαντικό τους έβαλαν να λένε, δε θα υπάρχει αντίλογος. Τα κουτσομπολιά τους, τις συκοφαντίες τους, θα τα πάρει όλα ο άνεμος...

Κάνοντας, λοιπόν, και εγώ τον παπά θα πω μια... παραβολή! Ονομάζω παραβολή αυτά που θα πω, όπως ονόμασες εσύ ρεπορτάζ αυτά που, ανεύθυνα και συκοφαντικά, μετέδωσες. Κάποιος μελαχρινός ρεπόρτερ, που δουλεύει στον «Αλφα», βλέποντας ότι τα νέα του αφεντικά (Γερμανοί) δε δίστασαν να ψαλιδίσουν μια επιτυχημένη εκπομπή του σταθμού, έδωσε το μπιλιέτο του: Κύριοι, είπε στα αφεντικά του, δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι, εγώ, πάντως, είμαι διατεθειμένος να δώσω... Εκείνοι, για να τον δοκιμάσουν, του έδωσαν την «υπόθεση Κατίν». Μια υπόθεση που κρατάει από το 1943, χωρίς ποτέ να καταφέρουν (παρ' ό,τι συμμαχήσανε θεοί και δαίμονες) να την κάνουν σοβαρή και αξιόπιστη κατηγορία για τους Μπολσεβίκους (οι οποίοι ιστορικά αποδείχτηκαν - γιατί ήταν - αθώοι).

Τα παραπάνω, θα λέγανε οι κουτσομπόληδες, οι συκοφάντες, οι κακοί και οι γονατισμένοι ρεπόρτερ, όπως εσύ, καθώς και οι άλλων ειδών γραφιάδες (κριτικοί κινηματογράφου και καλλιτεχνικοί συντάκτες, ας πούμε), τους οποίους, για... συντομία, θα αντικαταστήσω εγώ για να αποδείξω πόσο εγκληματική είναι η συμπεριφορά τους, τα μάθαμε από μια δακτυλογράφο, η οποία είναι ξαδέρφη του ξαδέρφου μου, και η οποία κρατούσε πρακτικά από τη συζήτηση! Και για να πείσω ακόμα περισσότερο, θα «προσκόμιζα» και μια «φωτοτυπία» από τη δήθεν συνεδρίαση (ψεύτικη φυσικά, όπως ψεύτικα είναι και τα «πρακτικά» του πολιτικού γραφείου του ΠΚΚ), προσέχοντας, όμως, ανόητοι, να το ονομάσω ΠΚΚ, έτσι ονομαζόταν τότε και όχι ΚΚΣΕ, που το ονομάσατε εσείς, αφού η μετονομασία αυτή έγινε σε ανύποπτο χρόνο το 1952, (δέκα χρόνια αργότερα από τη σφαγή των ναζί).

Η ευγένεια και ο νόμος περί τύπου δε μου επιτρέπουν να σας μιλήσω... γαλλικά! Θα καταφύγω, λοιπόν, στον Αριστοφάνη: οι συκοφάντες είναι ανθρωπάρια ελεεινά, διεστραμμένα, άτιμα και κίβδηλα («Αχαρνείς»). Οσοι, λοιπόν, από εσάς κατηγορείτε ή αναπαράγετε κατηγορίες - χωρίς αποδείξεις - όπως έκανε ο κύριος δημοσιολόγος και κάποιοι κριτικοί κινηματογράφου, που «δέχτηκαν» άκριτα την άποψη του Βάιντα, σας παραδίδω στον Διογένη: ... από τα άγρια θηρία ο συκοφάντης είναι αυτός που δαγκώνει πιο θανατηφόρα.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ