ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Απόλυτη καθίζηση τον Δεκέμβρη 16,9%!

Μείωση 8% παρουσίασαν τον ίδιο μήνα και οι νέες παραγγελίες προς τη βιομηχανία

Απόλυτη καθίζηση 16,9% παρουσίασε τον Δεκέμβρη που μας πέρασε ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία της χώρας, σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών τον Δεκέμβρη του 2007 και ενώ τον Δεκέμβρη του 2007 είχε παρουσιάσει αύξηση 10,4% έναντι του Δεκέμβρη του 2006. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο δείκτη δεν υπολογίζεται η εξέλιξη των τιμών και ο επίσημος τιμάριθμος, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η πτώση των αγορών και πωλήσεων στους κλάδους της βιομηχανίας στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από το παραπάνω ποσοστό. Το συγκεκριμένο ποσοστό κάμψης του κύκλου εργασιών, παρά το γεγονός ότι μπορεί να οφείλεται και σε ορισμένους συγκυριακούς παράγοντες (τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών) που επιδρούν στο δείκτη του Δεκέμβρη, σε κάθε περίπτωση είναι ενδεικτικό για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία και προϊδεάζει για ακόμα πιο αρνητικές εξελίξεις στη βιομηχανική παραγωγή. Αλλωστε, όπως προκύπτει από άλλο δείκτη της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε επίσης χτες, και το μέγεθος των παραγγελιών που δόθηκαν προς τις βιομηχανίες τον Δεκέμβρη και αφορούν παραδώσεις του επόμενου διαστήματος, παρουσιάζει πτώση της τάξης του 8%.

Αν προσπαθήσει να δει κανείς αναλυτικά τα στοιχεία της Στατιστικής για τον Δείκτη του Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία και το -16,9% που παρουσίασε τον Δεκέμβρη, διαπιστώνει ότι η αντίστοιχη εξέλιξη στις κύριες ομάδες των βιομηχανικών κλάδων (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό που είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβρη του 2007, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2006) ήταν:

  • Ενέργεια -42,2%, κύρια λόγω της μείωσης των τιμών στο πετρέλαιο και της μειωμένης ζήτησης σε πετρέλαιο θέρμανσης (34,5%).
  • Ενδιάμεσα Αγαθά -8,1%, κύρια λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών των κλάδων ειδών ρουχισμού, ηλεκτρικών μηχανών, συσκευών (-1,2%).
  • Κεφαλαιουχικά Αγαθά 6,8% (-14%).
  • Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά 9% (-5,6%).

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών με κριτήριο την αγορά (εγχώρια ή άλλες αγορές), ο Γενικός Δείκτης κύκλου εργασιών για την εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά -15,2% (αύξηση 7,1%), ενώ για την εξωτερική αγορά κατά -23,1% (αύξηση 20,6%).

Σε «μέσα επίπεδα», με σύγκριση του κύκλου εργασιών ολόκληρο το 2008, σε σχέση με το 2007, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει αύξηση 7,1%, έναντι αύξησης 4% το 2007, σε σχέση με το 2006. Η εξέλιξη στις κύριες ομάδες των βιομηχανικών κλάδων το 2008 ήταν:

  • Ενέργεια 24,8%, έναντι 2,8% το 2007.
  • Ενδιάμεσα Αγαθά 0,1%, έναντι 5,6% το 2007.
  • Κεφαλαιουχικά Αγαθά -7,1%, έναντι -1,5% το 2007.
  • Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά 0,9%, έναντι 4,6% το 2007.
Οι παραγγελίες

Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες στη βιομηχανία, τον Δεκέμβρη που μας πέρασε ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μείωση 8,0%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβρη, έναντι του Δεκέμβρη 2006. Σε «μέσα επίπεδα» ο Γενικός Δείκτης του 2008 παρουσίασε μείωση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε το 2007 σε σχέση με το 2006.

Σε δωδεκάμηνη βάση, το 2008 οι παραγγελίες στις κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων παρουσίασαν την εξής εικόνα:

  • Ενδιάμεσα Αγαθά 2,5%, έναντι 1,7% το 2007.
  • Κεφαλαιουχικά Αγαθά -7,8%, έναντι -2,8% το 2007.
  • Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά 3,0%, έναντι 6,8% το 2007.
ΣΥΡΙΖΑ
Νέες αυταπάτες για την «Ολυμπιακή»

Τις αυταπάτες που καλλιεργεί χρόνια τώρα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επανέλαβε χτες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλ. Αλαβάνος. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης - ρευστοποίησης του εθνικού μας αερομεταφορέα», ο Αλ. Αλαβάνος τάχθηκε κατά της ...«ασύστατης» εκποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), προτείνοντας την ύπαρξη «ενός εθνικού, δημόσιου αερομεταφορέα στη χώρα μας, με στρατηγικές συμμαχίες με άλλες εταιρείες παγκοσμίως και συνεκμετάλλευση εμπορική και επιχειρησιακή σε γραμμές υψηλής κερδοφορίας με άλλες αεροπορικές εταιρείες». Με δυο λόγια, δηλαδή, ενώ στα λόγια έκανε λόγο κατά της ιδιωτικοποίησης, πρότεινε την πρόσδεση της «Ολυμπιακής» σε άλλους μονοπωλιακούς ομίλους.

ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Περιλαμβάνει τιμές σε 792 φάρμακα

Τιμές σε 342 νέα φαρμακευτικά προϊόντα καθώς και μειώσεις τιμών σε 450 πρωτότυπα φάρμακα περιλαμβάνονται στο πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων για το 2009 που θα ισχύσει από την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, από τα 342 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «νέα», τα 241 είναι αντίγραφα και τα υπόλοιπα 101 πρωτότυπα. Από τα δε πρωτότυπα τα 18 αντιστοιχούν σε νέες δραστικές ουσίες. Ακόμη, περιλαμβάνονται 24 μεταβολές ονομασίας ή υπεύθυνου κυκλοφορίας και 8 διαγραφές φαρμάκων.

Παρά, ωστόσο, τους κομπασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τις μειώσεις τιμών που προκύπτουν από την ανακοστολόγηση των 450 σκευασμάτων, ενδεικτικό είναι ότι χτες ανώτερο στέλεχος του υπουργείου παραδεχόταν ότι η αγορανομική διάταξη βάσει της οποίας γίνεται η ανακοστολόγηση προβληματίζει το υπουργείο, που προσανατολίζεται σε αναθεώρηση καθώς οδηγεί σε απρόβλεπτες ανατιμήσεις. Στην ουσία, βέβαια, ένα το κρατούμενο πρέπει να θεωρείται ότι, όπως έγινε και μέχρι σήμερα, καμία αλλαγή στο καθεστώς της τιμολόγησης των φαρμάκων δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, στο βαθμό που οι κυβερνώντες παραμένουν δέσμιοι της πολιτικής, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπορεύσιμο είδος, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Οι «σπάταλοι» θα πληρώνουν περισσότερα

Με πρόσχημα την «εξοικονόμηση ενέργειας», προωθεί η κυβέρνηση τη «νέα εποχή» στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να διασφαλιστούν υπερκέρδη για τους ιδιώτες παραγωγούς και εμπόρους, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά θα επωμιστούν νέα χαράτσια. Την άμεση προώθηση «προγράμματος κινήτρων και αντικινήτρων» στα τιμολόγια της ΔΕΗ εξήγγειλε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, Greenpeace, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΕΠΠ), οι οποίες συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Οι «σπάταλοι» καταναλωτές θα επιβαρύνονται οικονομικά. Την έννοια της «σπατάλης» θα την καθορίσει το υπουργείο, που ικανοποιεί την απαίτηση για «εξορθολογισμό» των τιμολογίων. Ανακοινώθηκε και η κατάρτιση σχεδίων επιδότησης της αντικατάστασης καυστήρων, καθώς και χορήγησης κουπονιών για την απόσυρση παλαιών, ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Δεσμεύτηκαν μη ασφαλή παιδικά ρούχα

Στη δέσμευση και προσωρινή απόσυρση από την αγορά ενδυμάτων που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών - 8 ετών, τα οποία δεν τηρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και κρίθηκαν μη ασφαλή, προχώρησαν τα κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά.

Τα συγκεκριμένα παιδικά ρούχα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε υποκατάστημα της εταιρείας Jumbo ΑΕΕ και, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας, διαπιστώθηκε ότι έφεραν κορδόνια στην περιοχή του λαιμού και της μέσης, τα οποία είτε δεν επιτρεπόταν να έχουν για την ηλικία στην οποία απευθύνονταν ή έφεραν κορδόνια των οποίων το μήκος ήταν μεγαλύτερο από το ανώτερο επιτρεπτό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.

Δεσμεύτηκαν συνολικά 79 τεμάχια, ενώ η Νομαρχία, με έγγραφό της προς την Jumbo ΑΕΕ, ζήτησε την απόσυρση των συγκεκριμένων κωδικών από όλα τα πιθανά σημεία διάθεσής τους στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, η εταιρεία οφείλει να ειδοποιήσει όλους τους πελάτες της για την ακαταλληλότητα των προϊόντων, ενημερώνοντας τη Νομαρχία για το πελατολόγιό της, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι. Η επαναδιάθεση του εν λόγω προϊόντος μπορεί να γίνει μόνον εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες στο πλαίσιο της εφαρμογής του προτύπου ΕΛΟΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ