ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο άλλος δρόμος

Οι διαλογισμοί γύρω από την επερχόμενη κρίση έχουν φτάσει ήδη στο «ψητό». Η Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά, αλλά και σε επίπεδο χώρας, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι μιλώντας για την κρίση το μόνο που εξετάζουν είναι οι τρόποι ενίσχυσης των διαφόρων επιχειρηματικών ομάδων, ώστε να ...αναθερμανθεί η οικονομία. Συζητούν, δηλαδή, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την πολιτική που προκάλεσε την οικονομική κρίση.

Οι κομμουνιστές υπολογίζουν τα δεδομένα από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Γνωρίζουν ότι η κρίση είναι προϊόν της ραγδαίας αύξησης και υπερσυσσώρευσης κερδών από το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαφόρου τύπου αναδιαρθρώσεις, κατάφεραν, επί πολλά χρόνια, να τσεπώνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον κοινωνικό πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Τελικά, φτάσαμε στο σημείο τα λαϊκά στρώματα να έχουν λεηλατηθεί τόσο, που αδυνατούν, σε μεγαλύτερο βαθμό από χτες, να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους. Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, δεν μπορεί πλέον το κεφάλαιο να συνεχίσει να έχει αυξανόμενα κέρδη, περιορίζει την παραγωγή, συρρικνώνει τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, προκαλεί την οικονομική κρίση.

Είναι μια κρίση του κεφαλαίου και αφορά αποκλειστικά τα κέρδη του, αλλά σύμφωνα με τους πολιτικο-κοινωνικούς συσχετισμούς, το μάρμαρο πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και όλα αυτά, προκειμένου να ξαναρχίσει ο κύκλος της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για να ξαναφτάσουμε κάποια στιγμή και πάλι στην ...κρίση.

Εδώ ακριβώς, το ΚΚΕ προτείνει στους εργαζόμενους και πρωτοστατεί, ώστε να μπει ένας τέλος σε αυτόν το φαύλο κύκλο. Την κρίση όχι μόνο δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από το λαϊκό κίνημα, από το κίνημα των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη νεολαία, ώστε αφ' ενός να αποκρουστούν οι συνέπειές της, αφ' ετέρου να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης της κοινωνίας. Ενας δρόμος που δε χωράει αλισβερίσι και συμβιβασμούς με τα μονοπώλια, αλλά απαιτεί πορεία και αγώνα κόντρα σε αυτά.

Ζητούμενό του, δε θα είναι οι όροι εκμετάλλευσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού από τη γνωστή δράκα των μεγαλοεπιχειρηματιών - πολυεθνικών, που, κατέχοντας τα μέσα παραγωγής, βάζουν ολόκληρη την κοινωνία να χορεύει στους ρυθμούς της δικής τους κερδοφορίας, αλλά η κατάργηση των μονοπωλίων, η κατάκτηση της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής από όλη την κοινωνία, από το λαό. Στόχος του δε θα είναι η διαπραγμάτευση του ύψους των κερδών του κεφαλαίου και η καλύτερη ...αναδιανομή εισοδημάτων, που λανσάρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών και ατομικών αναγκών. Εργαλείο αυτής της πολιτικής δε θα είναι η άναρχη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και της παραγωγής, αλλά η σχεδιοποιημένη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, επίκεντρο της οποίας θα είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα συνολικά.

Μιλάμε για ένα δρόμο - προοπτική, που ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, οι οποίοι με το δικό τους αγώνα και τη στράτευση στο αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα είναι οι μόνοι που μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλουν.

Προς τι αυτή η τοποθέτηση;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φτάνουν κάποιοι στο σημείο να υποστηρίζουν... ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης δεν πήγαινε στον Περισσό προς το τέλος της ζωής του. Αλήθεια; Ψέματα;». Αυτά γράφει και αναρωτιέται η κυριακάτικη εφημερίδα «Το Παρόν». Και καλά, αφού δεν ξέρει αν είναι αλήθεια ή ψέματα γιατί το αναπαράγει; Μόνο και μόνο για να αναρωτηθεί; Και αν πράγματι δεν ήξερε, γιατί δεν το έψαχνε να μάθει; Τι θέλει να προσφέρει στους αναγνώστες του μ' αυτή την τοποθέτηση - αμφιβολία; Να τους δημιουργήσει ανάλογες αμφιβολίες; Το λέμε γιατί όσοι γνώριζαν τον Χαρίλαο Φλωράκη και τη δράση του, ξέρουν πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, το ότι δεν πήγαινε στον Περισσό, αλλά ως το τέλος της ζωής του δε σταμάτησε ούτε στιγμή όχι μόνο να βρίσκεται καθημερινά στον Περισσό, αλλά να έχει τη δική του, όπως έκανε πάντα σε όλη τη ζωή του, τεράστια συμβολή στην πορεία ανάπτυξης του ΚΚΕ και της δράσης του. Που είναι πραγματικά πολύτιμη παρακαταθήκη για το Κόμμα, όπως είναι δίδαγμα η ίδια η ζωή του που ήταν αξεχώριστη από την ιστορία και τη δράση του ΚΚΕ.

Ο χαρακτήρας της κρίσης...

Ολα τα ψέματα που διαθέτει η αστική «φαρέτρα» επιστράτευσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου, για να αποκρύψει ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και ότι οφείλεται στην υπερσυσσώρευση αμύθητων κερδών του κεφαλαίου, όπως έγινε και με το εφοπλιστικό. Για κέρδη χωρίς ιστορικό προηγούμενο έκανε λόγο πέρσι ο πρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για την κρίση ισχυρίστηκε ότι είναι «κρίση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», που «εισάγεται και στη ναυτιλία». Συνέχισε λέγοντας ότι ευθύνες έχουν μεν και τα «γκόλντεν μπόις», όμως αυτοί είναι οι τελευταίοι, καθώς αυτοί που τελικά είναι οι υπαίτιοι είναι «οι ελεγκτές οι ταγμένοι νομοθετικά» των κρατών «να ελέγχουν τράπεζες, επενδυτικούς μηχανισμούς», «οι οποίοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Ωστόσο τα ίδια τα στοιχεία που παρέθεσε τον διέψευσαν. Οπως ανέφερε, από το καλοκαίρι μέχρι τώρα έγινε «βίαιη κατάρρευση των αγορών ξηρού φορτίου των φορτηγών πλοίων». Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου τον Ιούνη του 2008 ήταν στις 11.800 μονάδες και το Δεκέμβρη του 2008 στις 663 μονάδες! Επιπλέον, σε αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι πλοίο ξηρού φορτίου περίπου 125 με 150 χιλ. τόνων (κέιπ σάιζ) το καλοκαίρι ναυλωνόταν με 200.000 δολάρια την ημέρα και το Νοέμβρη η τιμή έπεσε στις 3 ως 4 χιλιάδες την ημέρα! Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική καπιταλιστική κρίση είναι νύχι - κρέας με την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων από μια χούφτα μονοπώλια, είτε αυτά δραστηριοποιούνται στην παραγωγή εμπορευμάτων, είτε στις μεταφορές και παντού.

... και οι υπηρεσίες στο ΝΑΤΟ

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στην υπόθεση της πειρατείας στον κόλπο του Αντεν και σημείωσε το ...θετικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «ήταν από τις πρώτες» όπως είπε «που έστειλε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ» και σημείωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Να σημειωθεί ότι με πρόσχημα την πειρατεία, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνεργασία με τους εφοπλιστές, με συγκεκριμένες οδηγίες που έχει εκδώσει, έχει μετατρέψει τον εμπορικό στόλο σε 4ο πόλο του ΝΑΤΟ.

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν διαμηνύσει ότι η ένταση στην περιοχή τροφοδοτείται από τους ιμπεριαλιστές, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που «υπονομεύουν την ασφάλεια των ναυτεργατών, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Επισημαίνοντας ότι «μόνο στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων και της κυριαρχίας των κρατών, μπορεί να αναπτυχθούν αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ