ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Νεκρός στη φυλακή νεαρός Αφγανός

Στην εξαθλίωση από όλες τις απόψεις καταδικάζει τους μετανάστες η πολιτική που εφαρμόζεται. Η φωτογραφία από το σπίτι των Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα
Στην εξαθλίωση από όλες τις απόψεις καταδικάζει τους μετανάστες η πολιτική που εφαρμόζεται. Η φωτογραφία από το σπίτι των Αφγανών στον Αγιο Παντελεήμονα
Νεκρός βρέθηκε την Κυριακή το μεσημέρι ένας 23χρονος Αφγανός μετανάστης, που κρατούνταν στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στο Ελληνικό εδώ και 15 μέρες περίπου. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, ο νεαρός μετανάστης βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση λίγο μετά τις 13.30 στις τουαλέτες των κρατητηρίων, όπου αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή του σχηματίζοντας θηλιά με μια φανέλα με την οποία κρεμάστηκε από σωλήνα του ντους. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο χώρο προσήλθε ιατροδικαστής και εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον αδελφό του θύματος, το τελευταίο διάστημα έμενε σε διώροφη μονοκατοικία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου διαμένουν Αφγανοί μετανάστες και είχε συλληφθεί κατά την έφοδο που είχε κάνει η αστυνομία στις 28 Γενάρη, με πρόσχημα την προστασία των μεταναστών από «κυκλώματα εκμετάλλευσης». Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είχαν συλλάβει όσους δεν είχαν «χαρτιά» που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, μεταξύ των οποίων και 2 ανήλικους, συνολικά 14 άτομα.

Αθλια ζωή, απάνθρωπες συνθήκες κράτησης

Με αφορμή αυτό το γεγονός αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο για ακόμα μια φορά τα τεράστια αδιέξοδα που βιώνουν οι μετανάστες εξαιτίας της πολιτικής των τελευταίων κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τους καταδικάζει στην «παρανομία», το διαρκές κυνηγητό και την εξαθλίωση. Ερχονται επίσης στην επιφάνεια οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Να θυμίσουμε, ότι σε περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις 24 Νοέμβρη 2008 στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στο Ελληνικό, είχαν διαπιστωθεί οι άθλιες συνθήκες κράτησης. Συγκεκριμένα: Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται από 110 - 120 άτομα (σ.σ. όχι ποινικοί κρατούμενοι), οι οποίοι στοιβάζονται κυριολεκτικά σε 7 κελιά των 18 κατά μέσο όρο ατόμων. Το εμβαδόν των κελιών είναι περίπου 20 τ.μ., τα κρεβάτια είναι σε κουκέτες και οι φυλακισμένοι δε χωρούν στο κελί αν σηκωθούν όλοι όρθιοι. Δεν τους δίνονται σεντόνια, ούτε πετσέτες, παρά μόνο μια κουβέρτα. Δεν τους παρέχεται καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι. Οι ντουζιέρες δε λειτουργούν, τα κελιά είναι ανήλιαγα, δεν αερίζονται επαρκώς και οι κρατούμενοι προαυλίζονται σε ένα μικρό χώρο.

  • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή, το 2008 έγιναν 146.337 συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Το 2007 ο αριθμός αυτός ήταν 112.364. Επίσης, το 2008 συλλήφθηκαν 2.211 διακινητές μεταναστών και το 2007 1.421.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους παρακρατημένους πόρους

Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) με την κυβέρνηση στο να παραγραφεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των παρακρατημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ετσι, χτες η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ παρουσίασε στη διάρκεια Διοικητικού Συμβουλίου σχετικό άρθρο που θα υπάγεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και με το οποίο θα αποδοθούν στους δήμους 1,711 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολό τους οι παρακρατημένοι πόροι ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, από το 1990 μέχρι σήμερα.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε οκτώ ετήσιες δόσεις με τη μορφή ομολόγων. Η πρώτη δόση αναμένεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και οι υπόλοιπες επτά δόσεις θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τις 31 Γενάρη του 2010.

«Αφού αποδέχεστε το ποσό αυτό είναι σα να δίνετε συγχωροχάρτι για το υπόλοιπο ποσό», σχολίασε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Χρήστος Τέγος. Συμπλήρωσε ότι «η αποδοχή του συγκεκριμένου άρθρου βάζει ταφόπλακα στο σύνολο των παρακρατημένων», τα οποία λείπουν από έργα και υπηρεσίες στους δημότες. Υπενθυμίζουμε τη θέση της ΔΑΣ, οι δήμοι να χρηματοδοτούνται με βάση συγκεκριμένο ποσοστό (τουλάχιστον 8%) επί του κρατικού προϋπολογισμού και όχι με βάση επιμέρους φόρους, ώστε να μην υπολογίζονται κατά το δοκούν.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα παρακράτηση απ' τους θεσμοθετημένους πόρους. Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει το 2009 το κράτος να αποδώσει στους δήμους 980 εκατ. ευρώ, μέσω της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), για έργα. Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται προβλέπει την απόδοση 920 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, χτες το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ δήλωσε, επί της ουσίας, τη συναίνεσή του στο πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, με το οποίο επιδοτούνται θέσεις περιορισμένης απασχόλησης στους δήμους. Η ΚΕΔΚΕ ζητά την πρόσληψη 20.000 ατόμων με βάση λίστα που η ίδια θα καταρτίσει και θα προσδιορίζει τις ανάγκες του κάθε δήμου. Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, στόχος του προγράμματος είναι η δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης με θέσεις, όμως, περιορισμένης χρονικής διάρκειας που σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας. Οι δε θέσεις απασχόλησης θα χρηματοδοτούνται με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, δηλαδή από τον ΟΑΕΔ και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την πάγια θέση της ΔΑΣ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού επανέλαβε ο Χρήστος Τέγος, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους προγράμματα δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αντίθετα την ανακυκλώνουν, αποδιαρθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί) προχωρούν μεθαύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας με απόφαση του Συλλόγου τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τα δικαστήρια της Αθήνας. Την ίδια μέρα, οι δικαστικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου, ενώ θα επισκεφτούν και τον εισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για όσα υποτιμητικά έχει διατυπώσει ο Γ. Σανιδάς σε συνελεύσεις δικαστικών ενώσεων για τη δουλειά των δικαστικών υπαλλήλων.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ: Το εάν θα γίνει το εμπορικό κέντρο της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός» δίπλα στο υπό κατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού, αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Τότε, θα συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση της εταιρείας που ζητά να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση που «πάγωσε» την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Χτες, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπό τον πρόεδρό του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλο, κεκλεισμένων των θυρών, άκουσαν τις απόψεις των δικηγόρων της τεχνικής εταιρείας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων. Ως γνωστόν, οι δύο τελευταίοι έχουν καταθέσει παρεμβάσεις υπέρ της εταιρίας του Μπάμπη Βωβού.

ΟΑΕΔ: Οι διοικητικές διαδικασίες που αφορούν τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, θα διεκπεραιώνονται στο εξής και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, σύμφωνα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Επιχείρηση για τη σωτηρία βρέφους

Επιχείρηση για τη μεταφορά θεραπευτικού σκευάσματος από την Καλιφόρνια στην Αθήνα, για τη θεραπεία βρέφους τριών μηνών από την ορεινή περιοχή της Αχαΐας, που προσβλήθηκε από αλλαντίαση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Το βρέφος διακομίστηκε σε βαριά κατάσταση, στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πάσχει από βρεφική αλλαντίαση. Πρόκειται για νόσο που οφείλεται σε σπορογόνο βακτήριο που συναντάται στο έδαφος, στη σκόνη και στα αλλαντικά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα οικιακής, κυρίως, παρασκευής και προκαλεί παράλυση.

Οι θεράποντες γιατροί ζήτησαν αντι-αλλαντιασικό ορό, ο οποίος μεταφέρθηκε από τη Φρανκφούρτη. Μετά από επανεκτίμηση της κατάστασης, κρίθηκε αναγκαία η αντιμετώπιση του περιστατικού με ανθρώπινη αλλαντιασική ανοσοσφαιρίνη, η οποία δεν υπάρχει στην Ευρώπη και παράγεται μόνο σε Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνιας. Το σκεύασμα μεταφέρθηκε απ' την Καλιφόρνια στο νοσοκομείο του Ρίου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων όπου νοσηλεύεται το βρέφος.

Στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί άλλη φορά βρεφική αλλαντίαση, ενώ έχει καταγραφεί περιστατικό τροφικής αλλαντίασης σε ενήλικα προ τριακονταετίας. Στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί οκτώ περιστατικά βρεφικής αλλαντίασης τα τελευταία δέκα χρόνια.

Με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Φορέων που έχει συσταθεί διεκδικώντας την κατεδάφιση του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Κορυδαλλό, συναντήθηκε χτες το πρωί η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Η Β. Νικολαΐδου συμφώνησε με το αίτημα του Συντονιστικού για την κατεδάφιση του υποσταθμού μέχρι τις 15 Μαρτη, όπως ορίζει και η σχετική απόφαση του ΣτΕ, καθώς ο υποσταθμός δεν έχει Μελέτη Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων και άρα η κατασκευή του είναι αυθαίρετη.

Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για τη σχετική Ερώτηση που έχει καταθέσει το Κόμμα στη Βουλή σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ και κατά συνέπεια αν θα κατεδαφιστεί ο υποσταθμός. Σύντομα, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού προγραμματίζουν επίσκεψη στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ