ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντηρεί τη βολική εκλογολογία

Τη στιγμή που υλοποιεί το σχέδιο «εξόδου» από την κρίση που ρίχνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, καλλιεργεί την εκλογολογία για αποπροσανατολισμό

Το κλίμα της εκλογολογίας συνεχίζει να υποθάλπει η κυβέρνηση, καθώς την ίδια στιγμή υλοποιεί το σχέδιο «εξόδου» από την κρίση που φορτώνει όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Παρά τη συστηματική προπαγανδιστική προσπάθεια να πείσει ότι τάχα πρώτη προτεραιότητά της είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η κρίση πλήττει πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και το σχέδιο εξόδου της το μόνο που καταφέρνει είναι να στηρίξει τα μονοπώλια και τις τράπεζες.

Ακριβώς γι' αυτό προτιμά την παράταση της βολικής εκλογολογίας, πολύ περισσότερο που δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα το πράξει στις αρχές του επόμενου μήνα, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα της στιγμής και πρώτα και κύρια τα γκάλοπ... Αδιάψευστος μάρτυρας ότι η κυβέρνηση παίζει με την εκλογολογία αποτελεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει πεισματικά να προχωρήσει σε μια σαφή δέσμευση ότι δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες και μέχρι τις ευρωεκλογές, παρόλο που έχει προκληθεί πολλές φορές ακόμα και από «γαλάζιους» βουλευτές. Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο Ε. Αντώναρος περιορίστηκε χτες να χαρακτηρίσει «άκαιρη» οποιαδήποτε συζήτηση για θέμα εκλογών ή για θέμα κατάρτισης ψηφοδελτίων. Παράλληλα, «έδειξε» το ΠΑΣΟΚ ότι κρύβεται πίσω από την εκλογολογία, σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερο ειλικρινής ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, παραδέχτηκε (στο ΜΕΓΚΑ) ότι «η εκλογολογία βολεύει και τα δύο κόμματα (σ.σ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), γιατί συσπειρώνουν τις κομματικές τους βάσεις». Παράλληλα, όμως, δε δέχτηκε ότι η ανακίνηση του ζητήματος του εκλογικού νόμου από κυβερνητικά στελέχη συμβάλλει στην εκλογολογία. Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε (στον «Φλας») κατά των πρόωρων εκλογών, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να κόψει την εκλογολογία».

Νέος γύρος εσωστρέφειας...

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένας γύρος εσωκομματικής αναταραχής και εσωστρέφειας στο «φόντο» της λαϊκής δυσαρέσκειας που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική καθώς εξαντλείται και η «επίδραση» του ανασχηματισμού. Πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η απόφαση του Δημ. Αβραμόπουλου να εμφανίζεται «αποστασιοποιημένος» από κυβερνητικές επιλογές, προσβλέποντας προφανώς στην ενίσχυση της θέσης του στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε συνεντεύξεις σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες, επιμένοντας στην άποψή του ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση, άποψη που έσπευσε να πάρει πίσω, κάτω από την πίεση του Μεγάρου Μαξίμου. Σε γραπτή δήλωση που υποχρεώθηκε να εκδώσει έκανε λόγο για αλλοίωση των δηλώσεών του, ενώ ομνύει στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης. Το θέμα προσπάθησε να κλείσει χτες ο Ε. Αντώναρος λέγοντας πως ο υπουργός Υγείας «έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο, που δεν αφήνει αμφιβολία και το θέμα δεν έχει καμία συνέχεια». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε παρέμβαση «άνωθεν», αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός τακτικά επικοινωνεί με τους υπουργούς του. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του εκλογικού νόμου, δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο νόμος Παυλόπουλου είναι ο καλύτερος για τη χώρα και δεν έχει να συζητήσει τίποτα για τροποποίησή του, όπως ζήτησαν ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, σχολίασε (στον «Αλφα 989») ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά υποστήριξε πως σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης υπάρχει από το περασμένο καλοκαίρι...

Ομως, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι διάχυτος ο προβληματισμός και ανησυχία για το γεγονός ότι καταρρέουν οι ισχυρισμοί του κυβερνητικού επιτελείου πως τάχα από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά και οι «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να αναφέρει κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους αστήριχτους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι «θα δώσει στοιχεία μόλις υπάρξουν», επικαλούμενος ότι είναι μικρό το διάστημα που εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος...

Νέα «ανταρσία»

Να υποβαθμίσει το ζήτημα που δημιουργήθηκε από τη συμμετοχή πέντε «γαλάζιων» βουλευτών στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Τατούλη επιχειρούσε χτες το βράδυ η Ρηγίλλης. Παρά το άτυπο «απαγορευτικό» στην εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προσήλθαν πέντε βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα έχουν δημιουργήσει πολλές φορές «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου με τις δηλώσεις και τη στάση τους, εξαιτίας της δυσαρέσκειάς τους για τη «μοιρασιά της εξουσίας». Πρόκειται για τους Γερ. Γιακουμάτο, Γ. Γιαννέλη, Αθ. Γιαννόπουλο, Γ. Λαμπρόπουλο και Κ. Τζοβάρα. Από τη Ρηγίλλης υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε «απαγορευτικό» για την εκδήλωση και σε κάθε περίπτωση προσπαθούσαν να μειώσουν τη σημασία του θέματος.

«Βροχή» δημοσκοπήσεων

Βροχή συνεχίζουν να πέφτουν οι δημοσκοπήσεις συντηρώντας από τη μια το κλίμα εκλογολογίας και συμβάλλοντας από την άλλη στην ένταση της τεχνητής δικομματικής πόλωσης.

Παρά τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική και τους μονομάχους διαχειριστές της, οι δημοσκοπήσεις επικεντρώνουν πλέον στην «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στα σενάρια συνεργασίας με «δεδομένη» τη μη ύπαρξη αυτοδυναμίας. Την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκαν τρεις δημοσκοπήσεις. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Kapa Research, για «το Βήμα της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,4%, η ΝΔ 28,9%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,3%. Η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 15,1%.

Στην ίδια έρευνα, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιούνη διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,8%, ΝΔ 27,7%, ΚΚΕ 8,2%, ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, ΛΑ.Ο.Σ. 4,5% και Οικολόγοι - Πράσινοι 3,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 16,1%.

Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,5%, έναντι 31,1% της ΝΔ, ενώ κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 54,8% των ερωτηθέντων, έναντι 39,8% που επιθυμεί πρόωρη κάλπη.

Σε άλλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι: ΠΑΣΟΚ 32,5%, ΝΔ 28,6%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΡΙΖΑ 7,8%, ΛΑ.Ο.Σ. 4,7%, Οικολόγοι - Πράσινοι 2,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 15%.

Για τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 30,3%, ΝΔ 27,5%, ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 9,4%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,3% και Οικολόγοι - Πράσινοι 3,5%.

Η τρίτη έρευνα είναι της Metron Analysis και δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Αυγή». Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2%, η ΝΔ 27,6%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2% και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 3,8%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 16,1%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29,0%, ΝΔ 26,5%, ΚΚΕ 6,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%, ΛΑ.Ο.Σ. 5,0% και Οικολόγοι - Πράσινοι 3,0%.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συγκεντρώσεις ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις ΚΚΕ στο νομό Καρδίτσας:

Σήμερα Τρίτη:

-- Στο Φύλλο, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Ξυδιά.

-- Στο Ασημοχώρι, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Τσιούτρα.

-- Στα Φίλια, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη.

Αύριο Τετάρτη

-- Στην Πασχαλίτσα, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Ξυδιά

-- Στο Κέδρος, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη

-- Στο Μελισσοχώρι, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Τσιούτρα.

Την Πέμπτη 12 Φλεβάρη

-- Στο Καππαδοκικό, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Τσιούτρα.

-- Σύσκεψη στον Παλαμά, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Τσιούτρα.

Την Παρασκευή 13 Φλεβάρη

-- Συγκεντρώσεις, στις 7 μ.μ., σε Μαγούλα, Ματαράγκα, Κρανιά, Σέκλιζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ