ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επέτειος «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου

Σημαιοστολίστηκε το προτεκτοράτο που δημιουργήθηκε από τους ιμπεριαλιστές, αποσπώμενο παράνομα από τη Σερβία

Associated Press

Σημαιοστολίστηκε το προτεκτοράτο που δημιουργήθηκε από τους ιμπεριαλιστές, αποσπώμενο παράνομα από τη Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Με πολυποίκιλους πανηγυρισμούς και άλλες φιέστες «γιορτάζουν» σήμερα οι Κοσσοβάροι Αλβανοί τον πρώτο χρόνο «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου, που κηρύχτηκε μονομερώς πέρσι τέτοια μέρα με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών. Ηταν και αυτό αποτέλεσμα του διαμελισμού της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας...

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι - γνωστός αρχιδολοφόνος του πρώην UCK - ισχυρίζεται πως η «ανεξαρτησία» βοήθησε στην επίτευξη οικονομικών ρυθμών ανάπτυξης με 6% και στη δημιουργία «χιλιάδων θέσεων εργασίας και δεκάδων σχολείων». Ωστόσο, στην «πραγματική» ζωή 4 στους 10 Αλβανούς παραμένουν άνεργοι, η «χώρα» μαστίζεται από τη φτώχεια και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ στο έδαφός της παραμένουν περίπου 15.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες και εκατοντάδες αστυνομικοί από την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ, EULEX. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μία 10ετία έχουν δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο σαν «βοήθεια» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χάθηκαν στις «μαύρες τρύπες» κύκλων ντόπιων και ξένων διεφθαρμένων αξιωματούχων. Επιπλέον από τα 1,2 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν πέρσι δωρήτριες χώρες στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν μείνει στα συρτάρια πάνω από 800 εκατ. ευρώ...

Στον αντίποδα, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει κράτος στο Κοσσυφοπέδιο «για όλους όσοι θέλουν να βλέπουν την αληθινή κατάσταση» στην περιοχή... Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ανακοίνωσαν ότι σήμερα ξεκινούν οι συνομιλίες Σέρβων με εκπροσώπους του ΟΗΕ για την εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων που «περιορίζει» τις «εξουσίες» των Κοσσοβάρων Αλβανών στις περιοχές των Σέρβων. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, σημείωσε ότι το σχέδιο των έξι σημείων «είναι σχέδιο του ΟΗΕ που έρχεται σε αντιπαράθεση με το Σχέδιο Αχτισαάρι» και προκαλεί την απόρριψή του από την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Ξεκίνησε η περιοδεία Κλίντον

ΤΟΚΙΟ.-- «Βλέπουμε την Ασία ως μέρος του μέλλοντος της Αμερικής» δήλωσε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον φθάνοντας στο Τόκιο, από όπου ξεκίνησε την περιοδεία της στην Ασία. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της στο Τόκιο, η Κλίντον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τάρο Ασο, τον Ιάπωνα ομόλογό της Χιροφούμι Νακασόνε (προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών το Μάρτη) και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του «Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας» Ισίρο Οζάουα.

Πάντως, η υπουργός των ΗΠΑ έσπευσε να χαρακτηρίσει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας σαν «τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας στον κόσμο». Η Κλίντον αναμένεται να συζητήσει με τους Ιάπωνες αξιωματούχους και το θέμα των Ιαπώνων αγνοουμένων που φέρεται πως απήχθησαν πριν τρεις δεκαετίες από τις μυστικές υπηρεσίες της ΛΔ Κορέας. Η ίδια φρόντισε πάντως την περασμένη Κυριακή να εκπέμψει «θετικά μηνύματα» προς τη μεριά της ΛΔ Κορέας μην αποκλείοντας ακόμη και μία συμφωνία ειρήνης με την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, εντείνονταν οι φήμες για την πραγματοποίηση βορειοκορεατικής πυραυλικής δοκιμής, τις οποίες οι αρχές της ΛΔ Κορέας δεν απέκλεισαν ανακοινώνοντας πως εάν γίνει κάτι τέτοιο «θα εντάσσεται στο ειρηνικό διαστημικό πρόγραμμα» της χώρας...

Την Τετάρτη η Κλίντον αναχωρεί από την Ιαπωνία με προορισμό την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης, το Σάββατο, για το δολοφονημένο πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, στην πλατεία Μαρτύρων της πρωτεύουσας. Η συγκέντρωση έλαβε και προεκλογικό χαρακτήρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη, καθώς τόσο ο γιος του Χαρίρι, Ραφίκ, όσο και άλλοι ομιλητές άδραξαν την ευκαιρία για να αρχίσουν την εκστρατεία τους ως φιλο-αμερικανική συμμαχία ενάντια στη συμμαχία που θα συμμετάσχει στις εκλογές υπό τη «Χεζμπολάχ».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Στους 189 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός των πολύνεκρων πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Αυστραλία, που κατέστρεψε πάνω από 2.000 κατοικίες και αποτέφρωσε 500.000 εκτάρια γης. Χτες δημοσιοποιήθηκε το όνομα του μοναδικού συλληφθέντα ως ύποπτου για τους εμπρησμούς. Πρόκειται για τον 39χρονο Μπρένταν Σοκάλουκ, πρώην εθελοντή πυροσβέστη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το βρετανικό υποβρύχιο HMS Vanguard και το γαλλικό Triomphant, συγκρούστηκαν στις αρχές Φλεβάρη στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπέστησαν ζημιές, αλλά όχι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους, αποκάλυψαν χθες οι βρετανικές εφημερίδες «Sun», «Times» και «Daily Telegraph». Ηδη, διεξάγονται έρευνες και στη Γαλλία και στη Βρετανία, αν και οι δηλώσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών είναι φειδωλές όσον αφορά το ατύχημα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δημοσίευμα στα πρακτικά της σινικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι δίχρονη έρευνα επιβεβαιώνει τις περιπτώσεις 80 ασθενών που θεραπεύτηκαν από λευχαιμία με ένα συνδυασμό αρσενικού και βιταμίνης Α. Οι συντάκτες του άρθρου προτείνουν τη χορήγηση της θεραπείας αυτής σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών, ή από οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία.

ΜΟΣΧΑ.-- Διάταγμα με το οποίο απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους τρεις περιφερειακούς κυβερνήτες των περιοχών Οριόλ, Πσκοφ και Νενέτσκι υπέγραψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και διαδηλωτές στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, καθώς διαμαρτύρονταν ενάντια σε απόφαση των ισπανικών αρχών να απαγορεύσουν τη συμμετοχή των κομμάτων του «Askatasuna» και του κινήματος «Τρία Εκατομμύρια για τη Δημοκρατία» (D3M) - στις τοπικές εκλογές της 1ης Μάρτη.

ΑΒΑΝΑ.-- Στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, βρίσκεται από χτες ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κόλομ, για επίσημη επίσκεψή του στο Νησί της Επανάστασης.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ενδέχεται επανάληψη των στρατιωτικών συμβολαίων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επανάληψη των στρατιωτικών συμβολαίων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανακοίνωσαν τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας χτες και μάλιστα πριν το τέλος του μήνα, ενώ στη χώρα αναμένεται η νέα Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί το παρθενικό της ταξίδι στην Ασία. Επίσημα, το Πεκίνο δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, ωστόσο πληροφορίες θέλουν την ατζέντα της Χ. Κλίντον με τους Κινέζους αξιωματούχους να περιλαμβάνει τις αμυντικές συμφωνίες, που ανεστάλησαν τον περασμένο χρόνο, μετά από απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει για την Ταϊβάν αμυντικό πακέτο ύψους 6.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Συνεχίζεται η πολιτική ένταση

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.--

Παρατείνεται η πολιτική ένταση στη Μαδαγασκάρη όπου και χτες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις περίπου 3.000 υποστηριχτών της αντιπολίτευσης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο δίχως ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αντρι Ρατζοελίνα σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση του Προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και το θάνατο 28 διαδηλωτών σε καταστολή διαδήλωσης στις 7 του μήνα.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της 7ης Φλεβάρη προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Αμυνας όχι όμως και εκείνη του Προέδρου Ραβαλομανάνα, την οποία επιζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης...

ΙΡΑΚ
Με νέες επιθέσεις ολοκληρώθηκε η Ασούρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δύο νέες επιθέσεις κατά σιιτών προσκυνητών προστέθηκαν χτες, στο μπαράζ βομβιστικών ενεργειών κατά σιιτών που σημάδεψε τις τελευταίες μέρες της 40ήμερης γιορτής της Ασούρα. Οι χτεσινές επιθέσεις σημειώθηκαν εντός της ιρακινής πρωτεύουσας, στις σιιτικές συνοικίες Σαντρ Σίτι και αλ Καμαλίγια.

Στόχος των εκρήξεων έγιναν δύο μικρά λεωφορεία που μετέφεραν σιίτες προσκυνητές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άτομα και να τραυματιστούν 24. Από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα πέριξ ή εντός της Καρμπάλα, όπου λάμβαναν χώρα οι εκδηλώσεις για τον τερματισμό της Ασούρα, σκοτώθηκαν, συνολικά, άλλα 60 άτομα, όλοι σιίτες προσκυνητές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση είχε αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή περισσότερους από 40.000 στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θ' ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών της 31ης Γενάρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επισημάνθηκαν ορισμένα «περιστατικά νοθείας» (χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ακυρώθηκαν όλα τα ψηφοδέλτια σε 30 εκλογικά τμήματα), αλλά το ποσοστό κρίθηκε αμελητέο και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει σε μεγάλο νικητή το σιιτικό κοσμικό κόμμα του πρωθυπουργού Μάλικι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ