ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Κόπηκε και ράφτηκε» στα πλαίσια της ΟΝΕ!

Ξεπουλήθηκε η Εθνική Σύμβαση με αυξήσεις 2% και 1,5% το πρώτο χρόνο, 1,8% και 1,5% το δεύτερο χρόνο

Η τελευταία «πράξη» της συμπαιγνίας - με θύματα τους εργαζόμενους - πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, Εργοδοτών και κυβέρνησης όσον αφορά την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παίχτηκε χτες με τη συμφωνία για διετούς διάρκειας σύμβαση και αυξήσεις «πείνας».

Συγκεκριμένα προβλέπεται: Αύξηση, κατ' όνομα 3,5%, το 2000 σε δυο δόσεις, 2% το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, δηλαδή μόλις 2,8%! Το 2001 θα δοθεί αύξηση 1,8%το πρώτο εξάμηνο και 1,5% το δεύτερο, συνολικά 2,6%! Εάν ο μέσος πληθωρισμός υπερβεί τις προβλέψεις και δε δίνει αύξηση τουλάχιστον... 1%, τότε η υπέρβαση του πληθωρισμού θα δοθεί στους εργαζόμενους στο τέλος του 2001. Για το 2000, ο πληθωρισμός έχει προβλεφτεί στο 2%, αλλά θεωρείται σίγουρη η υπέρβασή του. Το κατώτερο μεροκάματο αυτή τη στιγμή είναι περίπου 6.740 δρχ. μεικτά.

Προκλητικότατος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, θεώρησε το αποτέλεσμα ικανοποιητικό φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «έχουμε μια ουσιαστική αύξηση που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει επιτευχθεί την τελευταία δεκαετία από τη ΓΣΕΕ στην προσπάθειά της να υπογράφει την ΕΓΣΣΕ»! Ακόμα ισχυρίστηκε ότι από το 1994 και μετά είχαμε μία διαρκή βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγκλιση με τα μέσα εισοδήματα των εργαζομένων στην ΕΕ!

Σαφέστατος και αποκαλυπτικός ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος τόνισε ότι η συμφωνία για την ΕΓΣΣΕ κινείται στα πλαίσια της σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη να υποταχθούν τα πάντα (εκτός φυσικά από τα κέρδη των εργοδοτών) στη διατηρησιμότητα της οικονομίας στα νέα πλαίσια της ένταξης στην ΟΝΕ, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «δύσκολη πορεία» για αρκετά χρόνια!

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χρ. Φώλιας! Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κ. Μότσος τόνισε ότι οι «ελεύθερες» συλλογικές διαπραγματεύσεις μπορούν να λύσουν προβλήματα.

Σχετικά με τα θεσμικά, καθιερώθηκε άλλη μια βαθμίδα αποζημίωσης για αυτούς που εργάζονται πάνω από 25 χρόνια. Επίσης, για όσους εργάζονται πάνω από 10 χρόνια θα ισχύει πέντε εβδομάδες άδεια, ενώ από 16 βδομάδες, η άδεια λοχείας γίνεται 17.

«Δε θα παίξουμε στις πλάτες των εργατών!»

Ο Γ. Μαυρίκοςμέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε για την ΕΓΣΣΕ:

«Μέχρι σήμερα σαν μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ πήραμε μέρος σε όλες τις συναντήσεις με τους εργοδότες για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ. Με την παρουσία μας προσπαθήσαμε να πιέσουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για 250 χιλιάδες κατώτερο μισθό και 10 χιλιάδες κατώτερο μεροκάματο.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες που γεννούν η αδιαλλαξία του ΣΕΒ και η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μέσα στις συμπληγάδες που γεννά η γραμμή υποταγής της ΓΣΕΕ με τη στήριξη των ηγεσιών από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α.Π., κάναμε τα αδύνατα δυνατά εξαντλώντας κάθε περιθώριο παρέμβασης.

Στη σημερινή «συνάντηση», όμως, αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος, επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε συμπαίχτες σε ένα παιχνίδι στημένο μεταξύ ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΣΕΕ. Γνωρίζαμε ότι η σύμβαση θα κλείσει στο 3,5%, δηλαδή με αύξηση - ψίχουλα. Θεωρήσαμε κοροϊδία για τους εργαζόμενους να πάμε στους εργοδότες και να τους ζητάμε 65 δραχμές αύξηση, όπως έκαναν οι άλλες δυνάμεις από τη ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ζητιάνοι.

Καταδικάζουμε, λοιπόν, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το παιχνίδι που παίζει σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων υπονομεύοντας την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συμβάσεις και καλούμε το Συνδικαλιστικό Κίνημα να αποκαλύψει παράλληλα και το ρόλο κυβέρνησης και βιομηχάνων που προστατεύουν τα κέρδη και τα ληστρικά υπερκέρδη των αφεντικών ως... κόρη οφθαλμού».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νοθεία σε υπερβολική δόση

Μετά τη νομιμοποίηση αντιπροσώπων σωματείων που δεν τηρούν την απλή αναλογική, ακολούθησε η νομιμοποίηση ...μη εκλεγέντων. Ενστάσεις από την ΔΕΣΚ

Ξεπέρασε κάθε όριο ο φιλοκυβερνητικός πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γιάν. Μίχας, ο οποίος χρησιμοποιώντας κάθε μέσο επιδιώκει απροκάλυπτα και με υπερβάλλοντα ζήλο την πλήρη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος στον Πειραιά. Ετσι, μετά τις μεθοδεύσεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που μετέτρεψαν το απολογιστικό συνέδριο του ΕΚΠ σε συνέδριο - παρωδία, καθώς επέτρεψαν τη συμμετοχή παράνομων και νόθων αντιπροσώπων, προχώρησε και παραπέρα, αλλοιώνοντας αυθαίρετα τη σύνθεση των αντιπροσώπων της Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με πρόσωπα που επέλεξε ο ίδιος, παραβιάζοντας έτσι το καταστατικό της ΠΕΜΕΝ και του ΕΚΠ!

Συγκεκριμένα, χτες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αποκαλύφθηκε ότι ο Γ. Μίχας έδωσε κάρτες αντιπροσώπων σε τέσσερις μηχανικούς, οι οποίοι δεν είχαν εκλεγεί ως αντιπρόσωποι από την ΠΕΜΕΝ! Το γεγονός επιβεβαιώνει και η γραπτή εντολή του προέδρου του ΕΚΠ προς την εφορευτική επιτροπή, με την οποία υποδεικνύονται τα ονόματα των τεσσάρων μηχανικών. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας κατέθεσε ένσταση στην εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου, καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΠ στην οποία και τονίζει: «Η ωμή - προκλητική παραβίαση των βασικών δημοκρατικών συνδικαλιστικών κανόνων από τον Γιάννη Μίχα είναι δείγμα εργατοπατερισμού, που χαρακτηρίζει τις εκφυλιστικές ενέργειες της ΠΑΣΚΕ ενάντια στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

«Η Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ - καταλήγει η ένσταση - με όλους τους μηχανικούς θα τσακίσει κάθε παρόμοια προσπάθεια που καθοδηγείται από το αντεργατικό κέντρο κυβέρνηση - εφοπλιστές - βιομήχανοι, καθώς και τους υποταχτικούς τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με το συνεπές ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με όλους τους εργαζόμενους, θα επιβάλλουμε τον εκδημοκρατισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου το περασμένο Σάββατο, οι αντιπρόσωποι της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) αποχώρησαν καταγγέλλοντας τις νόθες διαδικασίες που ακολούθησαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, νομιμοποιώντας αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί παράνομα από το Σωματείο Ηλεκτροδηγών του ΗΣΑΠ, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού και το Σωματείο των Οικονομικών Αξιωματικών, ενώ εκπρόθεσμό ήταν το Σωματείο ΑΓΕΤ - Ηρακλής. Επίσης νομιμοποίησαν τους αντιπροσώπους της Ενωσης Ναυτών, οι εκλογές της οποίας νοθεύτηκαν (παραβίαση της κάλπης), καθώς και τους αντιπροσώπους εφτά ναυτεργατικών σωματείων που δεν εφαρμόζουν την απλή αναλογική.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, ο οποίος είναι πλήρως ταυτισμένος την πολιτική της κυβέρνησης.

Ενσταση για τις νόθες διαδικασίες κατέθεσε Χαρ. Πατίδης, εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ στην εφορευτική επιτροπή.

Παρακολουθήστε στον «902 TV»

Σήμερα Τρίτη στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος θα συζητήσει, με τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, την κατάσταση στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα.

ΠΑΜΕ
Σύμβαση της «ντροπής»

Σύμβαση της «ντροπής» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου τη νέα διετή ΕΓΣΣΕ, που συμφώνησε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η ΕΓΣΣΕ 2000 έκλεισε με νικητές τους βιομήχανους, την κυβέρνηση, την ΟΝΕ και χαμένους τους εργατοϋπαλλήλους. Σε ένα σικέ παιχνίδι, οι επικεφαλής των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, συνεπικουρούμενοι από την "Αυτόνομη Παρέμβαση", καθόρισαν από κοινού το κατώτερο ημερομίσθιο, αφαιρούμενων των κρατήσεων, στις 5.350 δρχ.

Με τη συμφωνία αυτή που έχει πιλοτική σημασία για όλες τις συμβάσεις, οι εργοδότες όχι μόνο διατηρούν τα υπερκέρδη και τα προνόμιά τους, αλλά προσθέτουν και άλλη κλεμμένη υπεραξία από τον ιδρώτα των μισθωτών. Ετσι, η πολιτική που εκφράζεται με το γνωστό "οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι" θριάμβευσε.

Καλούμε τις κλαδικές Ομοσπονδίες, που υπογράφουν συμβάσεις, να συντονίσουν αγωνιστικά τη δράση τους, για να ξεπεράσουν την τρικλοποδιά που τους έβαλε η ΓΣΕΕ με το κλείσιμο τέτοιας συμφωνίας. Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν τη ΓΣΕΕ, την κυβέρνηση και τους βιομήχανους.

Υπογραμμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως κέρδη υπάρχουν. Τα αφεντικά στη χώρα μας το 1999 αναδείχτηκαν πρώτοι στην Ευρώπη σε αύξηση κερδών και δεύτεροι στον κόσμο ολόκληρο! Τα στοιχεία αυτά δείχνουν και το μέγεθος του "εγκλήματος" που συντελέστηκε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ