ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στόχος, η αποσταθεροποίηση

Η δολοφονία του Μ.Περόσεβιτς μετά από μια αλυσίδα τρομοκρατικών ενεργειών αποκαλύπτει το γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης  και ρίχνει  σοβαρές υποψίες για το ρόλο οργανώσεων και προσώπων από τη λεγόμενη αντιπολίτευση

Από τη στιγμή της σύλληψης του υπόπτου για τη δολοφονία

Associated Press

Από τη στιγμή της σύλληψης του υπόπτου για τη δολοφονία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Σερβία, ένα 48ωρο, μετά τη δολοφονία του προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της αυτόνομης Βοϊβοδίνας και τοπικού στελέχους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπόσκο Περόσεβιτς. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, σχετικά με τους αυτουργούς και αυτής της δολοφονίας που συνταράσσει το Βελιγράδι, καθώς εκδηλώνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα από το φόνο του γενικού διευθυντή των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών, Ζιβοράντ Πέτροβιτς. Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με το αντιπολιτευόμενο φοιτητικό κίνημα Οτπόρ («Αντίσταση») ετοίμαζαν πυρετωδώς μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια, όπως είπαν «στην τρομοκρατία και τις κατασταλτικές ενέργειες της σερβικής κυβέρνησης σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Μια ακόμη δολοφονία συνταράσσει το Βελιγράδι

Ηταν Σάββατο μεσημέρι στο Νόβι Σαντ, όταν ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Βοϊβοδίνας, Μπόσκο Περόσεβιτς, και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αυτόνομη περιοχή, έκανε περιοδεία για επιχειρηματικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κάποια στιγμή, ένας 50χρονος άνδρας πλησίασε τον Περόσεβιτς και τον πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι. Ο Περόσεβιτς εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα σε νοσοκομείο του Νόβι Σαντ. Η διαφορά αυτής της δολοφονικής ενέργειας, σε σχέση με το τελευταίο κύμα δολοφονιών, που πλήττει από την αρχή του χρόνου τη Σερβία ήταν πως ο φυσικός αυτουργός συνελήφθη. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δράστης ήταν ο 50χρονος Μιλίβογιε Γκούτοβιτς, ο οποίος την ώρα της δολοφονίας ήταν μέλος της συνοδείας του θύματος. Ο Γκούτοβιτς συνελήφθη και οι έρευνες των αστυνομικών στο σπίτι του είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό «προπαγανδιστικών ανακοινώσεων, αφισών, φέιγ βολάν και μπροσούρες τρομοκρατικού περιεχομένου» του αντιπολιτευόμενου κόμματος του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς και της αντιπολιτευόμενης φοιτητικής κίνησης «ΟΤΠΟΡ». Αυτά τα στοιχεία έκαναν τους αστυνομικούς να ανακοινώσουν ότι ο συλληφθείς Μιλίβογιε Γκούτοβιτς ήταν «δίχως αμφιβολία ακτιβιστής των παραπάνω οργανώσεων»...

Ωρες μετά τη δολοφονία Περόσεβιτς, στελέχη της αντιπολιτευόμενης κίνησης «ΟΤΠΟΡ» κατήγγειλαν μπαράζ συλλήψεων και ανακρίσεων σε βάρος στελεχών του φοιτητικού κινήματος στο Νόβι Σαντ.

«Τρομοκρατία με στόχο την αποσταθεροποίηση!»

Ενα 24ωρο μετά τη δολοφονία Περόσεβιτς, ο υπουργός Πληροφοριών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Μάτιτς, εκτόξευσε βαριές κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ο φόνος του Μπόσκο Περόσεβιτς ήταν μία τρομοκρατική πράξη σε βάρος «ενός ακόμη ατόμου που ανήκει στη μαύρη λίστα ανεπιθύμητων προσώπων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας που έχουν συντάξει ΝΑΤΟικές δυνάμεις και χώρες της ΕΕ». Ο Γκόραν Μάτιτς τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο φόνος δεν είναι μία μεμονωμένη ενέργεια ενός μανιακού, αλλά μία καλά οργανωμένη δολοφονία που έχει βαθύ ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο, με σκοπό την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ΟΔ ΓΙουγκοσλαβίας από εξωτερικές δυνάμεις, από τις ίδιες που πραγματοποίησαν την ένοπλη επίθεση κατά της χώρας και ασκούν κάθε είδους πίεση στη χώρα μας»!

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Πληροφοριών, εκτόξευσε κατηγορίες ιδιαίτερα κατά της αντιπολιτευόμενης φοιτητικής κίνησης «ΟΤΠΟΡ», λέγοντας πως οι αρχές θα κάνουν χρήση όλων των νόμιμων μέσων κατά οποιουδήποτε ανήκει σ' αυτή την κίνηση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «μία οργάνωση που δεν έχει καταγραφεί νόμιμα στις αρχές και ως εκ τούτου οι αστυνομικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν το θέμα όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση «ΟΤΠΟΡ» «νεοφασιστική οργάνωση με σκοπό την καταστροφή της χώρας»...

Σφοδρή επίθεση κατά του ΟΤΠΟΡ και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο Σέρβος στρατηγός Ομπράντ Στεβάνοβιτς. Σε ομιλία του, με αφορμή την «Ημέρα της Ασφαλείας», ο στρατηγός Στεβάνοβιτς δήλωσε ότι «οι νεοφασιστικές και νεοαποικιακές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ασκούν πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, για να προκαλέσουν το χάος στην ΟΔ ΓΙουγκοσλαβίας, να αποσταθεροποιήσουν το κράτος, να καταργήσουν τη νόμιμη εξουσία και να εγκαταστήσουν στη θέση τους υπηρέτες που θα επιτρέψουν την κατάληψη της χώρας μας».

O Ντράσκοβιτς καλεί για αντίσταση «με όλα τα μέσα»

Η ανακοίνωση των σερβικών αστυνομικών αρχών πως ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Περόσεβιτς ήταν υποστηριχτής του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» και της φοιτητικής κίνησης «ΟΤΠΟΡ» προκάλεσε την έντονη αντίδραση όχι μόνον των άμεσα θιγόμενων αντικυβερνητικών παρατάξεων, αλλά και άλλων στελεχών της αντιπολίτευσης.

Ο ηγέτης του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης», Βουκ Ντράσκοβιτς απέρριψε τις κατηγορίες των ομοσπονδιακών κυβερνητικών αξιωματούχων σε σχέση με τη δολοφονία Περόσεβιτς, χαρακτηρίζοντάς τες «ασύστολα ψεύδη». Στη διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης για τον Περόσεβιτς, ο Ντράσκοβιτς αποκάλεσε τον Περόσεβιτς «άνθρωπο συνεργάσιμο, που δε μιλούσε τη γλώσσα της βίας». Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά του Μιλόσεβιτς, λέγοντας: «Πρέπει κάποιος να αναζητήσει αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία ενός τέτοιου άνδρα μέσα στα πιο ακραία στοιχεία της κορυφής της πυραμίδας του καθεστώτος, που επιθυμεί την παραμονή του στην εξουσία ακόμη και διαπράττοντας εγκλήματα, σκοτώνοντας ανθρώπους και αποδίδοντας ευθύνες για τέτοιες ενέργειες στις δυνάμεις ρτης αντιπολίτευσης».

Νωρίτερα δε, και στη διάρκεια ομιλίας του στη δυτική σερβική πόλη Ράβνα Γκόρα, ο Βουκ Ντράσκοβιτς κάλεσε πλήθος οπαδών του να «αντισταθεί με όλα τα μέσα κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς»! «Απόσήμερα, δε θα αμυνόμαστε μόνον με συγκεντρώσεις, αλλά με όλα τα δυνατά μέσα. Πρέπει να κάνουμε αντίσταση που θα είναι ικανή να αποτρέψει την τρομοκρατία!», είπε σιβυλλικά ο Ντράσκοβιτς. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το πλήθος των οπαδών του Ντράσκοβιτς φώναζε στη διάρκεια της εκδήλωσης συνθήματα κατά της «τρομοκρατίας» και «εξέγερση»...

Οσον αφορά τη δολοφονία Περόσεβιτς, ένα άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης ο Ζάρκο Τζοκάνοβιτς, ανώτατο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας», περιέγραψε το θύμα ως «μετριοπαθή σοσιαλιστή, έτοιμο να συνεργαστεί με τους πολιτικούς αντιπάλους του». Γι' αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που απέδωσε στον Περόσεβιτς, ο Τζοκάνοβιτς, υποστήριξε πως το καθεστώς Μιλόσεβιτς διέταξε την εκτέλεσή του.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολιτικής όξυνσης και υπό το βάρος της δολοφονίας του Μπόσκο Περόσεβιτς, άρχισε χτες το απόγευμα μια νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έως αργά χτες το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες υποστηριχτές της αντιπολίτευσης προσέρχονταν από διάφορα προάστια όχι μόνον του Βελιγραδίου, αλλά και άλλων σερβικών πόλεων στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης.

Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στο Βελιγράδι περιέγραφε την παρουσία «ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στις εισόδους προς το Βελιγράδι, ενώ μέσα στην πόλη δεν υπήρχε ιδιαίτερη κινητικότητα της Αστυνομίας».

ΙΝΔΙΑ
Νεκρός υπουργός του Κασμίρ σε επίθεση με νάρκη

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Τρεις εκρήξεις συντάραξαν το Ινδικό Κασμίρ χτες, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - ανάμεσά τους, και ένας υπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ».

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η πρώτη έκρηξη καταγράφτηκε στο Νότιο Κασμίρ, όταν το αλεξίσφαιρο αμάξι του Γκουλάμ Χασάν, υπουργού Ενέργειας του κρατιδίου, έπεσε σε νάρκη, η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

Την ευθύνη για την ενέργεια διεκδίκησε η μουσουλμανική αυτονομιστική οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, με τηλεφώνημα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης. Μαζί με τον υπουργό σκοτώθηκαν στον τόπο οι δύο σωματοφύλακές του, ο οδηγός και άλλο ένα μέλος της συνοδείας του. Σύμφωνα με την αστυνομία του Κασμίρ, άλλες δύο εκρήξεις συνέβησαν αργότερα χτες. Η πρώτη σε ένα αμάξι που μετέφερε συνοριακούς φρουρούς, καθώς κινούνταν προς ένα σταθμό ελέγχου. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν. Οι λεπτομέρειες της τρίτης έκρηξης σε ακόμη ένα αυτοκίνητο δεν έγιναν γνωστές.

Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, σύμφωνα με τις υποψίες της αστυνομίας, βρίσκονται πίσω και από τις τρεις ενέργειες. Αξιωματούχοι στο Ινδικό Κασμίρ κήρυξαν τη Δευτέρα, μέρα πένθους για τη δολοφονία του υπουργού, που όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, είναι ο πρώτος εν ενεργεία κυβερνητικός που πέφτει θύμα της βίας η οποία σπαράσσει, τα τελευταία δέκα χρόνια στην τελευταία της «φάση», το Κασμίρ (με «πάνω από 30.000 νεκρούς συνολικά», όπως συνομολογούν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές). Ο εκλιπών υπουργός αναμενόταν να ταφεί αυθημερόν.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Απελευθερώθηκαν 139 από τους 500 κυανόκρανους

ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Το δρόμο για την ελευθερία πήραν χτες 139 από τους 500 κυανόκρανους και στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ που κρατούνται πάνω από 10 μέρες αιχμάλωτοι των ανταρτικών δυνάμεων του Φοντέι Σανκόχ στη Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γίμχαρστ, εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ στη σπαρασσόμενη από την ανάφλεξη των συγκρούσεων Σιέρα Λεόνε, η απελευθέρωση των 139 έγινε κοντά στα σύνορα της Σιέρα Λεόνε με τη Λιβερία, κοντά στην πόλη Φόγια. Κατά τον Γίμχαρστ, αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις ελπίδες για την τελική απελευθέρωση και των υπολοίπων ομήρων μέσα στα προσεχή 24ωρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ