ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου

Εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία, ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού παραδίδει σε αυτό δημόσια γη, πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα και δίνει οικονομικά και άλλα κίνητρα για να κάνει τις χρυσοφόρες επενδύσεις του στο βιομηχανικό τομέα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις του ομολόγησε ότι το σχέδιο αυτό «θέτει συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και βοηθούν στην αποφυγή δικαστικών εμπλοκών». Ως πρώτος στόχος του σχεδίου, όπως περιγράφεται σ' αυτό, είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο βιομηχανικό τομέα, μέσω κατάλληλων χωρικών ρυθμίσεων».

Το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα συνολικής έκτασης 38.900 στρεμμάτων (εκ των οποίων 8.450 στην Κεντρική Μακεδονία και 7.500 στην Αττική), ακόμη και χώρους που είναι σε άμεση γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές (π.χ. Θριάσιο) ή την επέκταση υπαρχόντων που λειτουργούν με σημαντικά προβλήματα (π.χ. Οινόφυτα).

Η δημιουργία των περιοχών αυτών προβλέπεται να γίνει από ιδιώτες, ή και μέσω ΣΔΙΤ, με την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων. Για παράδειγμα, προβλέπεται όλα τα έργα εξωτερικής υποδομής (δρόμοι, κοινωφελή δίκτυα) να τα πληρώνει το Δημόσιο, ενώ για την εγκατάστασή τους θα μπορούν να αλλάξουν οι χρήσεις γης και τα πολεοδομικά σχέδια μιας περιοχής. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επιχειρήσεων που θα μετεγκατασταθούν. Ακόμα, επιτρέπει να παραμείνουν και να επεκταθούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να εγκατασταθούν νέες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ή σε περιοχές που περιέχουν δάση, δίνει το δικαίωμα στις «τεχνουπόλεις» να χτίζουν και ...σπίτια στις εκτάσεις τους κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προχωρά τα μέτρα καταστολής σε βάρος των μεταναστών

Αλλο ένα βήμα στην ενιαιοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών, αποτελεί η χτεσινή πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποβλέπει στην ίδρυση ευρωπαϊκής υπηρεσίας υποστήριξης για το άσυλο. Στόχος είναι η «σύγκλιση» των ρυθμίσεων που ισχύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αυτό αποτελεί βασικό στόχο της ενιαίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, όσοι αλλοδαποί καταφεύγουν στην ΕΕ και χαρακτηρίζονται «παράνομοι» θα κρατούνται μέχρι και 18 μήνες (όριο υψηλότερο από το μέγιστο χρόνο κράτησης που προβλέπεται σήμερα στα 2/3 των κρατών - μελών της ΕΕ). Επίσης, οι αλλοδαποί θα αντιμετωπίζουν ως «ποινή» την 5ετή απαγόρευση της πρόσβασής τους σε χώρα - μέλος.

Στην ουσία, η υπηρεσία, ανάμεσα στα άλλα, θα χορηγεί πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, προκαταλαμβάνοντας και καθοδηγώντας, με αυτόν τον τρόπο, τις αποφάσεις για χορήγηση ή μη χορήγηση ασύλου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΥΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΖΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ: Νόμιμο έκρινε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση σκύλων στις πεζές περιπολίες των αστυνομικών και στα γήπεδα. Σημειώνεται ότι τους εκπαιδευμένους σκύλους η ΕΛΑΣ θα τους χρησιμοποιεί ακόμη και για τη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων και στις μεταγωγές των κρατουμένων. Το ΣτΕ ζητά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να λάβει μέριμνα έτσι ώστε να μην συμμετέχουν στη διάλυση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων οι αστυνομικοί σκύλοι, κάτι που προβλέπεται από το Ν. 1481/1984.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ: Μεγάλης ισχύος αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε χτες το πρωί σε ΙΧ που ήταν σταθμευμένο στον περίβολο των κεντρικών γραφείων της τράπεζας «Citibank», στη διασταύρωση των οδών Αχαΐας και Τροιζηνίας στην Κηφισιά. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς. Ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν σημειωνόταν η έκρηξη θα προξενούσε τεράστιες καταστροφές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η βόμβα που βρέθηκε στο πορτ μπαγκάζ του οχήματος, αποτελούνταν από πέντε φιάλες προπανίου γεμάτες εκρηκτικά, ηλεκτρικούς πυροκροτητές, μπαταρίες και δυο μηχανικά ρολόγια.

ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» «φωτογραφίζει» η χτεσινή βαλλιστική εξέταση που διενεργήθηκε από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ στους κάλυκες οι οποίοι περισυνελέγησαν μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, από τη βαλλιστική εξέταση προκύπτει ότι στην επίθεση κατά του ΑΛΤΕΡ χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού στις 3 Φλεβάρη.

Επίθεση κατά του Γ. Πανούση

Τον ελαφρύ τραυματισμό του καθηγητή Γιάννη Πανούση αλλά και αρκετές ζημιές στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης ομάδας αγνώστων, στο κτίριο, χτες το μεσημέρι. Οι περίπου 30 νεαροί κουκουλοφόροι, εισέβαλαν στο χώρο, χτύπησαν τον καθηγητή και με βαριοπούλες, ξύλα και μπογιές, έσπασαν και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ο καθηγητής ήταν ομιλητής σε εκδήλωση σχετικά με τα δικαιώματα των αποφυλακισθέντων. Μετά τον ξυλοδαρμό του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου του έγιναν εξετάσεις, καθώς έφερε κακώσεις στο χέρι και εκδορές στο πρόσωπο.

Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το περιστατικό δήλωσε: «Η επίθεση κουκουλοφόρων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που είχε ως αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό και του καθηγητή Γ. Πανούση, αποδεικνύει ότι η δράση των κουκουλοφόρων όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων, αντίθετα στρέφεται εναντίον του. Επικοινωνεί και χρησιμοποιείται από κέντρα που στόχο έχουν την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας».

Κινητοποιήσεις για να γίνουν σχολεία

Την ώρα που χιλιάδες παιδιά είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα σε σχολεία - κλουβιά, ακατάλληλα για μάθημα και παιχνίδι, επικίνδυνα για την ασφάλειά τους, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου παραδίδουν δημόσια γη στο μεγάλο κεφάλαιο. Χαρακτηριστική περίπτωση η τραγική κατάσταση που βρίσκονται σχολεία στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας, που έχουν την ...«ατυχία» να βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και να δικαιούνται οικόπεδα «φιλέτα», σε μια περιοχή όπου τα κέντρα διασκέδασης και τα τεράστια εμπορικά κέντρα χτίζονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μετά από χρόνια διεκδικήσεων για την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Χτες, έγιναν κινητοποιήσεις στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκονται οικόπεδα που έχουν χρόνια τώρα δεσμευτεί για ανέγερση σχολείων. Δεκάδες μαθητές του 149ου Δημοτικού Σχολείου (Πειραιώς και Αλόπης) και του 49ου (Πειραιώς και Ασωμάτων), μαζί με δασκάλους και γονείς, απαιτούν να γίνουν σύγχρονα σχολεία.

Ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του «Περίανδρου»

Ξεκίνησε χτες σε δεύτερο βαθμό η δίκη του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Α. Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και αφορά στην επίθεση σε βάρος τριών φοιτητών (Δ. Κουσουρή, Γ. Καραμπατσόλη και Η. Φωτιάδη), τον Ιούνη του 1998, έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή του Δ. Κουσουρή.

Ο Δ. Κουσουρής ανέφερε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ότι ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος ή αλλιώς «Περίανδρος» ήταν αυτός που τον στοχοποίησε, και πρόσθεσε ότι άκουσε τον κατηγορούμενο να λέει στα άλλα μέλη της ομάδας οκτώ έως δέκα ατόμων, «αυτός είναι», λίγο πριν δεχτεί την επίθεση. Ακόμα, περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκε με ρόπαλα, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος αν το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε και τον ξάπλωσε αναίσθητο στο έδαφος προήλθε από τον Α. Ανδρουτσόπουλο. Αντίθετα, τον κατηγορούμενο κατονόμασε ο φοιτητής Γ. Καραμπατσόλης ως ένα από τα μέλη της ομάδας που ξεκίνησε την επίθεση. Μάλιστα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι απευθύνθηκε στον Α. Ανδρουτσόπουλο και του φώναζε να σταματήσουν, αλλά ο τελευταίος τον απείλησε και τον έβριζε. Ο τρίτος φοιτητής, ο Ηλ. Φωτιάδης, περιέγραψε την επίθεση που δέχτηκαν, ωστόσο, δε θυμόταν το πρόσωπο εκείνου που τον χτύπησε.

Ο Α. Ανδρουτσόπουλος σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Αθωώθηκαν οι οχτώ βαθμολογήτριες

Αθώες έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τις οχτώ βαθμολογήτριες στο Κέντρο Ειδικών Μαθημάτων Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνταν για «πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση» στην υπόθεση της «αλλοίωσης» των βαθμολογιών στο μάθημα των Αγγλικών, στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2007. Οσον αφορά τη φερόμενη ως ηθική αυτουργό της υπόθεσης πρόεδρο του βαθμολογικού, το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντάς της το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών αιτιών». Ο σύμβουλος του υπουργείου που κλήθηκε ως μάρτυς, παραδέχτηκε ότι δόθηκε στην πρόεδρο του βαθμολογικού κέντρου προφορική εντολή - γιατί δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για νομοθετική ρύθμιση - να επανεξετάζονται όσα γραπτά είχαν μεγάλη απόκλιση στη βαθμολογία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ