Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νεκρός υπουργός του Κασμίρ σε επίθεση με νάρκη

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Τρεις εκρήξεις συντάραξαν το Ινδικό Κασμίρ χτες, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους - ανάμεσά τους, και ένας υπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ».

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η πρώτη έκρηξη καταγράφτηκε στο Νότιο Κασμίρ, όταν το αλεξίσφαιρο αμάξι του Γκουλάμ Χασάν, υπουργού Ενέργειας του κρατιδίου, έπεσε σε νάρκη, η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

Την ευθύνη για την ενέργεια διεκδίκησε η μουσουλμανική αυτονομιστική οργάνωση Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν, με τηλεφώνημα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης. Μαζί με τον υπουργό σκοτώθηκαν στον τόπο οι δύο σωματοφύλακές του, ο οδηγός και άλλο ένα μέλος της συνοδείας του. Σύμφωνα με την αστυνομία του Κασμίρ, άλλες δύο εκρήξεις συνέβησαν αργότερα χτες. Η πρώτη σε ένα αμάξι που μετέφερε συνοριακούς φρουρούς, καθώς κινούνταν προς ένα σταθμό ελέγχου. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν. Οι λεπτομέρειες της τρίτης έκρηξης σε ακόμη ένα αυτοκίνητο δεν έγιναν γνωστές.

Μουσουλμάνοι αυτονομιστές, σύμφωνα με τις υποψίες της αστυνομίας, βρίσκονται πίσω και από τις τρεις ενέργειες. Αξιωματούχοι στο Ινδικό Κασμίρ κήρυξαν τη Δευτέρα, μέρα πένθους για τη δολοφονία του υπουργού, που όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, είναι ο πρώτος εν ενεργεία κυβερνητικός που πέφτει θύμα της βίας η οποία σπαράσσει, τα τελευταία δέκα χρόνια στην τελευταία της «φάση», το Κασμίρ (με «πάνω από 30.000 νεκρούς συνολικά», όπως συνομολογούν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές). Ο εκλιπών υπουργός αναμενόταν να ταφεί αυθημερόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ