ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Δουλειά στους κλάδους με αιχμή την κρίση

Περιοδείες, συσκέψεις και συζητήσεις περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα

Με παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση (φωτ. από απεργία ενάντια στις απολύσεις στον «Κατσέλη»)
Με παρεμβάσεις στους τόπους δουλειάς οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση (φωτ. από απεργία ενάντια στις απολύσεις στον «Κατσέλη»)
Την ανάγκη για ενίσχυση και συντονισμό της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία, την πολιτική και τα κόμματα που επιδιώκουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και με στόχο να δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αναδεικνύει η δράση των κλαδικών συνδικάτων της Αθήνας. Αξιοποιώντας την πείρα από μάχες ενάντια σε αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και με καθαρή τη θέση ότι οι εργάτες δε χρωστάνε τίποτα και σε κανέναν, τα ταξικά συνδικάτα εντείνουν την παρέμβαση σε χώρους δουλειάς, με στόχο να βαθύνουν οι δεσμοί με τους εργάτες και τις εργάτριες, την αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση. Έτσι:

  • Σήμερα, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα προχωρά σε σύσκεψη με απολυμένους εργάτες του κλάδου, στις 6.30 μ. μ., στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 4ος όροφος). Την Κυριακή, 15 Φλεβάρη, το Συνδικάτο διοργανώνει σύσκεψη με μετανάστες από βιοτεχνίες ιματισμού, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη οι εργάτες αυτοί που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες να καθορίσουν συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης τους. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ. μ., στο Στέκι Μεταναστών (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).
  • Σύσκεψη για τα προβλήματα των μεταναστών συναδέλφων του κλάδου διοργανώνει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, την Κυριακή, 15 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ. στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη).
  • Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών ξεκίνησε ήδη καθημερινές περιοδείες σε τόπους δουλειάς. Χτες, περιοδείες έγιναν σε ΝΟΥΝΟΥ, ΔΕΛΤΑ (γάλα), ΦΡΟΥΤΟΠ. Σήμερα, 12 Φλεβάρη, περιοδείες θα γίνουν στη ΔΕΛΤΑ (παγωτό) και ΝΕΣΤΛΕ. Αύριο, 13 Φλεβάρη, σε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΔΕΛΤΑ (Αγ. Στέφανο), ΑΜΣΤΕΛ. Τη Δευτέρα, 16/2 σε ΕΒΓΑ, ΦΟΛΙ, ΦΑΓΕ, ΒΕΝΕΤΗ, TASTY, ΝΙΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗ. Στις 17/2 σε ΝΟΥΝΟΥ και ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ και στις 18/2 στον ΚΑΤΣΕΛΗ. Στις 22/2 το συνδικάτο προετοιμάζει σύσκεψη με εργάτες του κλάδου στο Μενίδι.

Συζήτηση για την κρίση διοργανώνει και η Γραμματεία Λαυρεωτικής του ΠΑΜΕ την Κυριακή 15 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Παύση εργασιών και συγκέντρωση σήμερα

Συμμετέχουν συνδικάτα από το Μέταλλο, τη Χαλυβουργία και τη Ζώνη

Μεταλλεργάτες της Ζώνης την περασμένη βδομάδα ενώ διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας
Μεταλλεργάτες της Ζώνης την περασμένη βδομάδα ενώ διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας
Με νέα κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, 12 Φλεβάρη, στο υπουργείο Απασχόλησης, τα σωματεία της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή 8 σωματείων από τον κλάδο του Μετάλλου, της Ναυπηγοεπισκευής και της Χαλυβουργίας, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που επιχειρείται από την εργοδοσία σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την κρίση. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παύση εργασιών στους χώρους δουλειάς. Στη μία το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στην Ομόνοια και από κει θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Οι εργοδότες του κλάδου πατώντας πάνω στο πρόσχημα της οικονομικής κρίσης επιχειρούν και νέες απολύσεις εργαζομένων. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και οι εκπρόσωποι των σωματείων έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δε θα ανεχτούν τις απολύσεις που επιχειρεί η εργοδοσία και πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Απαιτούν από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στους εργοδότες ώστε να μην περάσουν άλλες απολύσεις και διεκδικούν τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων. Τη Συντονιστική Επιτροπή αποτελούν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας, Ελευσίνας και Βοιωτίας, η Πανελλαδική Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων και το Σωματείο Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας.

ΚΑΒΑΛΑ
Ανησυχία για το εργοστάσιο Λιπασμάτων

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Ζιώγα

Στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα περιόδευσε κλιμάκιο της ΝΕ Καβάλας του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα. Στη συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου και τους εργαζόμενους, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το μέλλον της ΒΦΛ και το ενδεχόμενο πώλησής της, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΠΑ ΑΕ σχετικά με τα σχέδια για το εργοστάσιο και το οικόπεδό του, αλλά και τη στάση Πόντιου Πιλάτου που υιοθέτησε η κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση.

Για το ΚΚΕ, τονίστηκε στις συναντήσεις, η ΒΦΛ, η μοναδική πλέον Ελληνική λιπασματοβιομηχανία, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτήν, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και αγροτών, καθότι το λίπασμα συνδέεται άμεσα με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και επομένως και με την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας μας, που όλο και περισσότερο εξαρτάται διατροφικά από ξένες πολυεθνικές τροφίμων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους, με όπλο την εμπειρία των τελευταίων χρόνων και μπροστά στην προοπτική για άλλου τύπου εκμετάλλευση της περιοχής, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την επιβίωση της επιχείρησης, σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΣΙΟ: Στη σύσκεψη που οργανώνουν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 25 Φλεβάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ: Σε γενική συνέλευση, με κύριο θέμα τις απολύσεις, προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10).

«ΦΙΛΚΕΡΑΜ»: Την παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις στο εργοστάσιο της «ΦΙΛΚΕΡΑΜ» στη Θεσσαλονίκη και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, χωρίς να καταργηθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, απαιτεί η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού κατά 37 άτομα. Ηδη μέχρι σήμερα έχει απολύσει 13 εργαζόμενους, ενώ παρέτεινε την άδεια των υπολοίπων. Ως αιτιολογία χρησιμοποιεί την ανασυγκρότηση τμημάτων του εργοστασίου, αλλά και την οικονομική κρίση της αγοράς. Των εξελίξεων προηγήθηκε μεγάλη επένδυση, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε σαν παράδειγμα ανάπτυξης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Τρεις και πλέον μήνες έχουν περάσει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αλλά ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζομένων, που καλούνται στο Αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», για προκαταρκτικές καταθέσεις ως κατηγορούμενοι, με βάση τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους από την Αστυνομία. Η εντολή είναι να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων (φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παρακώλυση αεροπορικών συγκοινωνιών), εκ μέρους συνδικαλιστών ή άλλων εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Σήμερα η δίκη στην Κόρινθο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη στις 8.30 το πρωί μπροστά στο Πρωτοδικείο Κορίνθου, καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας, όπου θα εκδικαστεί η νέα μήνυση της ιδιοκτησίας του συνεργείου καθαριότητας «Biological Service» σε βάρος της Φρόσως Τσαρμπού, προέδρου του σωματείου. Η μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμιση» έγινε, στην ουσία, γιατί το Σωματείο υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους στο συνεργείο από την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανασφάλιστη εργασία και την ετεροαπασχόληση. Υπενθυμίζουμε ότι, στις 6 Μάρτη του 2008, είχε εκδικαστεί ανάλογη μήνυση σε τρία στελέχη του Σωματείου και του ΠΑΜΕ, τα οποία και αθωώθηκαν.

Σύσκεψη με μετανάστες

Σύσκεψη με μετανάστες εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία, με στόχο τη συγκρότηση Σωματειακής Επιτροπής πραγματοποιείται την Κυριακή, στις 6 μ.μ., με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252 πλ. Κολιάτσου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ