ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΤΡΑ
Ζεστή συντροφική εκδήλωση αλληλεγγύης

Στα κόκκινα ντυμένη η αίθουσα του «Europa center» στην Πάτρα υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των κομμάτων

«Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός». Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν τις αντιπροσωπείες από το ΚΚ Φινλανδίας, το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το ΚΚ Κολομβίας και την Κομμουνιστική Επανίδρυση Πουέρτο Ρίκο οι κομμουνιστές της Αχαΐας, σε μια ιδιαίτερη, ζεστή, συντροφική εκδήλωση φιλίας και αλληλεγγύης, που διοργανώθηκε προς τιμήν τους.

Η αίθουσα του «Europa center» στην Πάτρα, που είχε ντυθεί στα κόκκινα για να υποδεχτεί τις αντιπροσωπείες των κομμάτων, αποδείχτηκε τελικά πολύ μικρή για να χωρέσει όλο αυτό τον κόσμο, που ήρθε να χαιρετίσει και να ακούσει ξένους συντρόφους να μεταφέρουν τις εμπειρίες από τους αγώνες που δίνουν για τα δίκαια των λαών τους, με τους φοιτητές να ξεχωρίζουν με τη μαζική και ζωντανή τους παρουσία. Το δεύτερο καλωσόρισμα έγινε από τον Παύλο Στάμου, μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οποίος μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό παρέδωσε τη σκυτάλη στους φιλοξενούμενους.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Γιούχα Πέκα Βάιζενεν, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Φινλανδίας, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Σήμερα μπορούμε με ευκολία να παρακολουθήσουμε και μέσω του Ιντερνετ πώς ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργατών και γενικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα προχωράει σε διάφορες χώρες. Ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε πώς το ελληνικό λιμάνι του Αστακού έγινε σύμβολο της αντίστασης και της αλληλεγγύης».


Ακολούθως, πήρε το λόγο ο Baudouin Deckers, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος του Βελγίου, που επισήμανε: «Πιθανότατα για τους περισσότερους από εσάς Βρυξέλλες σημαίνει έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κι έχετε δίκιο. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, 160 χρόνια πριν, ο Μαρξ έγραψε το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" και περίπου 100 χρόνια πριν το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα πραγματοποίησε την έναρξη του 2ου Συνεδρίου με Γραμματέα τον Λένιν. Θεωρήστε λοιπόν ότι έρχομαι από αυτές τις Βρυξέλλες!».

Στην παρέμβασή της η Ντόρα Ιρισάρι Κρουζ, στέλεχος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πουέρτο Ρίκο, υπογράμμισε: «Ο λαός της χώρας μου παλεύει όχι μόνο ενάντια σε μια εθνική αντιδραστική αστική τάξη αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική βορειοαμερικανική αστική τάξη, η οποία όχι μόνο μας επιβάλλει τα σχέδια της αγοράς, αλλά μας καταπιέζει άμεσα ελέγχοντας όλα τα θέματα οικονομίας και πολιτικής της χώρας μας».

Εκ μέρους του Κολομβιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Χάιμε Σεδάνο επισήμανε: «Παρά τις γεωγραφικές αποστάσεις οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν βρεθεί κοντά μας σε διάφορες περιστάσεις. Εχουν λάβει μέρος στα συνέδριά μας, μας συνοδεύουν στον αγώνα για τη δημοκρατική ειρήνη και πάντα έχουν σταθεί καθαρά αλληλέγγυοι στα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας, ιδιαίτερα με τους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας και με τους πολιτικούς κρατούμενους».

Η αίθουσα σείστηκε από θερμά χειροκροτήματα, όταν το λόγο πήρε ο Ομάρ Σιχάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο οποίος τόνισε: «Ο ιμπεριαλισμός και το Ισραήλ δε θα μας αποτρέψουν από την πορεία μας και τους στόχους μας για τερματισμό της κατοχής, του εποικισμού, την επιστροφή των προσφύγων με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ούτε η αγριότητα της κατοχής ούτε η διπροσωπία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα του ολοκαυτώματος στη Γάζα έχει ως εξής: 1.500 νεκροί, 5.000 τραυματίες, 25.000 ισοπεδωμένες κατοικίες, 190.000 άστεγοι». Και πρόσθεσε: «Ο λαός μας στην Παλαιστίνη εκτιμά πολύ την αλληλεγγύη σας και τις κινητοποιήσεις σας, ιδιαίτερα τις κινητοποιήσεις της νεολαίας του Κόμματος για την αποτροπή του ανεφοδιασμού του ισραηλινού στρατού από το λιμάνι του Αστακού. Εκτιμούμε επίσης τις αποστολές για το σπάσιμο του αποκλεισμού, ιδιαίτερα την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την σ. Αλέκα Παπαρήγα».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Λουίτζι Μαρίνο, εκ μέρους του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών, μετέφερε από όλα τα μέλη του κόμματος «τις καλύτερες ευχές, στην πολιτική σας δουλειά, στην πάλη σας για τα συμφέροντα των εργαζομένων της Ελλάδας και του διεθνούς εργατικού κινήματος».

Στη συνέχεια, όλοι οι ξένοι αντιπρόσωποι των κομμάτων δέχτηκαν ερωτήσεις γύρω από τα ζητήματα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να κλείσει η εκδήλωση με τους συγκεντρωμένους όρθιους και με την αριστερή γροθιά υψωμένη να τραγουδούν τη «Διεθνή».


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Μαζικότητα και παλμός

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Δημαρχείου της πόλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης

Το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», τράνταξε την αίθουσα του δημαρχείου της Καλλιθέας, από τους εκατοντάδες κομμουνιστές, οπαδούς και φίλους του Κόμματος, που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αχτίδας Νοτίων Συνοικιών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διεθνιστικής αλληλεγγύης για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από εφτά ξένα κόμματα, το βράδυ της Τετάρτης.

Την εκδήλωση «άνοιξε», η Χρ. Μπέλλα, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου, τονίζοντας ότι σήμερα το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε αυξημένα, σύνθετα καθήκοντα. Στο φόντο της εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας και της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η πείρα από κάθε χώρα και κόμμα και από τις προσπάθειές του, για την οργάνωση της πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος, για να μην πληρώσει η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αυτήν την κρίση.

«Πριν από 20 χρόνια, ο λαός μας είχε την ψευδαίσθηση ότι με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο μισθός του θα έφτανε στα επίπεδα του Γερμανού εργάτη, όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο σκληρή, αφού σήμερα και μετά την ένταξη της χώρας μας, σχεδόν οι 9 στους 10 πολίτες της Ουγγαρίας ζουν είτε στο όριο της φτώχειας είτε κάτω από αυτό», υπογράμμισε ο Γκιουλάρ Γιουρμέρ, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας. «Μπορώ να σας πω, συνέχισε, σαν άνθρωπος που έζησα στο σοσιαλισμό, έτσι όπως τον γνωρίσαμε, ήταν ένα δίκαιο σύστημα. Ποτέ δε θα παραιτηθούμε από τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού, την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό»


Ο Ρομάν Κόροπ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας και βουλευτής του, χαρακτήρισε το ΚΚΕ ως ένα από τα πιο ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα σε διεθνές επίπεδο, με τον πολιτικό του ρόλο να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο Σαμπτόλοβ Σόντι, Πρόεδρος του ΚΚ Τατζικιστάν, είπε ότι σε πολύ δύσκολους καιρούς το ΚΚΕ κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού, βρισκόμενο στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης, κι έκλεισε με μια φράση του Στάλιν: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νίκη θα είναι δική μας».

Ο Ουνέκ Νεμέρ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Συρίας, αναφέρθηκε στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού ανά τον κόσμο και κατά των αραβικών λαών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα «το κτηνώδες έγκλημα του κράτους του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας», τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις και η συνολική δράση που αναπτύσσει το ΚΚΕ υπέρ του δίκαιου αγώνα του παλαιστινιακού λαού προκαλεί συγκίνηση και ευγνωμοσύνη στους κομμουνιστές της Συρίας.

Ως «ξεχωριστή ευκαιρία αποκόμισης πολύτιμης εμπειρίας για την καλύτερη οργάνωση της εργατικής τάξης της χώρας μας», χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος, ο Ναζαρένκο Γεβγένι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας.

Ο Στιν Χάιντζ, Πρόεδρος του ΚΚ Γερμανίας, εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική κατάσταση παγκόσμια αλλάζει ραγδαία, με τις επαναστατικές, όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής να «αλλάζουν το πολιτικό τοπίο». Μίλησε, επίσης, για την οικονομική κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο σύμφυτο του καπιταλισμού και κατέληξε αναφερόμενος στην αναγκαιότητα κοινής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων.

Ο Πέπε Κάμπο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Ισπανίας, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα του και στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων, ως τη μόνη απάντηση και λύση υπέρ των συμφερόντων του λαού.


ΑΙΓΑΛΕΩ
Ισχυρό ΚΚΕ εγγύηση για την αντιμονοπωλιακή συμμαχία

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος»

Μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης έγινε προχτές το βράδυ στο Αιγάλεω, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Οπου εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών, προσκαλεσμένοι του Κόμματος, κατέθεσαν πολύτιμες εμπειρίες από τους αγώνες που γίνονται στις χώρες τους, τόνισαν την ανάγκη συντονισμού του διεθνούς κομμουνιστικού - εργατικού κινήματος σε ταξική τροχιά, και υπογράμμισαν τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα το ΚΚΕ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Μαρία Κατσαλή, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας - Χαϊδαρίου της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο Συνέδριο ως αποκρυστάλλωμα μιας πολύτιμης πολύμηνης διαδικασίας, από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ, τη συζήτησή τους με το λαό, ως τον προσυνεδριακό διάλογο, όντας συμπύκνωση της πείρας και δράσης του ΚΚΕ τα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο.

Ακολούθως ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας της ΝΔ Αχτίδας της ΚΟΑ, προσδιόρισε ως στόχο «να συνεχίσουμε τον προσανατολισμό της δουλειάς μας στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, με παράλληλη ένταση της ιδεολογικής πάλης με τον οπορτουνισμό». Τόνισε δε την ανάγκη για ΚΚΕ ισχυρό - εγγύηση για μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία, την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και το σοσιαλισμό.

Ο Τα Μινγκ Τσάο, αντιπρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, μίλησε για τον τιτάνιο αγώνα του λαού του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αλληλεγγύη που είχαν από τους Ελληνες κομμουνιστές, τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Χαρακτήρισε το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόσωπος του Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας, το οποίο είναι παράνομο στη χώρα του, δήλωσε περήφανος για την πρόσκληση που έλαβαν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο του ΚΚΕ, καθώς οι Αλγερινοί κομμουνιστές έχουν το Κόμμα στην καρδιά τους. Συνέχισε ότι το ΚΚΕ αποτελεί παράδειγμα, λόγω της συνεχούς κι αταλάντευτης πάλης του ενάντια στον οπορτουνισμό. Εξέφρασε δε το θαυμασμό του για την ιδεολογική δουλειά που έκανε το ΚΚΕ μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Αμάρ Μπαγκντάς από το ΚΚ Συρίας, αναφερόμενος στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου παρατήρησε ότι διακρίνονται από ταξικά χαρακτηριστικά, μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση. Επέμεινε στην ανάγκη να είμαστε σταθεροί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό, με πρότυπά μας τους Μαρξ, Λένιν, Ενγκελς, Στάλιν.

Η αίθουσα σείστηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα όταν στο βήμα ανέβηκε ο Εκτάμι Μιχιάρ, μέλος της ΚΕ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης Παλαιστίνης. Αναφέρθηκε στα βάσανα του παλαιστινιακού λαού, οφειλόμενα στη δράση του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι Παλαιστίνιοι δε σκύβουν το κεφάλι και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Χέρι χέρι με τους Ελληνες κομμουνιστές, όπως υπογράμμισε.

Ο Χέραλντ Ρέπασγκαρντ, από το ΚΚ Νορβηγίας, σημείωσε ότι το Συνέδριο του ΚΚΕ έχει επιρροή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και οι Θέσεις της ΚΕ αποτελούν εργαλείο για τους Κομμουνιστές όπου Γης στην προώθηση του Σοσιαλισμού. Χαρακτήρισε σημαντική την ανάλυση για την αντεπαναστατική διαδικασία στην ΕΣΣΔ, τη στόχευση ενάντια στον ευρωκομμουνισμό και τον αναθεωρητισμό. Οτι αυτές οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ πράγματι αρμόζουν σε ένα κόμμα - πρωτεργάτη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο Βιλ Βαν ντερ Κλιφτ, από το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, χαρακτήρισε τη διεθνιστική αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ αναγκαία, τώρα που η κρίση χτυπά την εργατική τάξη παντού. Οτι σήμερα κανείς παλεύει κατά ή υπέρ του καπιταλιστικού κόσμου, μέση οδός δεν υπάρχει. Δε δεχόμαστε σοσιαλδημοκρατικές λύσεις, είπε, θέλουμε αληθινές αλλαγές, προς τούτο χρειαζόμαστε ισχυρά ΚΚ, ενωμένα με κοινές αναλύσεις και κοινές μεθόδους πάλης.

Ο Μπράνκο Κιτάνοβιτς, από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, υπογράμμισε ότι το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ έχει μεγάλη σημασία για όλα τα ΚΚΕ διεθνώς, εφόσον το Κόμμα εξαιτίας της σωστής - όπως τη χαρακτήρισε - πολιτικής και ιδεολογικής του γραμμής, είναι από τα πιο πρωτοπόρα διεθνώς.

Τέλος, ο Μοχάμεντ Σιντάτ, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του Μετώπου Πολισάριο - Δυτική Σαχάρα, είπε ότι η πάλη των Ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στο φασισμό, σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους Κομμουνιστές. Χαρακτήρισε το 18ο Συνέδριο ως πρόκληση και απάντηση ενάντια στον καπιταλισμό.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, ο λόγος των καλεσμένων διακόπηκε πολλές φορές από τα συνθήματα των παρευρισκόμενων, όπως το «Ενας είναι ο εχθρός - ο ιμπεριαλισμός» και «ΚΚΕ ισχυρό - δύναμη για το λαό». Στο τέλος των ομιλιών δόθηκαν στους ξένους αντιπροσώπους αναμνηστικά δώρα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επαναστατικά τραγούδια από το συγκρότημα «Σημεία Καιρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ