Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΔΚΕ
Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τους παρακρατημένους πόρους

Προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) με την κυβέρνηση στο να παραγραφεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των παρακρατημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ετσι, χτες η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ παρουσίασε στη διάρκεια Διοικητικού Συμβουλίου σχετικό άρθρο που θα υπάγεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και με το οποίο θα αποδοθούν στους δήμους 1,711 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολό τους οι παρακρατημένοι πόροι ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, από το 1990 μέχρι σήμερα.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε οκτώ ετήσιες δόσεις με τη μορφή ομολόγων. Η πρώτη δόση αναμένεται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και οι υπόλοιπες επτά δόσεις θα καταβάλλονται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τις 31 Γενάρη του 2010.

«Αφού αποδέχεστε το ποσό αυτό είναι σα να δίνετε συγχωροχάρτι για το υπόλοιπο ποσό», σχολίασε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Χρήστος Τέγος. Συμπλήρωσε ότι «η αποδοχή του συγκεκριμένου άρθρου βάζει ταφόπλακα στο σύνολο των παρακρατημένων», τα οποία λείπουν από έργα και υπηρεσίες στους δημότες. Υπενθυμίζουμε τη θέση της ΔΑΣ, οι δήμοι να χρηματοδοτούνται με βάση συγκεκριμένο ποσοστό (τουλάχιστον 8%) επί του κρατικού προϋπολογισμού και όχι με βάση επιμέρους φόρους, ώστε να μην υπολογίζονται κατά το δοκούν.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα παρακράτηση απ' τους θεσμοθετημένους πόρους. Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει το 2009 το κράτος να αποδώσει στους δήμους 980 εκατ. ευρώ, μέσω της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), για έργα. Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται προβλέπει την απόδοση 920 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, χτες το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ δήλωσε, επί της ουσίας, τη συναίνεσή του στο πρόγραμμα του υπουργείου Απασχόλησης, με το οποίο επιδοτούνται θέσεις περιορισμένης απασχόλησης στους δήμους. Η ΚΕΔΚΕ ζητά την πρόσληψη 20.000 ατόμων με βάση λίστα που η ίδια θα καταρτίσει και θα προσδιορίζει τις ανάγκες του κάθε δήμου. Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, στόχος του προγράμματος είναι η δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης με θέσεις, όμως, περιορισμένης χρονικής διάρκειας που σημαίνει ανακύκλωση της ανεργίας. Οι δε θέσεις απασχόλησης θα χρηματοδοτούνται με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, δηλαδή από τον ΟΑΕΔ και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την πάγια θέση της ΔΑΣ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού επανέλαβε ο Χρήστος Τέγος, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους προγράμματα δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αντίθετα την ανακυκλώνουν, αποδιαρθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ