Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μοχλός ικανοποίησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα σε συζήτηση σχετικού ψηφίσματος

Συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό» της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με στόχο την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ για ικανοποίηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, κατήγγειλαν τις προθέσεις της Εκθεσης και καταψήφισαν το ψήφισμα.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας επεσήμανε ότι «η Εκθεση, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Aσφάλειας (ΕΣA), στηρίζει ανοιχτά την ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των στρατιωτικών της ικανοτήτων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της».

Οπως πρόσθεσε, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το ψήφισμα «χαιρετίζει το στόχο του Συμβουλίου, να αποκτήσει η ΕΕ μόνιμη στρατιωτική δύναμη 60.000 ανδρών, με πυρήνα τις υπάρχουσες ήδη γαλλο-γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις Eurocorps, εξοπλισμένη με κοινά οπλικά συστήματα, ετοιμοπόλεμη για "δράσεις ταχείας αντίδρασης" σε διάφορες περιοχές του κόσμου ταυτόχρονα. Τα προσχήματα επεμβάσεων της ΕΕ, οι λεγόμενες "απειλές" κατά της ασφάλειάς της, διευρύνονται συνεχώς, συμπεριλαμβάνοντας, εκτός από την "τρομοκρατία", τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοχώρος, οι περιφερειακές συγκρούσεις, οι θαλάσσιες μεταφορές ακόμη και το διάστημα. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ επιφυλάσσει για τον εαυτό της το "δικαίωμα" να επεμβαίνει στρατιωτικά οπουδήποτε, όποτε το κρίνει αναγκαίο για τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα. Και μάλιστα, όχι μόνο σε βάρος τρίτων χωρών και λαών, αλλά και των ίδιων των λαών των κρατών - μελών της, για να υπερασπιστεί όποτε χρειαστεί την εξουσία των μονοπωλίων».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «για τους λόγους αυτούς το KKΕ καταψηφίζει την Εκθεση. Μόνο η λαϊκή ανυπακοή και η ρήξη με την ιμπεριαλιστική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, το ίδιο το οικοδόμημά της συνολικά, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ