Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δίκες ντροπής

Τρία πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (της ΓΛΔ) δικάζονται από τις 9 του Μάη από το 32ο Τμήμα του ορκωτού δικαστηρίου του Βερολίνου. Η δίκη, με ενδιάμεσες διακοπές, πρόκειται να διαρκέσει ως τις 27 του Ιούνη. Οι δικαζόμενοι είναι ο καθηγητής Χέρμπερτ Χέμπερ, ο Ζίγκφριντ Λόρεντς και ο δρ. Χανς-Γιοάζιμ Μπέμε. Παραπέμφθηκαν με την κατηγορία ότι ως μέλη του ΠΓ «συμμετείχαν αποφασιστικά στη συνέχιση της διατήρησης των εγκαταστάσεων παρεμπόδισης διαφυγής στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου» και ότι με αυτό τον τρόπο «ευθύνονται ότι τουλάχιστο επιδοκίμασαν το φόνο επιθυμούντων να φύγουν, με τη χρήση όπλων στα σύνορα».

Στους τρεις πολιτικούς, από τους οποίους ο Χέμπερ και ο Λόρεντς είναι 69 ετών και ο Μπέμε 70, επιρρίπτεται επίσης ευθύνη ότι «στη διάρκεια που ήταν μέλη του ΠΓ παρέλειψαν να ενεργήσουν για τον εξανθρωπισμό του συνοριακού καθεστώτος και έτσι να αποφευχθούν θάνατοι και τραυματισμοί φυγάδων».

Οι κατηγορίες αυτές δε διαφέρουν ουσιαστικά από τις κατηγορίες κατά του Εριχ Χόνεκερ και άλλων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας της ΓΛΔ, όπως επίσης κατά των κατηγορούμενων στην πρώτη δίκη, πρώην μελών του ΠΓ (Κρεντς, Κλάιμπερ, Σαμπόφσκι).

Οπως παρατηρούσε η εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» τη μέρα της έναρξης της δίκης (9 Μάη), στις προηγούμενες δίκες δε λήφθηκε καθόλου υπόψη ότι τα μέτρα στα σύνορα μεταξύ των τότε χωριστών δύο τμημάτων του Βερολίνου και των δύο γερμανικών κρατών δεν υπαγορεύτηκαν μόνο ή κυρίως από τη ΓΛΔ αλλά από τη Σοβιετική Ενωση και ολόκληρο το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η ίδια εφημερίδα διατυπώνει την απορία γιατί άρχισε η δίκη, ενώ αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο έχουν προσφύγει οι καταδικασθέντες με τις ίδιες κατηγορίες, Κρεντς, ο υπουργός Αμυνας της ΓΛΔ Χάιντς Κέσλερ και άλλοι στρατηγοί. Αυτό ο Χανς Μόντρο, προτελευταίος πρωθυπουργός της ΓΛΔ και τώρα επίτιμος πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, με δήλωσή του το χαρακτηρίζει «παράλογο και σκανδαλώδες».

Ο ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων ζήτησε τον τερματισμό της δίκης γιατί οι κατηγορίες αντιτίθενται στις γενικά αναγνωρισμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου για ασυλία των αξιωματούχων ενός ξένου κράτους και γιατί με τη δίκη παραβιάζονται αρκετές νόρμες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον τερματισμό της δίκης και την παύση της δίωξης κρατικών και κομματικών υπεύθυνων της ΓΛΔ ζήτησε και ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Λόταρ Μπίσκι, τονίζοντας ότι αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.


Θανάσης Βόρειος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ