Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Ισχυρό ΚΚΕ εγγύηση για την αντιμονοπωλιακή συμμαχία

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος»

Μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης έγινε προχτές το βράδυ στο Αιγάλεω, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Οπου εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών, προσκαλεσμένοι του Κόμματος, κατέθεσαν πολύτιμες εμπειρίες από τους αγώνες που γίνονται στις χώρες τους, τόνισαν την ανάγκη συντονισμού του διεθνούς κομμουνιστικού - εργατικού κινήματος σε ταξική τροχιά, και υπογράμμισαν τον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα το ΚΚΕ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Μαρία Κατσαλή, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Αιγάλεω - Αγ. Βαρβάρας - Χαϊδαρίου της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο Συνέδριο ως αποκρυστάλλωμα μιας πολύτιμης πολύμηνης διαδικασίας, από τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ, τη συζήτησή τους με το λαό, ως τον προσυνεδριακό διάλογο, όντας συμπύκνωση της πείρας και δράσης του ΚΚΕ τα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο.

Ακολούθως ο Θέμης Γκιώνης, γραμματέας της ΝΔ Αχτίδας της ΚΟΑ, προσδιόρισε ως στόχο «να συνεχίσουμε τον προσανατολισμό της δουλειάς μας στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, με παράλληλη ένταση της ιδεολογικής πάλης με τον οπορτουνισμό». Τόνισε δε την ανάγκη για ΚΚΕ ισχυρό - εγγύηση για μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία, την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος και το σοσιαλισμό.

Ο Τα Μινγκ Τσάο, αντιπρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, μίλησε για τον τιτάνιο αγώνα του λαού του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αλληλεγγύη που είχαν από τους Ελληνες κομμουνιστές, τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Χαρακτήρισε το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόσωπος του Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας, το οποίο είναι παράνομο στη χώρα του, δήλωσε περήφανος για την πρόσκληση που έλαβαν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο του ΚΚΕ, καθώς οι Αλγερινοί κομμουνιστές έχουν το Κόμμα στην καρδιά τους. Συνέχισε ότι το ΚΚΕ αποτελεί παράδειγμα, λόγω της συνεχούς κι αταλάντευτης πάλης του ενάντια στον οπορτουνισμό. Εξέφρασε δε το θαυμασμό του για την ιδεολογική δουλειά που έκανε το ΚΚΕ μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Αμάρ Μπαγκντάς από το ΚΚ Συρίας, αναφερόμενος στα ντοκουμέντα του Συνεδρίου παρατήρησε ότι διακρίνονται από ταξικά χαρακτηριστικά, μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση. Επέμεινε στην ανάγκη να είμαστε σταθεροί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σιωνισμό, με πρότυπά μας τους Μαρξ, Λένιν, Ενγκελς, Στάλιν.

Η αίθουσα σείστηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα όταν στο βήμα ανέβηκε ο Εκτάμι Μιχιάρ, μέλος της ΚΕ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης Παλαιστίνης. Αναφέρθηκε στα βάσανα του παλαιστινιακού λαού, οφειλόμενα στη δράση του ιμπεριαλισμού. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι Παλαιστίνιοι δε σκύβουν το κεφάλι και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Χέρι χέρι με τους Ελληνες κομμουνιστές, όπως υπογράμμισε.

Ο Χέραλντ Ρέπασγκαρντ, από το ΚΚ Νορβηγίας, σημείωσε ότι το Συνέδριο του ΚΚΕ έχει επιρροή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και οι Θέσεις της ΚΕ αποτελούν εργαλείο για τους Κομμουνιστές όπου Γης στην προώθηση του Σοσιαλισμού. Χαρακτήρισε σημαντική την ανάλυση για την αντεπαναστατική διαδικασία στην ΕΣΣΔ, τη στόχευση ενάντια στον ευρωκομμουνισμό και τον αναθεωρητισμό. Οτι αυτές οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ πράγματι αρμόζουν σε ένα κόμμα - πρωτεργάτη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ο Βιλ Βαν ντερ Κλιφτ, από το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, χαρακτήρισε τη διεθνιστική αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ αναγκαία, τώρα που η κρίση χτυπά την εργατική τάξη παντού. Οτι σήμερα κανείς παλεύει κατά ή υπέρ του καπιταλιστικού κόσμου, μέση οδός δεν υπάρχει. Δε δεχόμαστε σοσιαλδημοκρατικές λύσεις, είπε, θέλουμε αληθινές αλλαγές, προς τούτο χρειαζόμαστε ισχυρά ΚΚ, ενωμένα με κοινές αναλύσεις και κοινές μεθόδους πάλης.

Ο Μπράνκο Κιτάνοβιτς, από το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, υπογράμμισε ότι το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ έχει μεγάλη σημασία για όλα τα ΚΚΕ διεθνώς, εφόσον το Κόμμα εξαιτίας της σωστής - όπως τη χαρακτήρισε - πολιτικής και ιδεολογικής του γραμμής, είναι από τα πιο πρωτοπόρα διεθνώς.

Τέλος, ο Μοχάμεντ Σιντάτ, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του Μετώπου Πολισάριο - Δυτική Σαχάρα, είπε ότι η πάλη των Ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στο φασισμό, σε κάθε μορφή καταπίεσης και εκμετάλλευσης, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους Κομμουνιστές. Χαρακτήρισε το 18ο Συνέδριο ως πρόκληση και απάντηση ενάντια στον καπιταλισμό.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, ο λόγος των καλεσμένων διακόπηκε πολλές φορές από τα συνθήματα των παρευρισκόμενων, όπως το «Ενας είναι ο εχθρός - ο ιμπεριαλισμός» και «ΚΚΕ ισχυρό - δύναμη για το λαό». Στο τέλος των ομιλιών δόθηκαν στους ξένους αντιπροσώπους αναμνηστικά δώρα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επαναστατικά τραγούδια από το συγκρότημα «Σημεία Καιρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεθνής εκτίμηση στη συνεισφορά του ΚΚΕ (2013-04-16 00:00:00.0)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ (2013-04-07 00:00:00.0)
Σελίδες γνώσης (2009-04-12 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο Τετάρτη το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (2009-02-17 00:00:00.0)
Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ στο 9ο Συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας (2009-02-01 00:00:00.0)
Κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη και πρωτοβουλίες (2006-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ