ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέες ισορροπίες για το μοίρασμα της πίτας

Η διεύρυνση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η τοποθέτηση της Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη στην προεδρία της «Αθήνα 2004» και η έκφραση της συναίνεσης από τη ΝΔ αποτελούν το σκηνικό της «επιτάχυνσης» των διαδικασιών

Τις νέες συναινετικές ισορροπίες, αλλά και τις «επιθυμίες» της ΔΟΕ, εκφράζει η ανάληψη της προεδρίας της «Αθήνας 2004» από την Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη
Τις νέες συναινετικές ισορροπίες, αλλά και τις «επιθυμίες» της ΔΟΕ, εκφράζει η ανάληψη της προεδρίας της «Αθήνας 2004» από την Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη
Την έναρξη της κυβερνητικής «κούρσας» - με τη συναίνεση της ΝΔ - για το μοίρασμα της πίτας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με συνοπτικές διαδικασίες, με όσο το δυνατό λιγότερο πολιτικό κόστος, σηματοδοτούν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που αφορούν την προετοιμασία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, για τη θέση της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004», καθώς και η ανάληψη της προεδρίας της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποτελούν επιλογές που στοχεύουν στην εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών, σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, που είναι ικανές να επιτρέψουν την επίσπευση της προετοιμασίας προς όφελος του κεφαλαίου, με τη δηλωμένη από χτες κιόλας συναίνεση της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται από την κυβέρνηση να καλλιεργηθεί στη συνείδηση του λαού ένα κλίμα συναίνεσης μπροστά στον δήθεν «όλεθρο» της απώλειας των αγώνων, με σκοπό να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις από τις επιλογές της στο θέμα της Ολυμπιάδας.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύσταση:

  • Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας, η οποία θα προεδρεύεται από τον ίδιο και θα αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Μεταφορών και τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Τύπου. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004».
  • Ομάδας Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ), με πρόεδρο τον υπουργό ή υφυπουργό Πολιτισμού και στην οποία θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς ή υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων που συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή, καθώς και των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας - Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης.
  • Ομάδων Εργασίας Υπουργείων, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα ή το υψηλόβαθμο στέλεχος που συμμετέχει στην ΟΔΕ, με τη συμμετοχή στελεχών των υπουργείων που έχουν αρμοδιότητα στο αντικείμενο και διευθυντές της ΟΕΟΑ με το αντίστοιχο αντικείμενο.
Κ. Σημίτης: «... με γρήγορους ρυθμούς»

Στην ανάγκη για «τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση» για «τη διοργάνωση μιας άρτιας Ολυμπιάδας», αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «θα δουλέψουμε αποφασιστικά, συντονισμένα και με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την προετοιμασία». Με αυτό τον τρόπο, προετοίμασε το έδαφος για την επιτάχυνση των διαδικασιών, κάτι που μεταφράζεται σε απ' ευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών. Αλλωστε, όπως δήλωσε ο Κ. Σημίτης, «οι ρυθμίσεις αυτές πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αναδείξουν την αποτελεσματικότητα του τρόπου δουλιάς μας...».

Τη συνδρομή της στην κυβέρνηση και μάλιστα με «όλες της τις δυνάμεις» δήλωσε ότι θα παράσχει η ΝΔ. Με δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων βουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΝΔ θα συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γιατί αποτελούν εθνική υπόθεση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των «Φιλελευθέρων» Στ. Μάνος, ο οποίος επιδοκίμασε με δήλωσή του τις κυβερνητικές επιλογές.

«Επιθυμίες» της ΔΟΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η τοποθέτηση της Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, όσο και η διατήρηση του Κ. Μπακούρη ήταν «επιθυμία» της ηγεσίας της ΔΟΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χ. Α. Σάμαρανκ, αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, εξέφρασε την ικανοποίηση της ΔΟΕ, σημειώνοντας ότι «η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, που είναι μία μεγάλη ηγέτις, θα ηγείται πλέον της Οργανωτικής Επιτροπής». Και πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι το γεγονός αυτό θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους Αγώνες. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί της Οργανωτικής Επιτροπής. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτό είναι το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στη διοργάνωση των Αγώνων, που θα έχουν μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για όλους τους Ελληνες και το Ολυμπιακό κίνημα». Επίσης, ο Ζ. Ρογκ, που βρίσκεται στην Αθήνα, δήλωσε την «πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της κ. Αγγελοπούλου, η οποία επάξια κέρδισε τους Αγώνες κατά τη διεκδίκησή τους».

Ωστόσο, ανησυχία επικρατεί ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της ΟΕΟΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», επικρατεί εκνευρισμός, αφού αρκετά μέλη του ΔΣ δε γνωρίζουν αν θα παραμείνουν στη θέση τους ή θα αντικατασταθούν από πρόσωπα που θα προτείνει η νέα πρόεδρος. Οσον αφορά την αντιπρόεδρο της ΟΕΟΑ Ν. Τζαβέλλα, που όλο το προηγούμενο διάστημα πληροφορίες την ήθελαν να παίζει πρωτεύοντα ρόλο, κύκλοι της διαρρέουν ότι θα τηρήσει στάση αναμονής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την εταιρία...

Τέλος, από σήμερα και μέχρι το Σάββατο κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξει την πορεία προετοιμασίας των Αγώνων σε όλους τους τομείς της οργάνωσης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή

Με επιχείρημα το «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον», ανάβει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Π. Ζ. Φλώρος θα προτείνει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου την απόρριψη της προσφυγής πολιτών που στρέφονταν κατά της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού.

Στην αυριανή Ολομέλεια του ΣτΕ ο εισηγητής θα επικαλεστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και θα ισχυριστεί ότι είναι ευκαιρία(!), για να βελτιωθεί η χωροταξική οργάνωση και να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου!

Την προσφυγή στο ΣτΕ κατέθεσαν 15 πολίτες της Αττικής, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού στη συγκεκριμένη περιοχή αντίκειται στους νόμους 1515/85 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας) και 1337/83 (Οικιστικός νόμος).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση της προσφυγής γίνεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ και όχι στο Ε΄ Τμήμα (το λεγόμενο και «φιλοπεριβαλλοντικό»), κατόπιν έγγραφης παρέμβασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη.

Δημοσιοποίηση συμφωνιών και εγγράφων ζητά το ΚΚΕ

Τη δημοσιοποίηση μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών και εγγράφων που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη και Ν. Γκατζής, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής:

  • Τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) «Αθήνα 2004 ΑΕ» και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το μάρκετινγκ των αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
  • Το προκαταρκτικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης Ολυμπιακών Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ελληνικού και τις συνοδευτικές αυτού μελέτες.
  • Το πρόγραμμα Σύζευξης Ολυμπιακών Εργων με το Γ΄ ΚΠΣ της ΟΕΟΑ.
  • Τα τεύχη δημοπράτησης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος για τα έργα στον Ιππόδρομο Φαλήρου και στο Μαρκόπουλο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ