ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Συνεχίζονται οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου

Σε κλίμα γόνιμου προβληματισμού, ανταλλαγής πλούσιας εμπειρίας και των συμπερασμάτων που προκύπτουν απ' αυτή, ολοκληρώθηκε χτες Πέμπτη η συζήτηση του πρώτου θέματος στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που αφορούσε στην Εκθεση της ΚΕ με τον απολογισμό δράσης του Κόμματος από το 17ο και τα καθήκοντά του ως το 19ο Συνέδριο.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή με τη συζήτηση του δεύτερου θέματος, που είναι οι «Εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό» και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ παίρνουν μέρος αντιπροσωπείες 90 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Εθνικοαπελευθερωτικών Κινημάτων από 72 χώρες του κόσμου.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καλλιεργείται το έδαφος για να κερδίζει η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Αποσπάσματα από το κλείσιμο της ΚΕ στο πρώτο θέμα του 18ου Συνεδρίου

Παρακολουθώντας με προσοχή τους ομιλητές
Παρακολουθώντας με προσοχή τους ομιλητές
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας το κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής στο πρώτο θέμα της συζήτησης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ. Δεν πρόκειται όμως για μια συνηθισμένη μετριοπαθή έκφραση που δείχνει η λέξη βήμα. Πρόκειται για ένα βήμα πολύ ουσιαστικό, καθοριστικό για την πορεία του Κόμματος και του κινήματος τα επόμενα χρόνια.

Αντιμετωπίσαμε μια βασική αδυναμία που εντόπιζε το προηγούμενο Συνέδριο: Αδυναμία βαθύτερης αφομοίωσης και δράσης με βάση τη στρατηγική μας, χαμηλή σχετικά ικανότητα προσαρμογής και εξειδίκευσης κατά χώρο, τομέα, κλάδο, στο επίπεδο της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης, στη δράση μας στο κίνημα.

Υπάρχει αισθητή βελτίωση στο βασικό καθήκον που έθετε το Συνέδριο: Ο κεντρικός προσανατολισμός της δουλειάς μας να είναι στην εργατική τάξη, στις νέες ηλικίες. Δυνάμωσαν οι προϋποθέσεις να δράσει πιο εύστοχα το Κόμμα στη νεολαία, ενώ πρόοδο σημείωσε και η ΚΝΕ. Διαμορφώσαμε την τακτική μας στις εκλογικές μάχες, στις κινητοποιήσεις, στο μαζικό κίνημα σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να συσπειρώνει και να βάζει σε αγώνα εργατικές, λαϊκές μάζες γύρω από αιτήματα και στόχους πάλης, να δυναμώνει η Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και συνείδηση. Να καλλιεργείται το έδαφος για να κερδίζει η πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, να συνειδητοποιείται, έστω και αχνά στην αρχή, ότι πρέπει να γίνει αλλαγή στο επίπεδο εξουσίας και όχι εναλλαγή των δύο εταίρων ή κυβερνήσεων συνεργασίας διαχείρισης».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ,στο βήμα του 18ου Συνεδρίου
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ,στο βήμα του 18ου Συνεδρίου
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Οι συνθήκες εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης μάς βάζουν το καθήκον να δουλέψουμε, να συμβάλουμε, να πετύχουμε την επιτάχυνση στην αλλαγή στάσης των ευρύτερων λαϊκών μαζών απέναντι στα κόμματα εξουσίας, στα μονοπώλια.

Μπροστά σε μια δυνατότητα ανόδου της δράσης των μαζών θα χρησιμοποιηθεί και το μαστίγιο και το καρότο. Η πολιτική ανοχή στα αναχώματα από την πλευρά του συστήματος είναι δεδομένη.

Εμείς πρέπει από τώρα να παρέμβουμε χωρίς απώλεια χρόνου, ξεκινώντας από την ΚΕ, τα καθοδηγητικά όργανα των πόλεων και περιοχών, φτάνοντας μέχρι τις ΚΟΒ, να συμβάλουμε και στην ετοιμότητα των εργατικών σωματείων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, κάθε μορφής οργάνωσης, γενικότερα του μαζικού κινήματος, όσο εξαρτάται από εμάς.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΓΥΜΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ: Η γραμμή της ταξικής συνεργασίας - υποταγής και η γραμμή της ταξικής πάλης - αντεπίθεσης.

Επομένως, χρειάζεται να ρίξουμε τα βέλη της προπαγάνδας μας στα παρακάτω:

  • Το εργατικό κίνημα να μη βάλει πλάτη για να βγουν τα μονοπώλια, το κεφάλαιο από τα αδιέξοδα, από τη δυσκολία της καπιταλιστικής αναπαραγωγής, της αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Να μην μπουν οι εργαζόμενοι σε καμιά λογική παραίτησης από διεκδικήσεις προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις.
  • Δική μας θέση είναι: Να πληρώσει το κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Να χάσουν δυνάμεις τα κόμματα που το εκπροσωπούν, παντού, στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο.
  • Με αυτές τις θέσεις μπορεί να ασκηθεί πίεση, να υπάρξει όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματική άμυνα. Ανεξάρτητα από το τι κατακτήσεις θα υπάρχουν, κατάκτηση είναι να δυναμώσει η θέληση για αντεπίθεση, ρήξη και ανατροπή. Να κερδηθούν νέες μάζες με τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό.
  • Να εντείνουμε τη δράση μας στους μετανάστες. Ακόμα μεγαλύτερη έξαρση της δράσης κατά του ρατσισμού.
  • Παρέμβαση πρέπει να έχουμε με βάση την εκτίμηση ότι η κρίση φέρνει και νέα επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες και εστίες πολέμου».

ΔΗΜΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
«Κατέβασε» τις αφίσες του 18ου Συνεδρίου

Καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ

Την προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης της από το δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, Σταύρο Κόντο - εκλεγμένο από το ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - που, το τελευταίο διάστημα, «για τρίτη φορά επιχείρησε να κατεβάσει τις αφίσες του Κόμματος», καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Νέας Φιλαδέλφειας του ΚΚΕ. Η επιχείρηση αυτή, έγινε προχτές Τετάρτη πρωί. Οπως τονίζεται, οι αφίσες ενημέρωναν το λαό για τη διεξαγωγή του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

«Είναι φαιδρά τα επιχειρήματα του κ. Βατίδη, εκπροσώπου του Δήμου και γραμματέα της τοπικής κίνησης του ΣΥΝ», υπογραμμίζεται στην καταγγελία, «ότι δήθεν έγινε λάθος, κάποιοι ενήργησαν "αυτοβούλως" και από κεκτημένη ταχύτητα, τη στιγμή που οι υπάλληλοι, στα μέλη του ΚΚΕ που τους σταμάτησαν, απάντησαν ότι είχαν εντολές Δημάρχου και του προϊσταμένου τους κ. Κάκου. `Η μήπως ο κ. Βατίδης εννοούσε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου παίρνουν τα αυτοκίνητα και τα εργαλεία και κάνουν ό,τι θέλουν;...».

Και στην ανακοίνωση τονίζεται: «Ερωτηματικά εγείρει πάντως το γεγονός ότι είναι η τρίτη φορά που το "λάθος" γίνεται με τις αφίσες του ΚΚΕ μόνο και που τις ευθύνες τις ρίχνουν στους εργαζόμενους. Είναι γνωστό σε όλους ότι ενοχλεί η πολιτική του ΚΚΕ, η σταθερή δράση του για την ανατροπή αυτού του συστήματος και η πάλη για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία. Ιδιαίτερα ενοχλεί αυτούς που κόπτονται για τη διαχείριση και το "φτιασίδωμα" του καπιταλισμού, αυτούς που ζητάνε από το λαό να σκύψει το κεφάλι και να βολευτεί με τα ψίχουλα που του πετάνε. Τέτοια είναι και η πολιτική του ΣΥΝ και του Δημάρχου του μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ