ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Προσπάθεια αποπροσανατολισμού για την ακρίβεια

Εκατοντάδες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης ενέκρινε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες

Με την παραδοσιακή τακτική των λεονταρισμών, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από το γεγονός ότι οι κερδοσκοπικές ανατιμήσεις που πυροδοτούν την ακρίβεια και λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει. Της πολιτικής, δηλαδή, που με κάθε τρόπο ενισχύει τα κέρδη των μονοπωλίων και τις ληστρικές τους πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πρόσφατες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη ευρείας κατανάλωσης που επέβαλαν μια σειρά από επιχειρήσεις, λεονταρίζοντας ότι δήθεν η κυβέρνηση «δε θα ανεχτεί» ανατιμήσεις. Ο Κ. Χατζηδάκης, μάλιστα, χρησιμοποίησε εκφράσεις, όπως, «δε θα χαριστούμε σε κανέναν», και άλλα παρόμοια.

Στο ίδιο πλαίσιο του αποπροσανατολισμού, έδωσε στη δημοσιότητα ονομαστικά τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε ανατιμήσεις, «που για μας δεν είναι δικαιολογημένες», όπως είπε, δίνοντας τις κυβερνητικές ευλογίες σε όλες τις υπόλοιπες. Η ουσία όλων αυτών, που επισήμως στις δηλώσεις του απέφυγε να πει ο κύριος υπουργός, βρίσκεται σ' αυτό που ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζε λίγη ώρα αργότερα, ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα, πουθενά στην ΕΕ δε γίνεται αυτό, να απαγορεύσουμε στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι ανατιμήσεις θέλουν». Η ουσία, δηλαδή, βρίσκεται στο γεγονός ότι η πολιτική της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς είναι πολιτική στήριξης των μονοπωλίων και των συμφερόντων τους. Και αυτή η πολιτική είναι που γεννά τα καρτέλ και την απόλυτη ασυδοσία των μονοπωλίων.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και το Γενάρη οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, 15 επιχειρήσεις γνωστοποίησαν ότι προχωρούν σε αυξήσεις τιμών σε 1.308 προϊόντα συνολικά και σε ποσοστά που φτάνουν μέχρι 19,5% κατά μέσο όρο. Από αυτές, όλες είναι ...δικαιολογημένες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου, εκτός από της ΦΑΓΕ, που έκανε ανατιμήσεις σε 107 είδη κατά 2,5% κατά μέσο όρο, της «Coca Cola» σε 193 κωδικούς στο 3,7% κατά μέσο όρο και της «Pepsico» σε 88 προϊόντα στο 3,5% κατά μέσο όρο.

Τέλος, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο, μέσα στο Γενάρη 33 εταιρείες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 2.213 κωδικούς και 21 σε ανάκληση των ανατιμήσεων που αρχικά γνωστοποίησαν σε 2.475 κωδικούς.

«Χτυπάει» το λαϊκό εισόδημα

Την ίδια στιγμή ούτε καν ο επίσημος τιμάριθμος μπορεί να κρύψει ότι η ακρίβεια δίνει και παίρνει για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι, η νέα μείωση - στο 1,8% - που παρουσίασε σε ετήσια βάση ο επίσημος πληθωρισμός το Γενάρη του 2009, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο για τα λαϊκά εισοδήματα, καθώς βασικές ομάδες εμπορευμάτων και υπηρεσιών, στις οποίες πηγαίνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης των μισθών και των συντάξεων, εμφανίζουν ανατιμήσεις δύο και τρεις φορές υψηλότερες από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εμφάνιζε το Γενάρη αύξηση 1,8% (έναντι 2% το Δεκέμβρη):

  • Η ομάδα «Διατροφή, μη Αλκοολούχα Ποτά» σημείωσε αύξηση 3,8%
  • Η «Υγεία» 3,2%
  • Η «Εκπαίδευση» 4,7%.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Δυναμώνει η λεηλασία

Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια στα οποία οι τράπεζες αγοράζουν το χρήμα και σε αυτά με τα οποία το δανείζουν στη συνέχεια στην πελατεία τους, νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκέμβρη 2008 από την Τράπεζα της Ελλάδας:

  • Τα μέσα επιτόκια για νέα καταναλωτικά δάνεια φτάνουν σε 14,83%, μόλις οριακά κάτω από τους προηγούμενους μήνες και παρά τη σημαντική μείωση στη χρηματαγορά. Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (μέσο επίπεδο τραπεζών) φτάνουν σε 7,13%
  • Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών (με διάρκεια πάνω από 5 χρόνια) φτάνουν σε 4,87%.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη κατά της ακρίβειας σημαίνει απειθαρχία και ανυπακοή

Με αφορμή τις δηλώσεις Χατζηδάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του σημειώνει:

«Αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι με την εφαρμογή των νόμων και με τους "αυστηρούς" ελέγχους θα βάλει φρένο στην κερδοσκοπία και στην ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι τα καρτέλ που συγκροτούν τα μονοπώλια, τα οποία κυριαρχούν σε όλους τους τομείς, είναι αποτέλεσμα των νόμων της αγοράς. Κατάργηση των καρτέλ σημαίνει κατάργηση των μονοπωλίων. Γι' αυτό πάλη κατά της ακρίβειας σημαίνει απειθαρχία και ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ. Λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία και δράση για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια, κατάργηση των διοδίων κ.λπ.».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Νέα παρέμβαση για την κρίση

Μια ακόμη παρέμβαση των μεγαλοβιομηχάνων στην κατεύθυνση επίσπευσης της λήψης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία υπέρ των συμφερόντων τους, αποτελεί η κοινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ και του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, χτες, με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση στην ΕΕ και στην Ελλάδα».

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσω της Μ. Ξαφά, μέλους του ΔΣ του, όχι μόνο για την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και για την απαλλαγή τους από τα προβληματικά και επικίνδυνα στοιχεία του ενεργητικού τους. Για τολμηρή και αποφασιστική προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», που «χρόνια τώρα αποφεύγουμε να υλοποιήσουμε», μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας επανέφερε στο πεδίο των «στόχων» και των «μέσων» το σύνολο των αντιδραστικών θέσεων του ΣΕΒ, μεταξύ των οποίων και περί «βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος», με ό,τι περικοπές συνεπάγεται κατά τη γνώμη των βιομηχάνων.

Τηλεόραση από τον ΟΤΕ

Τη διάθεση του «conn-x TV» (τηλεόραση και προβολή ταινιών) σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Το «conn-x TV» θα διατεθεί σταδιακά μέσα στο 2009 σε όλες τις πρωτεύουσες νομών, ενώ η σύνδεση που απαιτείται για να έχει κάποιος το νέο πρόγραμμα είναι «conn-x στα 8 ή 24 Mbps».

Περισσότερες λεπτομέρειες ή παραγγελίες του «conn-x TV» παρέχονται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού «134» ή μέσω των «OTEshops» και τα καταστήματα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ».

Αγωγή πρώην υπουργού κατά συνδικαλιστή

Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και κριτικής προς τα πολιτικά πρόσωπα, συνιστά η αγωγή που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός, προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών (ΠΟΓΕΔΥ) Ν. Κακαβά, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 200.000 ευρώ, προς... αποκατάσταση της τιμής του.

Η αγωγή κατατέθηκε με αφορμή δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΟΓΕΔΥ στις 29 του περασμένου Οκτώβρη και συνυπογράφανε όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γεωτεχνικών, στο οποίο καταγγελλόταν η στάση του υπουργού αναφορικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, την πορεία υλοποίησης των έργων του Δ' ΚΠΣ, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ