Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κλείνει ο φορέας «κοινωνικοποίησης» των ιδιωτικών χρεών

Με το κλείσιμο του ΟΑΕ, η ΛΑΡΚΟ περνά στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της αποζημίωσης ή μετάταξης σε άλλο φορέα του δημοσίου

Σε εκκαθάριση, μετά από λειτουργία 17 χρόνων, τίθεται ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που εγκαταλείφθηκαν από τα αφεντικά τους. Με τη φράση «το κράτος δεν μπορεί να παριστάνει τον επιχειρηματία», χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι με κοινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο ΟΑΕ τίθεται οριστικά υπό εκκαθάριση. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ΟΑΕ ιδρύθηκε το 1993, με το νόμο 1386 με μοναδικό στόχο - όπως αποδείχτηκε στην πορεία λειτουργίας του - την «κοινωνικοποίηση» των χρεών (των γνωστών «θαλασσοδανείων»), με τα οποία είχαν φεσώσει τις επιχειρήσεις οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών από το «παλιά τζάκια» και όχι σαν φορέας για την «κοινωνικοποίηση» των προβληματικών επιχειρήσεων, όπως τον εμφάνιζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο ανώτατος χρόνος εντός του οποίου πρέπει να περατωθεί η εκκαθάριση του ΟΑΕ είναι 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης 6 μηνών, ενώ εκκαθαριστής ορίστηκε η Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ. Η επιλογή του συγκεκριμένου εκκαθαριστή έγινε την τελευταία στιγμή, αφού μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι την εκκαθάριση θα την αναλάμβανε η ETBA FINANCE, η οποία - σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων - χρωστάει στον ΟΑΕ περίπου 2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Με τη δημοσίευση της απόφασης, παύει να υφίσταται το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕ, και οι 70 περίπου εργαζόμενοι του Οργανισμού, καλούνται μέσα σε 15 μέρες να επιλέξουν είτε την καταγγελία της σύμβασης με αποζημίωση, είτε την ένταξή τους στο υπουργείο Ανάπτυξης και εποπτευομένους φορείς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε ειδική διάταξη του νόμου 2741/99.

Με την εκκαθάριση του ΟΑΕ, η ΛΑΡΚΟ, η τελευταία εν λειτουργία επιχείρηση του ΟΑΕ που δεν έχει ξεπουληθεί ακόμα, περνάει απ' ευθείας υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης . Ωστόσο, ο χρόνος του ξεπουλήματος της επιχείρησης είναι αρκετά κοντά, αφού η κυβέρνηση αναζητά μόνο την κατάληλη στιγμή.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθεί η απλοποίηση της αδειοδότησης νέων βιομηχανικών επιχειρήσεων στοχεύει να προχωρήσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα χτες είχε την πρώτη συνάντησή του με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομήχανοι απαίτησαν μεταξύ άλλων την άμεση μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ