ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διπρόσωπη» τακτική για την κρίση

Από τη μια καθησυχάζει τις «αγορές» και τις Βρυξέλλες ότι ξεκίνησε η συμμόρφωση με τις συστάσεις τους και από την άλλη ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ότι τάχα τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αφορούν την περιστολή της «κρατικής σπατάλης»...

Σαν μια ανώδυνη υπόθεση περιστολής της «κρατικής σπατάλης» επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση την αντιμετώπιση της κρίσης, συνεχίζοντας να ρίχνει συστηματικά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων στις πλάτες των οποίων φορτώνει την κρίση.

Την ίδια στιγμή σπεύδει να καθησυχάσει τις «αγορές» και την Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι άρχισε να εφαρμόζει τα μέτρα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, διατυμπανίζοντας ταυτόχρονα τη βούλησή της να προχωρήσει και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που συστήνει με την προχτεσινή έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διπρόσωπη αυτή τακτική του κυβερνητικού επιτελείου δεν είναι άσχετη με τις σχεδιασμούς για τις κάλπες, καθώς μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει δοθεί οριστική απάντηση στο «δίλημμα»: Να ανεβάσει τώρα την ταχύτητα της αντιλαϊκής επίθεσης και να σπρώξει προς τα πίσω τις εκλογές ή να εξαντλήσει το «φιλολαϊκό» οπλοστάσιό της και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές.

Τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν χτες να πείσουν ότι αν επιτευχθούν τα όσα μέτρα περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας δε χρειάζονται άλλα, όπως αυτά που συστήνει η Κομισιόν, ενώ δεν παρέλειπαν να δώσουν και μια διάσταση πατριωτισμού στα παζάρια με τις Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι «το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων». Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ομως τόσο ο Γ. Παπαθανασίου όσο και ο Ευ. Αντώναρος έσπευσαν να δηλώσουν ότι «δε θα διστάσουμε, εάν χρειαστεί, να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές γιατί έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι στη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής συζητήθηκε η υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που όμως δεν κρίθηκαν «συγκεκριμένα» ούτε επαρκή από την Κομισιόν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις επερχόμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Συνταξιοδοτικό, την Υγεία, την Παιδεία κ.ο.κ. προκειμένου να εξωραΐσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μονότονα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να πείσουν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου εξαντλούνται με «την περιστολή κατά 10% των μη ανελαστικών δαπανών του δημόσιου τομέα, την περιστολή κατά 10% των συμβάσεων έργου και την περιστολή των δαπανών των μισθών των στελεχών των ΔΕΚΟ»...

Παράλληλα, διχάζονται οι απόψεις για τις εκλογές. Ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι οι συστάσεις της Κομισιόν απομακρύνουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς επείγουν τα νέα μέτρα, ενώ άλλα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δε θα έχει άλλη «καλή ευκαιρία» να πάει σε εκλογές όπως σήμερα... Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και χτες να κινείται στη γραμμή ότι «οι εκλογές δεν απασχολούν την κυβέρνηση», συντηρώντας τη βολική εκλογολογία. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση προχώρησε χτες στην κατάθεση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών, ενώ συνέχισε την ανούσια και υποκριτική κοκορομαχία με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την «κοινωνική εργασία». Επίσης συνεχίζονται οι προεκλογικές εμφανίσεις του Κ. Καραμανλή, που την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να μιλήσει στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ.

Από την άλλη, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφή για την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης για τα θέματα της οικονομίας και στήριξης της οικονομίας. Αυτό είναι το μήνυμα».


ΠΑΣΟΚ
Πλειοδοτεί σε κίνητρα στις μεγάλες επιχειρήσεις

Αποδεχόμενος πλήρως τη λήψη «περιοριστικών μέτρων» από την πλευρά της κυβέρνησης που ζήτησε η Κομισιόν και προτάσσοντας τη μείωση της «ανταγωνιστικότητας» για την ελληνική οικονομία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έδειξε το δίπτυχο πάνω στο οποίο κινούνται οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «έξοδο από την κρίση».

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας τις ευρωενωσιακές «συστάσεις» υπερασπίστηκε απόλυτα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την... αναγκαιότητα «περικοπής των δημοσίων δαπανών», ενώ ταυτόχρονα προβάλλοντας το «πανευρωπαϊκό ρεκόρ ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της χώρας μας», ουσιαστικά τάχτηκε υπέρ της προώθησης μέτρων για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την κρίση βγαίνεις και με μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Αυτά τα «μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα» θα παρουσιάσει την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου που θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, παρουσία «εκπροσώπων κοινωνικών και παραγωγικών φορέων», με θέμα: «Πέντε εθνικοί στόχοι: Το σχέδιό μας για τη χώρα». Ο Γ. Παπανδρέου θα επαναφέρει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στη λογική παροχή «ρευστότητας» στην «πραγματική οικονομία», δηλαδή οικονομικών κινήτρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη χορήγηση επιδομάτων εξαθλίωσης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παράλληλα ο ίδιος θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που στοχεύουν στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με τις προτάσεις για «επιδοτούμενη εργασία», τη θεσμοθέτηση «ανασφάλιστης απασχόλησης» στον ιδιωτικό τομέα μέσω των «stage» και την «κοινωνική εργασία».

Μια πρώτη γεύση έδωσε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ε. Αντώναρου, με αφορμή τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την «κοινωνική εργασία» και οξύνοντας το δικομματικό ανταγωνισμό για το ποιο από τα δυο κόμματα έχει τις...«καλύτερες» αντεργατικές προτάσεις, υποστήριξε: «Η κοινωνική εργασία είναι ασφαλισμένη εργασία που θα αφορά κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες θα καλυφθούν από μακροχρόνια άνεργους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ελληνικού δημοσίου». Επέκταση δηλαδή του καθεστώτος της «μερικής απασχόλησης» πριμοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό...

Καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης καλλιεργώντας το κλίμα της τρομοϋστερίας και τρομο-λαγνείας με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα» δήλωσε, ότι η «Αθήνα γίνεται Καμπούλ» αναφερόμενος στα κρούσματα «τρομοκρατίας» και πρότεινε ένταση της αστυνομοκρατίας μέσα από «διακομματική συνεννόηση». Πλήρη στήριξη στον Μ. Χρυσοχοΐδη πρόσφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανέφερε ότι «από το Δεκέμβριο βιώνουμε μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση» και με νόημα πρόσθεσε: «Αφήνω εσάς να επιλέξετε το όνομα της πόλης που θέλετε. Αλλά είναι σίγουρο ότι οι εμπειρίες που βιώνουμε, όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη, είναι εμπειρίες που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ