ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Αύριο τα 12 τουρκικά «F-16» στη Ν. Αγχίαλο

Το ΝΑΤΟ «απέσυρε» την Ιμβρο και αποχαρακτηρίζει εθνικά, με ελληνική συγκατάθεση, όλο το Βόρειο Αιγαίο

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά με τον εθνικό αποχρωματισμό του Βόρειου Αιγαίου και την κατοχύρωσή του από τα ΝΑΤΟικά επιτελεία ως αμφισβητούμενης περιοχής ή, σύμφωνα με τον τουρκικό όρο, ως «γκρίζας ζώνης». Αφορμή δίνεται με τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης « DYNAMIC MIX - 2000» από την οποία, κατόπιν ελληνικής, όπως εμφανίζεται, απαίτησης, εξαιρέθηκε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, θάλασσα, αέρας και ελληνικά νησιά, με προφανή στόχο να μην υπάρξουν τουρκικές ενστάσεις για τη διεξαγωγή της στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, κατά «περίεργο» τρόπο και κάτω από τα μάτια των Ελλήνων επιτελών, μπήκε στο σχεδιασμό της άσκησης η νήσος Ιμβρος, που μαζί με την Τένεδο είναι τα μοναδικά νησιά του Αιγαίου που ανήκουν στην Τουρκία. Ετσι, έρχεται τώρα η ελληνική πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη, γιατί, κατόπιν των αντιδράσεών της, που προκάλεσε αυτή η ενέργεια των Τούρκων επιτελών, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη εξέδωσε χτες εσωτερική διαταγή, με την οποία εξαιρείται η Ιμβρος από την άσκηση. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται δήθεν ως «ισοπαλία», όμως έγινε το πρώτο βήμα για την ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο με διαιτητές - συγκυρίαρχους τους Αμερικάνους.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την άσκηση. Αύριο προσγειώνονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, από όπου εξορμούν για το Αιγαίο τα ελληνικά μαχητικά «F-16», τα 12 τουρκικά «F-16», τα οποία θα παραμένουν εκεί για περίπου δύο βδομάδες και θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της άσκησης. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα λέγονται, έχουν καταθέσει το προσχέδιο πτήσης και αναμένεται να καταθέσουν και το τελικό υπό τη μορφή των πέντε σημείων. Ομως, στην άσκηση θα πάρει μέρος και μεγάλος αριθμός άλλων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα απογειώνονται από τουρκικά αεροδρόμια και θα εκτελούν αποστολές, στα πλαίσια της άσκησης, σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας διερχόμενα από το Αιγαίο. Για τα αεροσκάφη αυτά, η Τουρκία δεν έχει απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα για κατάθεση σχεδίων πτήσης ή του σχεδίου των πέντε σημείων εισόδου - εξόδου από το FIR Αθηνών. Σύμφωνα με όσα λέγονται από το υπουργείο Αμυνας, όσα αεροσκάφη δεν καταθέσουν σχέδια πτήσης θα αναχαιτίζονται, στην πράξη όμως προωθείται μια φόρμουλα κάποιου υποκατάστατου, ενός είδους γενικού σχεδίου πτήσης που θα αποτελεί άδεια, όσο διαρκεί η άσκηση, ελεύθερης πτήσης των τουρκικών και των άλλων ΝΑΤΟικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο η Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 20 Μάη, στο πλαίσιο και της επίσημης έναρξης της μεγάλης κλίμακας διακλαδικής ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX - 2000», μια αμερικανική Ναυτική Μοίρα θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκφορτώσει πολεμικό εξοπλισμό. Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε επίσης και για την κορύφωση της χερσαίας άσκησης με πραγματικά πυρά, που θα γίνει στις 5 Ιούνη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαγκαδά.

Ηδη, βέβαια, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αποτελεί εδώ και μέρες ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, αφού από τον Ασκό και τον Προφήτη, μέχρι τη Θέρμη και το Αγγελοχώρι, αλλά και την περιοχή του περιαστικού δάσους του δάσους Σέιχ Σου, έχει κατακλυστεί από Γερμανούς και Αμερικανούς στρατιώτες. Το αεροδρόμιο καθημερινά «φιλοξενεί» τα μεταγωγικά και διαφόρων άλλων τύπων αεροπλάνα που μεταφέρουν τον πολεμικό οπλισμό, ενώ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διευρύνει τις «δραστηριότητές» του, αφού πέραν των μετακινήσεων της «ΚFOR» που συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση, τις τελευταίες μέρες εξυπηρετεί και τις επιπλέον δυνάμεις Αμερικανών και Γερμανών που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Οι επιτελείς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έχουν εγκατασταθεί στα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά και της Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης (π.χ. της Καλλιθέας). Ενώ οι πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις (περισσότεροι από 1.000) που έχουν αφιχθεί, προκειμένου να προετοιμάσουν τους χώρους διεξαγωγής της άσκησης, έχουν εγκατασταθεί είτε σε στρατόπεδα, όπως της Θέρμης, είτε έχουν κατασκηνώσει στις περιοχές «ευθύνης» τους. Στο Αγγελοχώρι, όπου υπάρχει Ναυτική Βάση, τις τελευταίες μέρες μεταφέρθηκαν Γερμανοί στρατιώτες. Επίσης και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου θα εγκαταστήσουν αντιαεροπορικές συστοιχίες τύπου «Πάτριοτ».

Στην περιοχή ΣΕΔΕΣ, όπου βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο, έχουν κατασκηνώσει Γερμανοί μισθοφόροι και φυλάσσουν τα δεκάδες κοντέινερ με τηλεπικοινωνιακό υλικό. Αντίστοιχη «κατασκήνωση» έχουν στηθεί και στην περιοχή της «Hellas Service».

Κοντά στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο» της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Σέιχ Σου, έχουν εγκατασταθεί ραντάρ, τα οποία φυλάσσονται από γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις ΝΑΤΟικών επιτελών ότι «για την ώρα δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση ραντάρ».

Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη μοιάζει με περιοχή που βρίσκεται λίγο πριν τον πόλεμο. Και αυτό μπορεί κάποιοι να το δικαιολογούν, αναφέροντας πως θα αποτελέσει το επίκεντρο της μεγάλης ΝΑΤΟικής άσκησης, όμως δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια και τα σχέδια που επεξεργάζονται οι ιμπεριαλιστές για την περιοχή και το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας.

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα η πορεία Ειρήνης
  • Τη διεξαγωγή της άσκησης του ΝΑΤΟ «Dynamic mix», κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας
  • Στις κινητοποιήσεις καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, διαδηλώνοντας την καταδίκη τους στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων και στα πολεμοκάπηλα σχέδιά της, με τα οποία συναινεί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία, που διοργανώνει η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς του νομού στα πλαίσια του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία της Γιάννουλης και θα καταλήξει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα πραγματοποιηθεί φιλειρηνική εκδήλωση.

Με τη συμμετοχή τους οι φιλειρηνιστές της Λάρισας, δίνοντας συνέχεια στην αντιπολεμική πάλη τους, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic 2000», η οποία θα ελέγχεται και θα κατευθύνεται από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο. Θα διατρανώσουν, επίσης, την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, για να διώξουν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο από την περιοχή και τη χώρα, που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, επισημάνθηκε ότι η διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic mix» στη χώρα μας, ουσιαστικά υποδηλώνει την αμφισβήτηση και την κατάργηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - και τουρκικών - στο ελληνικό έδαφος. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι το υποθετικό περιεχόμενο της άσκησης, ουσιαστικά καταδεικνύει και το τι «μέλλει γενέσθαι» στα Βαλκάνια, καθώς από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μεθοδεύεται η αποσταθεροποίηση στο χώρο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προτεκτοράτα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή και να ελεγχθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τονίστηκε δε, ότι με τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης καταργούνται τα σύνορα και τα επιχειρησιακά όρια και ότι οι φιλειρηνιστές δε θέλουν τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και αγωνίζονται για να φύγουν τα Στρατηγεία του Θανάτου από τη χώρα.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τονίζει τα παρακάτω:

«Τούτες τις μέρες η χώρα μας έχει μεταβληθεί σε απέραντο πεδίο ασκήσεως βολής από τα φονικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Στρατεύματα, οπλικά συστήματα, πλοία, αεροπλάνα και κάθε μορφής πολεμικό υλικό κατακλύζει τη χώρα μας. Στην περιοχή της Θεσ/νίκης προχωρούν στην επιστράτευση αγροτικών εκτάσεων για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Ενα χρόνο μετά το δολοφονικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία οι δυνάμεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων ετοιμάζονται για νέο γύρο. Στόχος τους είναι ο παραπέρα διαμελισμός των Βαλκανίων σε κρατίδια προτεκτοράτα, η τρομοκράτηση των λαών της περιοχής, το σταμάτημα της κυριαρχίας της χώρας μας στο Αιγαίο και ο έλεγχος των ΝΑΤΟικών στην ευρύτερη περιοχή.

Με την άσκηση «DYNAMIC MIX» ετοιμάζονται για μελλοντική επέμβαση και έλεγχο των πετρελαίων του Καυκάσου.

Με την άσκηση αυτήν γίνεται και η πρόβα τζενεράλε του στρατηγείου Τυρνάβου που σε συνεργασία με τα στρατηγεία Νάπολης και Σμύρνης θα διευθύνουν τα στρατεύματα των φονιάδων.

Το ΕΚΛ καταγγέλλει στους εργαζόμενους και το λαό της Λάρισας την ωμή επέμβαση των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που ο λαός μας με πολύ αγώνα και αίμα κατάκτησε.

Το ΕΚΛ καλεί το λαό να πάρει μέρος στην πορεία ειρήνης που θα γίνει σήμερα 18 Μάη από τη Γιάννουλη ώρα 6.30 μ.μ. το απόγευμα και θα καταλήξει στην πλατεία Ταχυδρομείου ώρα 9.30 μ.μ. και να καταδικάσει με τη συμμετοχή του την επέμβαση του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή μας.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους στις 4 Ιούνη να πάρουν μέρος στην Πανθεσσαλική διαδήλωση των Θεσσαλικών Επιτροπών Ειρήνης ώρα 8 μ.μ. στον Τύρναβο.

Δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάη

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα οι επιτροπές ειρήνης, ενώ για τις τελευταίες μέρες του Μάη έχουν προγραμματιστεί μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ο μήνας που διανύουμε έχει ανακηρυχτεί από την ΕΕΔΥΕ μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης του λαϊκού κινήματος και στις συνοικίες της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν μια σειρά συζητήσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή πολλών μαζικών φορέων. Στην υπόλοιπη χώρα, συγχρόνως, το φιλειρηνικό κίνημα θα αποκλείσει ΝΑΤΟικές βάσεις και θα πραγματοποιήσει δυναμικές πορείες και συγκεντρώσεις.

Στην Αττική

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης καλεί τους κατοίκους της περιοχής, την Παρασκευή 19 Μάη στις 8.15 μ.μ, στο θέατρο που βρίσκεται στο άλσος της πόλης, για να παρακολουθήσουν παραδοσιακό Καραγκιόζη, από το εκλεκτό θέατρο σκιών του Κ. Δεσύλλα. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στρατής Κουνιάς.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ελληνικού διοργανώνει την Παρασκευή 19 Μάη, ποικιλόμορφες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα νωρίς το απόγευμα θα γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων του Αθλητικού Συλλόγου Ελληνικού. Στις 7 μ.μ θα ξεκινήσει πικετοφορία από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, θα διασχίσει τους δρόμους της πόλης και θα καταλήξει εκ νέου στην πλατεία. Εκεί στις 8 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση, με ομιλία του Κ. Κορτζίδη, προέδρου της ΠΕΔΥΕ, θα πραγματοποιηθεί βράβευση των παιδιών που πήραν μέρος στον ποδοσφαιρικό αγώνα και η εκδήλωση θα κλείσει με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 22 Μάη, στην πλατεία Παναγίτσας, στις 7.30 μ.μ, με ομιλία μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην Πελοπόννησο

Μια σειρά αντιΝΑΤΟικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται και στην Πελοπόννησο, με απόφαση που πήραν μετά από κοινή σύσκεψη οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νησιών, εκπρόσωποι της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», καθώς και εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η συμμετοχή το Σάββατο 20 του Μάη στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κυπαρισσία κατά της ΝΑΤΟικής απόβασης.

Η συμμετοχή την Κυριακή 28 του Μάη στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου, αλλά και στην παλλαϊκή πορεία που θα γίνει από την Κερασίτσα στην Τρίπολη την ίδια μέρα.

Ηδη οι Επιτροπές Ειρήνης, τα συνδικάτα και πολλοί άλλοι φορείς σ' όλη την Πελοπόννησο προετοιμάζονται εντατικά να δώσουν δυναμικό «παρών» ενάντια στους ΝΑΤΟικούς νεοκατακτητές της.

Στην Κρήτη

Οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων νομών της Κρήτης συνδιοργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία την Κυριακή 28 του Μάη, η οποία θα καταλήξει έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη των Επιτροπών καλούν όλο το λαό του νησιού να πάρει μέρος δυναμικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση και να απαιτήσει να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας.

Στο Ακτιο

Με κεντρικό σύνθημα: «Να κλείσουν όλες οι βάσεις και να φύγουν τα "ΑΒΑΚΣ" από το Ακτιο», την Κυριακή 28 Μάη διοργανώνεται πορεία ειρήνης στο Ακτιο, που διοργανώνουν από κοινού η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος ΒΔ Ελλάδας, οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και κοινωνικοί φορείς της περιοχής. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ από την προβλήτα των «Φέρι - Μποτ», στο Ακτιο.

Ελληνικά μαχητικά πέταξαν στην Κύπρο

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν χτες πάνω από την Κύπρο στο πλαίσιο της κοινής άσκησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου υπό την επωνυμία «Βεργίνα - Τοξότης». Δύο «F-16» πέταξαν για μερικά λεπτά στην περιοχή της αεροπορικής βάσης της Πάφου και πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές στόχων. Τα ελληνικά μαχητικά, που συνοδεύονταν από αριθμό άλλων αεροσκαφών για την παροχή κάλυψης απέναντι σε τυχόν τουρκικές παρενοχλήσεις, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου στις 8.45 το πρωί και αποχώρησαν στις 9.20, αφού εκπλήρωσαν την αποστολή τους. Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα τα ελληνικά μαχητικά συναντήθηκαν σε κάποιο σημείο του FIR Λευκωσίας με τουρκικά, αλλά δεν υπήρξε παρενόχληση. Η άσκηση ολοκληρώνεται σήμερα και με άλλες πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Στο πλαίσιο της άσκησης πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται μεταξύ Ρόδου και Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ