ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προτείνει διαχείριση και αναπαραγωγή της φτώχειας και της μιζέριας

Σε μια ...«κοινωνική πολιτική» διαχείρισης και αναπαραγωγής της φτώχειας και της μιζέριας, χορήγησης επιδομάτων και «επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» που συνοδεύεται από αόριστες υποσχέσεις για «αναδιανομή του πλούτου» βασίζεται το «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας», το οποίο πλασάρει το ΠΑΣΟΚ σαν «εναλλακτικό μοντέλο» διακυβέρνησης.

Τις συγκεκριμένες προτάσεις που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις βασικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τις εμφανίσει σαν ...«φιλολαϊκή» απάντηση στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Αυτό το κάλπικο δίλημμα ήρθε να υπηρετήσει και χτες η συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού προχώρησε σε μια ενδελεχή ανάλυση των λαϊκών προβλημάτων, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ένταση φαινομένων φτώχειας και ανισότητας», στη συνέχεια εγκάλεσε την κυβέρνηση για «απουσία πολιτικής και σχεδίου για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «κεντρικός στόχος» του ΠΑΣΟΚ είναι η «χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους». Πίσω από τις ...βαρύγδουπες ανακοινώσεις, ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε:

-- «Αξιοπρεπή διαβίωση» και «μείωση της φτώχειας», αλλά πρότεινε τη χορήγηση επιδόματος «κοινωνικής αλληλεγγύης» της τάξης των 68 λεπτών του ευρώ.

-- «Δικαίωμα στην εργασία» και παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για «επιδοτούμενη εργασία των νέων» και προγράμματα «κοινωνικής εργασίας», που στην πραγματικότητα θα ενισχύσουν μόνο τους επιχειρηματίες.

-- «Υπαρξη βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» και πρόταξε την ανάγκη για προώθηση «μεταρρυθμίσεων» που πρέπει να γίνουν και θα σημάνουν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

-- Για «μείωση του κόστους υγείας για τη μέση ελληνική οικογένεια», όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ΕΕ στις «ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κινούνται στην πολιτική ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» και έχουν στόχο να προσφέρουν στο μεγάλο κεφάλαιο «ζεστό χρήμα» και «φτηνό» εργατικό δυναμικό. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου υποδέχτηκε θετικά την πρωτοβουλία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισηγηθεί την «επανίδρυση του ταμείου δανεισμού ανασυγκρότησης προβληματικών επιχειρήσεων» που κινείται ακριβώς σ' αυτή τη λογική.

«Μεγάλος συνασπισμός» ή «κεντροαριστερή συνεργασία»;

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν θέματα συνεργασίας τόσο προς την κατεύθυνση του «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού όσο και προς μια «κεντροαριστερή συνεργασία».

Συγκεκριμένα χτες, ο Θ. Πάγκαλος με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «9,84» μίλησε για «υπερκομματική» σύνθεση μιας κυβέρνησης «με ανθρώπους οι οποίοι (...) μπορούν να συνταχθούν μαζί για ένα χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένους στόχους». Συνεχίζοντας ο Θ. Πάγκαλος και αναφερόμενος στην περιβόητη «εθνική στρατηγική», απαντώντας στην ερώτηση αν αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων απάντησε: «Μπορεί να μεταφραστεί σε οτιδήποτε, υπό τον όρο να εξυπηρετεί το τελικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό με ενδιαφέρει ως αποδοχή από την κοινωνία αρχικά. Γιατί αν δεν υπάρχει αποδοχή από την κοινωνία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν υπάρξει αρχική αποδοχή, από εκεί και πέρα η κοινωνία θα επιβάλει όλες τις ρυθμίσεις και τους σχεδιασμούς που θα εξυπηρετούν τον τελικό στόχο»...

Ταυτόχρονα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης, με συνέντευξη του στα «ΝΕΑ», επανήλθε στο θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας «ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μια άρνηση ανάληψης ευθυνών για τη χώρα και το λαό». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση «στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένα στελέχη να τοποθετούνται πιο θετικά απέναντι σε μια στήριξη» του ΠΑΣΟΚ για να πάρει την εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές.

Να εγκαταλείψει τη «γενικόλογη συνεργασιολογία που δε συνάδει με την κρισιμότητα της περιόδου», κάλεσε το ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Γ. Ραγκούση. Απηύθυνε δε πρόσκληση και στο ΠΑΣΟΚ να παρακολουθήσει το Συνέδριο του ΣΥΝ, να διαβάσει προσεκτικά το πρόγραμμά του και να τοποθετηθεί επ' αυτού με υπευθυνότητα...

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης αύριο Τετάρτη θα περιοδεύσει στη Λήμνο και θα μιλήσει στην Ατσική στις 7 μ.μ., στις Σάρδες στις 8 μ.μ. και στο Κόρνο στις 9 μ.μ.

-- Εκδήλωση με θέμα: «Η οικονομική κρίση και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ την Πέμπτη 12/2 και ώρα 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο με ομιλητή τον Σωτήρη Γκίκα, μέλος της ΝΕ.

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης την Πέμπτη 12/2 θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στο οινοποιείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου. Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Λήμνου, στις 12.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα επισκεφτεί τα χωριά Ρωμανού, Κοντοπούλι, Παναγιά και Πλάκα όπου και θα μιλήσει στις 9 μ.μ.

-- Οι ΚΟΒ Κόκκινου Μύλου - Οικοδόμων - ΕΒΕ Μενιδίου διοργανώνουν συνεστίαση την Παρασκευή 13/2, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Οικογενειακόν - Παραδοσιακόν», Μιαούλη 1 και Καλατζή Μενίδι.

-- Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 13/2, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Ποσειδωνία» στον Κάνηθο.

-- Η ΚΟΒ Ελυμνίων Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 13/2, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Θύμιος» στη Δάφνη του Δήμου Ελυμνίων.

-- Η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 14/2, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Βοσκοπούλα».

-- Η Αχτίδα Ανατολικής Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 14/2, στην ταβέρνα «Γκλατζούνη», στον Αχινό.

-- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για την οικονομική κρίση και την πρόταση του ΚΚΕ, την Κυριακή 15/2, στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κορίνθου. Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Ζεφυρίου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Κυριακή 15/2, στη 1 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Αραξοβόλι» στο Ζεφύρι.

-- Οι ΚΟΒ χωριών Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 15/2, στη 1 μ.μ., στην ταβέρνα «Ο Πλάτανος» στον Αυλώνα.

-- Οι ΚΟ ΕΒΕ της ΚΟΠ του ΚΚΕ, πραγματοποιούν σύσκεψη - συζήτηση τη Δευτέρα 16/2, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ(Μπουμπουλίνας 21) με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ΕΒΕ και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Η ΚΟΒ ΕΑΒ του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση την Παρασκευή 20/2, στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Μάνθος» στο Κρυονέρι Αττικής.

-- Η ΚΟΒ Ελάτειας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 28/2, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΟΝΑΡ» στην Ελάτεια.

Κυκλοφόρησαν οι «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

Κυκλοφόρησε το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» με πλούσια ύλη για τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος, ρεπορτάζ και αναλύσεις για τις διεθνείς εξελίξεις.

Ανάμεσα στα θέματα του περιοδικού διαβάζουμε:

-- Ισραήλ: Επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι».

-- Μονόδρομος η αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.

-- Ινδία: Αιματηρές επιθέσεις σε ασταθές περιβάλλον.

-- Ιράκ: Η κατοχή τελείωσε ...τα αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν.

-- CERN: Πυρηνικά πειράματα σκοπιμότητας.

-- Αυξάνει η φτώχεια και ο αριθμός των αστέγων στην «αναπτυγμένη Δύση».

-- Η δράση της ΕΕΔΥΕ μπροστά στα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ.

-- Το ΠΣΕ και η ΕΕΔΥΕ στο Βελιγράδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ