ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, προχωρεί η κυβέρνηση και ήδη ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται το νέο χρονοδιάγραμμα, που μέχρι το τέλος θα έχει θέσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στο Χρηματιστήριο. Σήμερα λήγει η υποβολή ενδιαφέροντος για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η συγκρότησή της θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, ενώ οι ενέργειες για τη συγκρότηση του Κεντρικού Διαχειριστή του Συστήματος αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη.

Στο μεταξύ μια σειρά Προεδρικών Διαταγμάτων που πρέπει να υπογραφούν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επισπεύδονται, ώστε μέσα στον Ιούλιο να υποβληθεί το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ στο υπουργείο Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης και στη συνέχεια το υπουργείο να ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Χρηματιστήριο και η ΔΕΠΑ

Στην αυτόνομη εισαγωγή και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στο Χρηματιστήριο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το επόμενο έτος, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, και σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται η επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εξετάσει την εισαγωγή της στο ΧΑΑ. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου, αφού μέχρι πρότινος πρόκρινε την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα δίκτυα πόλης

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, χτες ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων ξένων εταιριών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τη σύσταση των τριών Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία είναι οι εξής: Για την ΕΠΑ Αττικής η προσφορά της ιταλικής «Italgas» ανέρχεται στα 51,4 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ της γαλλικής «Gaz de France» μόλις στα 10 δισ. δραχμές. Για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η «Italgas» προσφέρει 51,4 δισ. δρχ., η επίσης ιταλική SEABO 6,135 δισ. δρχ. και η σλοβακική SPP 28,264 δισ. δρχ. Τέλος για την ΕΠΑ Θεσσαλίας προσφέρουν οι: «Italgas» 13,1 δισ. δρχ. SEABO 2,726 δισ. δρχ. και SPP 6, 612 δισ. δρχ.

Η Εταιρία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Θεσσαλονίκης αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην «Italgas», ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και για τη Θεσσαλία. Για την ΕΠΑ Αττικής ο διαγωνισμός κηρύσσεται μη επιτυχής, αφού η Italgas βάσει του διαγωνισμού δεν μπορεί να συμμετέχει και στις τρεις ΕΠΑ, ενώ η προσφορά της Gaz de France, θεωρείται ασύμφορη.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κλείνει ο φορέας «κοινωνικοποίησης» των ιδιωτικών χρεών

Με το κλείσιμο του ΟΑΕ, η ΛΑΡΚΟ περνά στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της αποζημίωσης ή μετάταξης σε άλλο φορέα του δημοσίου

Σε εκκαθάριση, μετά από λειτουργία 17 χρόνων, τίθεται ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που εγκαταλείφθηκαν από τα αφεντικά τους. Με τη φράση «το κράτος δεν μπορεί να παριστάνει τον επιχειρηματία», χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι με κοινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο ΟΑΕ τίθεται οριστικά υπό εκκαθάριση. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ΟΑΕ ιδρύθηκε το 1993, με το νόμο 1386 με μοναδικό στόχο - όπως αποδείχτηκε στην πορεία λειτουργίας του - την «κοινωνικοποίηση» των χρεών (των γνωστών «θαλασσοδανείων»), με τα οποία είχαν φεσώσει τις επιχειρήσεις οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών από το «παλιά τζάκια» και όχι σαν φορέας για την «κοινωνικοποίηση» των προβληματικών επιχειρήσεων, όπως τον εμφάνιζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο ανώτατος χρόνος εντός του οποίου πρέπει να περατωθεί η εκκαθάριση του ΟΑΕ είναι 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης 6 μηνών, ενώ εκκαθαριστής ορίστηκε η Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ. Η επιλογή του συγκεκριμένου εκκαθαριστή έγινε την τελευταία στιγμή, αφού μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι την εκκαθάριση θα την αναλάμβανε η ETBA FINANCE, η οποία - σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων - χρωστάει στον ΟΑΕ περίπου 2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Με τη δημοσίευση της απόφασης, παύει να υφίσταται το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕ, και οι 70 περίπου εργαζόμενοι του Οργανισμού, καλούνται μέσα σε 15 μέρες να επιλέξουν είτε την καταγγελία της σύμβασης με αποζημίωση, είτε την ένταξή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης και εποπτευομένους φορείς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε ειδική διάταξη του νόμου 2741/99.

Με την εκκαθάριση του ΟΑΕ, η ΛΑΡΚΟ, η τελευταία εν λειτουργία επιχείρηση του ΟΑΕ που δεν έχει ξεπουληθεί ακόμα, περνάει απ' ευθείας υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης . Ωστόσο, ο χρόνος του ξεπουλήματος της επιχείρησης είναι αρκετά κοντά, αφού η κυβέρνηση αναζητά μόνο την κατάληλη στιγμή.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθεί η απλοποίηση της αδειοδότησης νέων βιομηχανικών επιχειρήσεων στοχεύει να προχωρήσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα χτες είχε την πρώτη συνάντησή του με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομήχανοι απαίτησαν μεταξύ άλλων την άμεση μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2000
Χάνεται η τρίτη δόση καταβολής του φόρου

Χιλιάδες φορολογούμενοι, που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα καταβολής της τρίτης δόσης, δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η αλλαγή των ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα μεταθέσει και την αποστολή εκκαθαριστικών, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιούνη. Τα προηγούμενα χρόνια, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχαναν το δικαίωμα καταβολής του φόρου σε τρεις δόσεις, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των εκκαθαριστικών τους. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται φέτος να είναι οξύτερο, λόγω της μετάθεσης του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά 2,5 μήνες.

Με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις ΔΟΥ, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης πραγματοποίησε χτες σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν 80 προϊστάμενοι ΔΟΥ.

Εκτός στόχου τα έσοδα τον Απρίλη

Εκτός στόχου βρέθηκαν τα έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη η οποία αποδίδεται από τους αρμόδιους παράγοντες στην προεκλογική περίοδο και στις αργίες των εορτών του Πάσχα. Αντίθετα, το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη, ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξήθηκαν με ρυθμό 11,1% και σε απόλυτους αριθμούς ανήλθαν σε 3,32 τρισ. δραχμές έναντι 2,98 τρισ. δραχμών πέρσι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, το μήνα Απρίλη, τα συνολικά έσοδα των ΔΟΥ και των Τελωνείων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με τον Απρίλη του 1999, έναντι στόχου 2,8%. Εισπράχθηκαν συνολικά 760 δισ. δραχμές - τον Απρίλη του 1999 είχαν εισπραχθεί 751 δισ. δραχμές - ενώ είχε τεθεί στόχος εσόδων 772 δισ. δραχμών. Η μικρή αυτή υστέρηση οφείλεται στη μεγάλη μείωση κατά 28,2% των εσόδων από ΦΠΑ, ενώ τα έσοδα από φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 5,8%, τα λοιπά έσοδα ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 37,6%, ενώ το ΦΠΑ τελωνείων παρουσίασε αύξηση 24,1%. Για το μήνα Μάη, ο στόχος εσόδων που έχει τεθεί ανέρχεται σε 1,15 τρισ. δραχμές και, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, τα έσοδα αναμένεται να ενισχυθούν από το φόρο εισοδήματος (προκαταβολή) των επιχειρήσεων.

  • Παρατείνεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από 12 μέχρι 26 Μάη, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των ημεδαπών ανωνύμων εταιριών, των εγκαταστημένων στη χώρα μας υποκαταστημάτων επιχειρήσεων τρίτων χωρών με τις οποίες υφίσταται σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, των ΕΠΕ, των συνεταιρισμών, των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων κλπ. Ειδικά για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιοδήποτε τύπο εταιρίας, η υποβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) παρατείνεται μέχρι τις 26 Μάη.
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Απαιτούν υλοποίηση των εξαγγελιών

Ικανοποιημένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πλην όμως δεν παραλείπουν να ζητήσουν την προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της «διατηρησιμότητας των κριτηρίων ένταξης» και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγαλοεπιχειρηματικού κεφαλαίου.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την ομιλία του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Γ. Καπράλου, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των «Βραβείων του ΕΒΕΑ 1999». Ο ίδιος, ανοίγοντας την εκδήλωση, αξίωσε, για λογαριασμό των εμποροβιομηχάνων, από την κυβέρνηση να «μεριμνήσει» για την παραπέρα ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου. Σ' αυτά τα πλαίσια ζήτησε την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τη διευκόλυνση της εισόδου των ιδιωτικών μονοπωλίων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερο κόστος εργασίας συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, δεν παρέλειψε ωστόσο να ζητήσει περισσότερα φορολογικά προνόμια για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ζήτησε μεταξύ άλλων παραπέρα περικοπές στις κρατικές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, κρίνοντας σκόπιμη την «επανεξέταση ορισμένων κατηγοριών δαπανών και άσκηση αυστηρότερων ελέγχων στον τρόπο διάθεσης διαφόρων επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό», καθώς και «δραστική μείωση του αριθμού των δραχμοβόρων ημικρατικών οργανισμών που καθημερινά αυξάνεται».

Στη γνωστή συνθηματολογία για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για τις επιχειρήσεις η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, την εξασφάλιση για τους επιχειρηματίες αυξημένων πόρων από το Γ' ΚΠΣ για τις διαρθρωτικές αλλαγές, επιδόθηκε ο Γ. Παπαντωνίου μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Από την άλλη μεριά, ζήτησε από τους εμποροβιομηχάνους να δώσουν τη «μάχη εναντίον της απασχόλησης», αναπτύσσοντας όπως είπε «σύγχρονες πολιτικές απασχόλησης», και συμπλήρωσε ότι «δεν αρκεί πλέον να παρέχουμε κίνητρα, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα αξιοποιήσουν».

ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΟΙ
Με κυβερνητικές πλάτες οι εκβιασμοί

Χωρίς ουσιαστική απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, έμεινε χτες η Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ,

Σπύρου Στριφτάρη, σχετικά με τους εκβιασμούς που ασκούν οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι στους καπνοπαραγωγούς της χώρας, προκειμένου να αγοράσουν φθηνότερα το προϊόν. Παρότι προκλήθηκε, ο υφυπουργός Γεωργίας, δεν ανέφερε κανένα μέτρο αντιμετώπισης της ισχύουσας κατάστασης. Απαντώντας ο υφυπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αργύρης, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πάντα προβλήματα που ξεκινούν και από την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών», αφού «μετά την απελευθέρωση και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχουμε αλλαγή των όρων πώλησης καπνού», με βάση «τον κανονισμό της ελεύθερης αγοράς». Ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει ακριβώς αυτή την πολιτική, κάνοντας λόγο για προσπάθειες «να ενισχύσει με θεσμικά μέτρα τον καπνοπαραγωγό», αναφέροντας χαρακτηριστικά την ύπαρξη 5μελούς ελεγκτικής επιτροπής. Παράλληλα, επιχείρησε να παρουσιάσει ως «κυβερνητική επιτυχία» το ότι κατάφερε, η επιδότηση (πριμ) να δίνεται στον καπνοπαραγωγό και όχι στον μεταποιητή. Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση, στο τι πρόκειται να κάνει, προκειμένου να σταματήσουν οι εκβιασμοί των καπνεμπόρων και των καπνοβιομηχάνων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι φέτος έδιναν τιμή 90 δραχμών για καπνά που πέρυσι πήραν με 200 δραχμές! Αναφερόμενος στο πριμ σημείωσε ότι «το να αποδίδεται κατευθείαν στον παραγωγό έγινε το 1994 μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών», σημειώνοντας πως «από πέρυσι ένα μέρος του πριμ το διαχείζονται πάλι οι καπνέμποροι», μέσω εκβιαστικών συναλλαγών. Οπως επισήμανε «ουσιαστικά επαναδιαχειρίζονται από 25% μέχρι 40% του πριμ οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι». Τέλος, προκάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων, ώστε οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι να παρέχουν εγγυητική επιστολή «με την οποία θα κατοχυρώνεται ότι ο καπνοπαραγωγός θα πάρει τα λεφτά του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ