ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εκβιάζει την Κύπρο για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως πρόβλημα που παρακωλύει τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται η ΕΕ το Κυπριακό, ασκώντας εντονότατες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», κάτι που έχει απορριφθεί τόσο από τον σημερινό Κύπριο Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, όσο και από τους προκατόχους του, ως σχέδιο που υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό προκύπτει και από την Εκθεση του ευρωβουλευτή Α. Βατάνεν σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ, που υπερψηφίστηκε, χτες, από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, προκαλώντας αντιδράσεις. Η Εκθεση εγκρίθηκε οριακά με 293 ψήφους υπέρ, 283 κατά και 60 αποχές.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εκφράζει ειδικότερα βαθιά λύπη για το γεγονός ότι το Κυπριακό εξακολουθεί να παρακωλύει σοβαρά την ανάπτυξη της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ», σημειώνοντας παράλληλα ότι «ενθαρρύνει την Κύπρο, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, να επανεξετάσει την πολιτική θέση της όσον αφορά τη συμμετοχή της στη Σύμπραξη για την Ειρήνη, και καλεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να απέχουν από τη χρήση του βέτο προκειμένου να εμποδίσουν κράτη - μέλη της ΕΕ να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ»...

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «από τη μία πλευρά η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ), στις οποίες εμπλέκονται πληροφορίες και πόροι του ΝΑΤΟ και, από την άλλη πλευρά, η Κύπρος αρνείται να επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στη συνολική ανάπτυξη της ΕΠΑΑ, σε βαθμό ανάλογο με το στρατιωτικό βάρος και τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την υπερατλαντική συμμαχία». Κατά την άποψη της Ευρωβουλής αναγνωρίζεται «σημαντικός ρόλος στο ΝΑΤΟ, κατά το παρελθόν και σήμερα, στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης» και καλεί ΗΠΑ και ΕΕ να δυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις τους και να τις επεκτείνουν σε θέματα που αφορούν στην «ειρήνη και την ασφάλεια».

Καταδίκασαν την Εκθεση ΑΚΕΛ και ΚΚΕ

O ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Η Εκθεση για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ΕΕ στάθηκε αφορμή για να παρεισφρήσει ζήτημα συμμετοχής της Κύπρου στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" και στο ΝΑΤΟ. Ο σεβασμός στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαραίτητος. Η παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους - μέλους για μία ένταξη που δεν την υπαγορεύει καμία συνθήκη δεν είναι θεμιτή (...). Τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο μέσο διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ανοίγονται μέτωπα που επηρεάζουν αρνητικότατα τη διαδικασία».

Πρόσθεσε δε ότι «η πλήρης αποστρατικοποίηση μιας κατεχόμενης από την Τουρκία πατρίδας και η διασφάλιση της βιωσιμότητας μιας μελλοντικής λύσης πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος όλων». Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν τα σημεία της Εκθεσης που «συνιστούν παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους» και να επιβεβαιώσουν ότι η αρχή του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών είναι απαράβατη.

Την Εκθεση καταδίκασε με την παρέμβασή του και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας, ενώ και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος καταψήφισε την έκθεση. Οπως τόνισε ο Κ. Δρούτσας στην τοποθέτησή του, «η Εκθεση, εμφανίζοντας κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο, εξυμνεί προκλητικά το δήθεν "φιλειρηνικό" και "δημοκρατικό" χαρακτήρα και ρόλο τόσο του NATO όσο και της ΕΕ, που βαρύνονται με τόσα εγκλήματα σε βάρος των λαών και τους παρουσιάζει ως κοινούς θεματοφύλακες της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Προκλητικά και χωρίς ίχνος σοβαρότητας, φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι οι πολίτες δήθεν αποφασίζουν και ο ΝΑΤΟικός στρατός εκτελεί. Καλεί την ΕΕ να διεκδικήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στη διατλαντική συνεργασία της με τις HΠA και το NATO, για την προώθηση των ιδιαίτερων συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε: «Στην κατεύθυνση αυτή, προτρέπει στη μεγαλύτερη συνεργασία για τη "διαχείριση κρίσεων", όπως στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κ.ά. Προτρέπει τη Γαλλία να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του NATO, ζητάει ταυτόχρονη διεύρυνση του NATO και της ΕΕ, απαιτεί απαράδεκτα από την Κύπρο να ενταχθεί στο NATOικό "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη"».

Καταλήγοντας ο Κ. Δρούτσας υπογράμμισε: «Το KKE καταψηφίζει την Εκθεση. Καταγγέλλει τον ιμπεριαλιστικό, εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προβάλλει την επιτακτική αναγκαιότητα της έντασης του λαϊκού αγώνα για την έξοδο της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, την αναγκαιότητα της πάλης για τη διάλυσή τους και την ανατροπή της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η αίτηση για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» δεν αποτελεί προγραμματική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Στ. Στεφάνου επισήμανε ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης δεν έθεσαν το ζήτημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου για να στηρίξουν τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ υπενθύμισε ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη σε ένα στρατιωτικό συνεταιρισμό.

Η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ανάγκη υποβολής αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» ως απαραίτητη προϋπόθεση για απρόσκοπτη και πλήρη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συλλογικό Σύστημα Ασφάλειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τη θέση αυτή διαβίβασε η ΕΔΕΚ στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου και στην ομάδα των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υποβολή της σχετικής αίτησης, τονίζοντας ότι η ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» είναι επιτακτική ανάγκη, που υπαγορεύεται από τα εθνικά συμφέροντα.

Υπέρ της υποβολής αίτησης για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» τάσσονται επίσης ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσχήματα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Δρούτσα, σχετικά με την ετήσια έκθεση για την ΚΕΠΠΑ

Να παλέψουν πιο αποφασιστικά και συντονισμένα για να ανατρέψουν την πολιτική των ιμπεριαλιστών, κάλεσε τους λαούς ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στη σχετική συζήτηση για την «Ετήσια έκθεση (2007) για τις κύριες πτυχές και τις βασικές επιλογές της ΚΕΠΠΑ».

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση ο Κ. Δρούτσας, επισήμανε ότι «η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του KKE καταψήφισε την έκθεση, σχετικά με την ετήσια εκτίμηση της εφαρμογής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ για το έτος 2007».

Σημείωσε ότι «η έκθεση προκλητικά ζητάει την ενίσχυση της διεθνούς πολιτικο-στρατιωτικής παρουσίας της ΕΕ, δηλαδή των ιμπεριαλιστικών της επεμβάσεων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξιοποιεί προβλήματα που γεννάει η καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως η κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό, σαν νέα προσχήματα για την ιμπεριαλιστική επεμβατικότητά της και τη βελτίωση της θέσης της στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό», ενώ «ταυτόχρονα επιδιώκει πιο στενή και βαθιά συνεργασία με τις HΠA, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων και αντιστάσεων στην ιμπεριαλιστική τους κυριαρχία».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η έκθεση πραγματοποιεί απολογισμό της ιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕ στις διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου εγκατέστησε ήδη την αστυνομικο-δικαστική δύναμη EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, τη Γεωργία, την Αφρική κ. α. και ζητάει να γίνει ακόμη ισχυρότερη».

Κλείνοντας ο Κ. Δρούτσας, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο επιθετική και επικίνδυνη για τους λαούς, που πρέπει να παλέψουν πιο αποφασιστικά και συντονισμένα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, μαζί με αυτήν των HΠA και του NATO, συνολικά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».

Συνάντηση Α. Κυπριανού - Κ. Καραμανλή

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θα διατηρήσει την επαφή, ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα με αφορμή το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ