ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
«Εργαλείο» για τη διάσωση του πολιτικού συστήματος

«Ανάσα» στο πολιτικό σύστημα έρχεται να προσφέρει η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ψήφο των ομογενών στις βουλευτικές εκλογές. Σε μια προσπάθεια να διογκωθεί τεχνητά το εκλογικό σώμα από ψηφοφόρους που απέχουν από την ελληνική πραγματικότητα και κατά συνέπεια είναι λιγότερο «επικίνδυνοι» για το κλυδωνιζόμενο σύστημα, χτες η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε την τελική πρόταση - σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους απόδημους που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές. Πέρα όμως από τη δυνατότητα, το όλο σχέδιο νόμου εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης της βούλησης του ελληνικού λαού, που δέχεται τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής. Δε μιλούμε για τους μετανάστες που έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα. Αλλά γι' αυτούς που, ζώντας σε άλλες χώρες, δεν έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα και την εδώ ζωή.

Το σχέδιο νόμου, στο οποίο κατέληξαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών μετά από περίπου δύο χρόνια, οπότε και συντάχθηκε το πρώτο προσχέδιο (κάτι που η κυβέρνηση επικαλείται για να ισχυριστεί ότι η τελική της θέση είναι «συνισταμένη απόψεων»), δίνει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και σε εκείνους που υπηρετούν σε ελληνικές υπηρεσίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στις πρεσβείες και στους υπαλλήλους των Διεθνών Οργανισμών. Πρόκειται, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, «για ένα μεταβατικό νομοσχέδιο, γιατί για πρώτη φορά εφαρμόζεται αυτός ο θεσμός». Με αυτή την έννοια, κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση θα εξετάσει μελλοντικά και το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι ομογενείς με επιστολική ψήφο, καθώς επίσης και να καθοριστούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ομογενείς ψηφίζουν κόμματα που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας. Οι απόδημοι προστίθενται στο σύνολο εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν στην Επικράτεια και έτσι συνυπολογίζεται το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε κόμμα. «Με τον τρόπο αυτό δε δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με την αφαίρεση εδρών από τη Βουλή για να υπάρξει εκπροσώπηση Περιφερειών, όπως ορισμένα κόμματα θα ήθελαν», είπε ο Π. Παυλόπουλος.

Τα κόμματα υποχρεούνται να περιλαμβάνουν, στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, τουλάχιστον τρεις υποψήφιους που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουλάχιστον δέκα χρόνια, σε θέση που αυτά επιλέγουν. Οι ομογενείς ψηφίζουν στα ανά τον κόσμο Προξενεία με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Φλεβάρη. Προκειμένου να γίνει νόμος, απαιτείται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, ενώ η ψήφος των ομογενών «είναι δυνατή από τις βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011».

Με χτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, καθώς - όπως «διαμαρτύρεται» - η κυβέρνηση απέρριψε τη συναίνεση, επιλέγοντας να μη συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο την επιστολική ψήφο και να μην καθορίζει εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Θετικό, κατά το ήμισυ, το κρίνει ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Ξεχνούν» σημαντικές πτυχές του θέματος

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., κρίνοντας και από τη στάση που κράτησαν σε συσκέψεις που προηγήθηκαν, «ξεχνούν» σημαντικές πτυχές του θέματος:

-- Την αναμενόμενη τεχνητή και χωρίς όρια διόγκωση του εκλογικού σώματος. Και αυτό γιατί κουβέντα δε γίνεται μόνο για το στρώμα εκείνο, που λόγω της ολιγόχρονης απουσίας, για παράδειγμα πέντε ή δέκα χρόνια, κρατά ζωντανή την επαφή με τις εξελίξεις στη χώρα μας και που θα μπορούσε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να ρυθμιστεί η συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες. Λόγος γίνεται για κάτι πολύ ευρύτερο, ανέλεγκτο πρακτικά. Κάτι τέτοιο αντικειμενικά οδηγεί στην αλλοίωση της θέλησης του λαού μας που ζει και παλεύει στον ελλαδικό χώρο και που, αυτός και μόνο αυτός, δέχεται τις συνέπειες από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και βιώνει τον τρόπο που τα διάφορα αντιπολιτευόμενα κόμματα συναινούν, ανέχονται ή επί της ουσίας αντιστρατεύονται τις αντιλαϊκές πολιτικές που υλοποιούνται.

-- Την έτσι και αλλιώς έλλειψη ακόμα και της στοιχειώδους ενημέρωσης για την πολιτική και πρακτική των ελληνικών κομμάτων. Ελλειψη που έχουν και θα έχουν όλοι οι ομογενείς, σε σχέση με τους Ελλαδίτες. Αυτό το έλλειμμα ενημέρωσης δεν μπορεί να «θεραπευτεί» κατά την προεκλογική περίοδο, όσα μέτρα και αν παρθούν. Χωρίς να παραβλέπουμε πως, σ' αρκετές από τις χώρες που ζουν ομογενείς, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι εκτός νόμου και τίποτε δεν εξασφαλίζει πως θα γίνει με ίσους όρους ακόμα και αυτή η ελάχιστη προεκλογική ενημέρωση που θα επιχειρηθεί.

-- Τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ενός σώματος εκλογέων που η ζωή τους αντικειμενικά δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου από το αποτέλεσμά της. Αυτό, διότι τα μέλη αυτού του σώματος ζουν σε άλλες χώρες και από τα πράγματα η ζωή τους επηρεάζεται από τις πολιτικές που ασκούνται και υλοποιούνται στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται και όχι από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

-- Δεν αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα για την αδιάβλητη διενέργεια των εκλογών. Είναι πρακτικά αδύνατο σε όλα τα σημεία ανά τον κόσμο που θα στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν Ελληνες ομογενείς να υπάρχουν εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων, να ελέγχουν τις κάλπες, να βρίσκονται στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ενώ δε θα μπορεί να ελεγχθεί ούτε καν αν είναι στη διάθεση των ψηφοφόρων όλο το απαιτούμενο εκλογικό υλικό, όλα τα ψηφοδέλτια σε επαρκή αριθμό.


ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
«Καρφώνει» το ΠΑΣΟΚ ο Τσουκάτος για τα κονδύλια

Ξεσπάθωσε κατά του κόμματός του ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος κατηγορώντας το για «κομματικά παρασκήνια» και «κομματικούς καιροσκοπισμούς», ενώ δηλώνει ότι δε λειτούργησε «από ιδιοτέλεια» και πως η πράξη του πρέπει «να κριθεί στην αληθινή διάστασή της». Ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, κατέθεσε χτες αίτηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας ζητώντας την άρση της διάταξης του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, με την οποία «παγώνουν» οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Παράλληλα, ο Θ. Τσουκάτος επαναλαμβάνει ότι το ποσό του 1.000.000 μάρκων που προέρχονταν από τη γερμανική «Ζήμενς» κατευθύνθηκε στα ταμεία του κόμματός του.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ευθέως το κόμμα του ότι πάει να του φορτώσει την υπόθεση της «Ζήμενς». «Ασφαλώς είναι γεγονός, αναφέρει ο Θ. Τσουκάτος, πως η πολιτική μου παράταξη με εξίσωσε ισοπεδωτικά με περιπτώσεις άλλων προσώπων, με τις οποίες, όμως, δεν υπάρχει καμία αναλογία, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί για λόγους ευνόητους, ενώ πολλοί θα ήταν στον πειρασμό - όλως υποκριτικά - να με χρησιμοποιήσουν στην πολιτική αντιπαράθεση. Τη διάκριση αυτή που δε θα είχα την αξίωση να πράξουν τα κομματικά παρασκήνια, όπου η αλήθεια συνθλίβεται απ' τους κομματικούς καιροσκοπισμούς, είμαι βέβαιος πως θα κάνει η Δικαιοσύνη».

Επίσης, ο θ. Τσουκάτος επισημαίνει ότι «ήταν καθιερωμένο - επί πολλές δεκαετίες - να λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών από χρηματοδότες που δεν ήθελαν δημοσιότητα. Ακόμη, ήταν και παραμένει πραγματικότητα, πως τα εκλογικά έξοδα, πάντοτε υπερέβαιναν τα επίσημα έσοδα των κομμάτων».

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η Δικαιοσύνη χρησιμοποιεί για συναφείς υποθέσεις διαφορετικά μέτρα και σταθμά, καθώς η υπόθεση της χρηματοδότησης της ΝΔ μέσω της Λιβεριανής εταιρίας MAYO οδηγήθηκε στο αρχείο. «Συγκρίνοντας τις δύο συναφείς υποθέσεις που αφορούν χρηματοδοτήσεις κομμάτων κι έχουν απασχολήσει μέχρι σήμερα τη Δικαιοσύνη, συνεχίζει ο Θ. Τσουκάτος, διαπιστώνουμε πως η μια τέθηκε στο αρχείο, ενώ η άλλη που αφορά εμένα, καταλήγει σε άσκηση ποινικής διώξεως για "ξέπλυμα χρήματος"».

Οσον αφορά τα καθαρά νομικά επιχειρήματα που επικαλείται ο Θ. Τσουκάτος για την άρση της διάταξης του 4ου ειδικού ανακριτή, είναι ότι το ποσό του 1.000.000 μάρκων προήλθε από τη μητρική εταιρία «Ζήμενς» Γερμανίας και ως εκ τούτου αποτελεί αναμφίβολα προϊόν νόμιμων εμπορικών δραστηριοτήτων. Επίσης, ισχυρίζεται ότι η πράξη για την οποία θεωρείται κατηγορούμενος συντελέστηκε το 1999, όπως αποδείχτηκε και από την προκαταρκτική εξέταση, ενώ εφαρμόζεται προγενέστερος νόμος, ο 2331/95.

Στο μεταξύ, αίτημα για να αρθεί η διάταξη Ζαγοριανού κατέθεσαν και τα πρώην στελέχη της «Ζήμενς» και του ΟΤΕ Χριστοφοράκος, Δενδρινός, Σταυριανού και Καραβέλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ