ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΩΔΕΙΟ
Παραχωρήσεις «ατάκτως ερριμμένες»

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φέτος φάνηκε πιο φειδωλό στις παραχωρήσεις του Ηρωδείου, εγκρίνοντας 20 από τις 32 προτεινόμενες εκδηλώσεις, που βρίσκονται εκτός Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά ξανακλήθηκε να κρίνει παραχωρήσεις δίχως καμία προηγούμενη προετοιμασία, δίχως πλαίσιο και συγκεκριμένους όρους για το περιεχόμενο και τις αντοχές του μνημείου. Ετσι οι αποφάσεις πάρθηκαν πάλι κατά περίπτωση και ευκαιριακά.

Το Ηρώδειο θα ανοίξει στις 31 Μαΐου, με συναυλία της Βανέσα Μέι, που οργανώνει ο σύλλογος «Ελπίδα» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία έστειλε σχετικά δελτία Τύπου, δίχως να περιμένει την έγκριση του ΚΑΣ, ούσα βέβαιη πως κανείς... «κοινός θνητός» θα της αρνηθεί.

Την 1/6 οι Δήμοι Αθηναίων και Κωνσταντινούπολης συνδιοργανώνουν συναυλία με τους Χάρι Αλεξίου, Φακίρ Ατάκογλου και Σεζάν Ακσού. Η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιάννη Κότσιρα μεταφέρεται τον Αύγουστο (την ημερομηνία θα επιλέξει ο συνθέτης μεταξύ 1-19/8). Η συναυλία του Γιαν Γκαρμπάρεκ, θα δοθεί μεταξύ 5-30/6, αφού το θέατρο είναι κλεισμένο από το Φεστιβάλ Αθηνών για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Για την παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» το θέατρο θα συνεννοηθεί με τη Λυρική Σκηνή. Τον Ιούλη θα δούμε τον Χοσέ Καρέρας. Στις 28/8 τον Μάριο Φραγκούλη. Ακολουθούν: το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το «Τραγούδι του Ερωτα», σε κείμενα του Λόρκα (24/8), ο θίασος «Ράμπα» με τους αριστοφανικούς «Βάτραχους» (29/8, σκην. Γιάννης Μόρτζος), το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με τους αριστοφανικούς «Σφήκες» (30/9, σκην. Ανδρέας Βουτσινάς).

Το Σεπτέμβρη θα δούμε τις «Μορφές Εκφρασης» με τη «Λαμπηδόνα (23/9), τη Θεατρική Εξοδο Αιγαίου με τους «Ιππείς» (28/9), συναυλίες των Δημήτρη Παπαδημητρίου (25/9), Εμα Σάπλιν (29/9), Σίρλεϊ Μπάσεϊ (30/9).

Το ΚΑΣ δεν παραχωρεί το Ηρώδειο για συναυλία των Νταλάρα - Μακεδόνα - Παπακωνσταντίνου - Μαχαιρίτσα με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Επίσης, για τη δεύτερη συναυλία του Γ. Νταλάρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα είτε του Ισραήλ είτε του ΒΒC. «Οχι», είπε στο Ιδρυμα «Τζένη Καρέζη» για συναυλία του Κώστα Χατζή, στο «Ατενέουμ» για αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, στον Σταμάτη Σπανουδάκη και στον Μωρίς Μπεζάρ, καλεσμένο του σωματείου «Καλλιπάτειρα» της Αγάπης Βαρδινογιάννη.

Μέχρι 30/5 στον εξωτερικό χώρο του Ηρωδείου γίνονται εργασίες διαμόρφωσης, κόστους 10 εκ. που θα πληρωθούν από τον ΕΟΤ, ο οποίος ήδη χρωστάει 60 εκ. στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

«Ναυάγησε» οριστικά η «Μενάνδρεια»

Η Λίνα Βερτμίλερ
Η Λίνα Βερτμίλερ
Την καθυστέρηση από μέρους του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ προβάλλουν ως αιτία ακύρωσης της συμμετοχής της «Μενάνδρειας», η Λίνα Βερτμίλερ, ο Ενρίκο Τζομπ, η «Αττική Πολιτιστική Εταιρία» και η Crt Artificio. Για καθυστέρηση 20 και πλέον ημερών, μιλά η ελληνική εταιρία - παραγωγός και ότ ι -αφού οι προπαρασκευαστικές τεχνικές εργασίες διακόπηκαν επειδή το Ελληνικό Φεστιβάλ έκρινε "ανεπαρκείς" τις εγγυήσεις της Λ. Βερτμίλερ- «είναι προφανές το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε... Εκτεθειμένοι απέναντι στη φιλοξενούμενη ιταλική πλευρά, απέναντι στους συντελεστές Ελληνες και Ιταλούς. Ως εκ τούτου αδυνατούμε να οδηγήσουμε τους παραπάνω συντελεστές να παράγουν έργο σε ανεπίτρεπτες συνθήκες εργασίας: περιορισμένος αριθμός δοκιμών, ατελής τεχνική υποδομή κλπ, υποχρεώνοντάς τους σε αποτελέσματα υποδεέστερα των ικανοτήτων τους».

Απαντώντας στις παραπάνω επιστολές ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, με επιστολή του προς τη Βερτμίλερ αναφέρει: «Στις 15/4/2000 στείλατε επιστολή στην Αττική Πολιτιστική Εταιρεία, με την οποία ζητούσατε το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα να σας γνωστοποιηθεί η τελική απόφαση. Στις 20/4 το ΔΣ αποφάσισε να ενταχθεί η παραγωγή στις εκδηλώσεις της Επιδαύρου. Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Φεστιβάλ και "Αττικής" συνεχίζονταν για την υπογραφή των συμβολαίων, αίφνης η εκπρόσωπος της "Αττικής", Ελ. Μουσταΐρα, ζήτησε επειγόντως να με συναντήσει, κάτι που συνέβη στις 3/5 παρουσία της γενικής διευθύντριας Β. Μπελεζίνη».

Σύμφωνα με τον Ε. Γιαννακόπουλο η Ελ. Μουσταΐρα δήλωσε ότι η εταιρία δεν μπορεί να αναλάβει τη διεκπεραίωση του χρηματοδοτικού σχήματος που είχε προτείνει όσον αφορά στους εκτός του Ελληνικού Φεστιβάλ συμμετέχοντες και ότι αυτό το βάρος να το αναλάβει το Ελληνικό Φεστιβάλ. Με τους προϋπολογισμούς της παραγωγού, η παραγωγή θα κόστιζε 400 εκατ., από τα οποία τα 250 εκατ. θα κατέβαλε το Ελληνικό Φεστιβάλ, 80 - 100 το Φεστιβάλ Ταορμίνα και τα υπόλοιπα χορηγοί. Η εταιρία γνωστοποίησε, πριν την απόφαση του Φεστιβάλ, ότι το τελικό κόστος της παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 εκατομμύρια, χωρίς να διακινδυνεύσει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Στη συνάντηση, λοιπόν, κατά τον Ε. Γιαννακόπουλο, η εκπρόσωπος της εταιρίας πρότεινε το Ελληνικό Φεστιβάλ δώσει 250 εκατ., ώστε η παραγωγή να πραγματοποιηθεί. Ομως, το Φεστιβάλ είχε αποφασίσει για 200 εκατ. Ο Ε. Γιαννακόπουλος ζήτησε όλα αυτά να σταλούν εγγράφως, ώστε να λάβει γνώση και ο υπουργός Ανάπτυξης. «Αντ' αυτού λάβαμε» -συνεχίζει ο Ε. Γιαννακόπουλος- «τις επιστολές αιφνίδιας απόσυρσης της παραγωγής, με αιτιολογίες αιχμηρές και γενικόλογες, από τις οποίες απουσιάζει η αναφορά στην τελευταία συνάντηση περί τα οικονομικά». Τέλος, ο Ε. Γιαννακόπουλος ευχαριστεί τη Λ. Βερτμίλερ, η οποία πρότεινε να ενταχθεί η «Μενάνδρεια» στο επόμενο Φεστιβάλ (2001), αλλά εκφράζει τη λύπη του «που τα πράγματα ήρθαν έτσι, ώστε στοιχειώδεις λόγοι αξιοπρέπειας να μας εμποδίζουν να συζητήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Θεατρική Ανοιξη» στη Θεσσαλονίκη

Στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης άρχισαν και θα συνεχιστούν για τρεις εβδομάδες, οι παραστάσεις της 7ης διεθνούς φεστιβαλικής «Θεατρικής Ανοιξης», που διοργανώνει η «Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"», δίνοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη δυνατότητα να γνωρίσει καλλιτέχνες, θεατρικά σχήματα, είδη και τεχνοτροπίες από πολλές χώρες του κόσμου.

Η πρεμιέρα έγινε με τον Μιχάλη Μητρούση, στην «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη. Ακολουθεί (12, 13/5), μια παράσταση χωρίς λόγια από την Πράγα, την «Τράκα», με το θίασο «Εταιρεία των τρελών μίμων». Με Πιραντέλο έρχεται από τη Ρώμη ο θίασος «Segnali», που, στις 15/5, θα παρουσιάσει τη διασκευή του μυθιστορήματος «Ενας, κανένας κι εκατό χιλιάδες» με τον Αργεντινό ηθοποιό Νέστορ Σάγεντ. Στις 17, 18/5, το «Πειραματικό θέατρο Σκοτίας» παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο «Mainstream» (θέμα για τις σχέσεις των δύο φύλων).

Ο βενετσιάνικος θίασος «Teatroimmagine» θα παρουσιάσει στις 20, 21/5, σε παρωδία τον «Αμλετ». Τον συγκλονιστικό μονόλογο της Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή Το έγκλημα» θα παρουσιάσει στις 23/5 ο γαλλικός θίασος «Nada Theatre», με ερμηνεύτρια την Μπαμπέτ Μασόν. Στις 25/5 η Αννα Κοκκίνου παρουσιάζει τα μονόπρακτα «Η φωνή του ανθρώπου» του Κοκτώ, «Τρία γράμματα» της Ντίκινσον και «Νανουρίσματα» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Με το έργο «Φάικε - η τελευταία παράσταση», κλείνει η αυλαία της «Θεατρικής Ανοιξης» (27,28/5). Ο κορυφαίος Ολλανδός μαριονετίστας Φάικε Μπόσμα, που γοήτευσε το ελληνικό κοινό το 1994, αποσύρεται από τη σκηνή έπειτα από 55 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, με μια παράσταση που περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές της δουλιάς του.

Ανεπανάληπτη φωνή

Μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες του ρεμπέτικου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου είναι η τιμώμενη σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Απτάλικο» (Ηρώνδα 6, Καλλιμάρμαρο), όπου εμφανίζεται ο Γιάννης Λεμπέσης. Οι φίλοι του ρεμπέτικου μπορούν ν' ακούσουν την Ιωάννα Γεωργακοπούλου σε μεγάλες επιτυχίες των Τσιτσάνη, Μητσάκη, Χιώτη, Παπαϊωάννου, Καπλάνη, και δικά της τραγούδια. Μουσικές δημιουργίες, αξεπέραστες, που όλοι σιγοτραγουδήσαμε, όπως ο «Πασατέμπος», το «Καπηλειό», «Αραπίνες», «Κομπολογάκι» και πολλές ακόμη.

Θεατρική «Σοφοκλέους»

Στο Θέατρο «Αυλαία» στο μέγαρο ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις 21 του Μάη, θα παίζεται η απολαυστικά επίκαιρη και καυστική κωμωδία «Εδώ γίνεται της Σοφοκλέους», του Σπύρου Νικολετάτου, που ανέβασε ο θίασος του Κώστα Βουτσά, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Με τον Κώστα Βουτσά, συμπρωταγωνιστεί η Βίλμα Τσακίρη.

Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 6.45 μ.μ., τις υπόλοιπες μέρες στις 9.45 μ.μ.

Χοροθέατρο «πολλαπλών μέσων»

«Στη Στέγη του Κόσμου - 2» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει η Λήδα Σάνταλα , στο θέατρο «Γκλόρια». Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ινδικής Πρεσβείας και με τη συμβολή του Ελληνο-Ινδικού Συνδέσμου, από τις 12-15 και από 19-22 Μάη. Η «Στέγη του Κόσμου -2» είναι μια παράσταση «πολλαπλών μέσων», εμπνευσμένη από ένα μύθο 3.000 χρόνων, συνδυάζοντας θέατρο, μιμική, χορό, με φόντο μουσική ειδικά γραμμένη από το συνθέτη Ρέτζι Τζορτζ. Πρωτοπαρουσιάστηκε το χειμώνα του '99 στην Ινδία, ενθουσιάζοντας το κοινό και αποσπώντας κριτικούς επαίνους για τον πρωτοποριακό και σύγχρονο δια-πολιτισμικό και πολυ-πολιτισμικό της χαρακτήρα. Η δουλιά του χοροθεάτρου «Λήδα Σάνταλα» τα τελευταία χρόνια εντάσσεται πλήρως στο λεγόμενο «culturally diverse», κίνημα που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση στην Ευρώπη (κυρίως Αγγλία και Γερμανία): Εμπνέεται καλλιτεχνικά από ευρωπαϊκές και μη χορευτικές «γλώσσες», διευρύνοντας και εμπλουτίζοντας το ήδη υπάρχον ευρωπαϊκό σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο «χωρίς φραγμούς, στεγανά και ταμπού».

Ημερίδα με θέμα «Το λαϊκό παραμύθι στην εκπαίδευση» διοργανώνουν οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», σήμερα (6 μ.μ.), στη Στοά του Βιβλίου. Θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίου.

Σήμερα (8 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη, θα παρουσιαστεί ο τόμος «Ελληνες καλλιτέχνες. Αναζητήσεις 1950 - 2000. Η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρεθύμνης "Λ. Κανακάκις"». Θα μιλήσουν οι: Μαρία Μαραγκού, Χρήστος Ιωακειμίδης, Νίκος Κεσσανλής.

Μέχρι τις 16/5 θα εμφανίζεται στο «Θησείον» (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή) το νέο μουσικό γκρουπ «Five Floyd and Two», σε σκηνοθεσία των Δημήτρη Καμαρωτού και Μιχαήλ Μαρμαρινού. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, η Αμαλία Μουτούση ερμηνεύει ένα μουσικό έργο βασισμένο σε τραγούδια από τις παραστάσεις του θιάσου «Διπλούς Ερως», ενώ στο δεύτερο μέρος το συγκρότημα παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο: Τραγούδια με μείξη ηλεκτρονικού ήχου, φυσικών οργάνων και φωνής. Το συγκρότημα αποτελούν οι: Νατάσα Χρυσανθακοπούλου, Παναγιώτης Πιερράκος, Γιάννης Λελούδας, Νίκος Παναγιωτάκης, Δημήτρης Καμαρωτός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ