ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑντιΚΚΕ χυδαιότητα και συκοφαντία από τον πρόεδρο του ΣΥΝ

«Αυτό που ενοχλεί κάθε λογής υποστηριχτές του συστήματος, όπως και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το ΚΚΕ δεν "ξεσκονίζει αγάλματα", δεν υποτάσσεται στις επιλογές της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, αλλά τις αντιμάχεται, εξοπλίζει και οργανώνει το λαό για να μην πληρώσει την κρίση. Η ενόχληση παράγει τη χυδαιότητα και τη συκοφαντία».

Μ' αυτά τα λόγια ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απάντησε στις συκοφαντικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα κατά του ΚΚΕ, που έκανε χτες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», στο πλαίσιο συνέντευξής του.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα αντιΚΚΕ ένστικτά του και χωρίς καν να ερωτηθεί, με το που αναφέρθηκε το ΚΚΕ σε μια άσχετη ερώτηση που αφορούσε στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: «Είπατε όμως για το ΚΚΕ. Εχει το συνέδριό του αυτές τις μέρες. Κι εγώ ειλικρινά θλίβομαι, διότι το ΚΚΕ, αντί να συζητάει σήμερα για τη μεγάλη κρίση και πώς θα την αντιμετωπίσουμε, συζητάει για το χθες για το παρελθόν. Τούτες τις μέρες παίζεται στους κινηματογράφους μια εξαιρετική ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Σκόνη του χρόνου". Νομίζω ότι έχει συσσωρευτεί στον Περισσό αυτή η σκόνη όλες αυτές τις μέρες. Το ξεσκόνισμα των αγαλμάτων του Στάλιν έχει δημιουργήσει μεγάλη σκόνη, η οποία έχει κατακάτσει στον Περισσό. Και αναρωτιέται κανείς αν μπορούν να θεωρούν ότι, βάζοντας στο στόχαστρο τις άλλες αριστερές δυνάμεις - διότι πρώτη φορά το ακούσαμε αυτό από εισήγηση Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ - ότι στόχος στις ευρωεκλογές δεν είναι ο δικομματισμός, αλλά να τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Βάζοντας τέτοιους στόχους αν μπορεί κανείς να πείσει ότι είναι μια δύναμη που θέλει να συμβάλει στην ανατροπή των συσχετισμών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν πρωτοτύπησε. Για μια ακόμα φορά, αναπαρήγαγε την αντιΚΚΕ προπαγάνδα, στην οποία έχουν συμπέσει αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις εδώ και καιρό. Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει το ακροατήριό της ότι το ΚΚΕ σ' αυτό του το Συνέδριο δεν κάνει τίποτα άλλο απ' το να «θυμιατίζει» τον Στάλιν. Προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να υποβαθμίσει την τεράστιας αξίας για το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα συζήτηση για το σοσιαλισμό, την πείρα που πηγάζει απ' την οικοδόμησή του. Δείχνει έτσι την απέχθειά της στην προοπτική να αποτινάξει η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και σε κάθε τι που υπηρετεί αυτήν την προοπτική.

Και, φυσικά, ο Αλ. Τσίπρας δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να εμφανίσει το κόμμα του σαν τον υποτιθέμενο νούμερο ένα εχθρό του ΚΚΕ, βάζοντας στο στόμα της Αλ. Παπαρήγα λόγια που η ίδια δεν είπε. Θα έπραττε σοφότερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αν διάβαζε τα ντοκουμέντα, τις Θέσεις και τις εισηγήσεις, τα ίδια και όχι την «Αυγή», που πρώτη και καλύτερη τα παραποίησε. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, θα έπρεπε να το ξέρει.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από την Αικ. Πελέκη

Για υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μίλησε χτες η Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, η οποία κλήθηκε να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου για τα «αμαρτωλά» συμβόλαια που συνέταξε και με τα οποία παραχωρήθηκαν δημόσιες εκτάσεις στη Μονή Βατοπεδίου.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, στο υπόμνημά της προσπάθησε να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες και να παρουσιάσει το δικό της ρόλο ως προδιαγεγραμμένο.

Ειδικότερα, η Αικ. Πελέκη μεταξύ άλλων αναφέρει στο υπόμνημα: «Είχαν προηγηθεί κυβερνητικές αποφάσεις της προηγούμενης και της παρούσας κυβερνήσεως για την αναγνώριση των τίτλων κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου, καθώς και κυβερνητικές αποφάσεις που αποφάσιζαν αφενός την ανταλλαγή των εκτάσεων και αφετέρου τους ακριβείς όρους υπό τους οποίους θα λάβουν χώρα αυτές, θέτοντας έτσι για όσους - όπως και εγώ - ενεπλάκησαν μεταγενέστερα στη διαδικασία, ένα ασφυκτικό πλαίσιο προσδιορισμένο από υπουργικές αποφάσεις και άλλες κανονιστικές διατάξεις, μέσα στο οποίο οφείλαμε να ενεργήσουμε». Επίσης, αποδίδει την εμπλοκή της στην υπόθεση Βατοπεδίου επειδή είναι σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη.

Στο μεταξύ, το Τριμελές Πειθαρχικό Δικαστήριο, όπου παραπέμφθηκε η Αικ. Πελέκη με το ερώτημα της οριστικής παύσης για συμμετοχή της σε δύο ΕΠΕ και για τη σύνταξη των «αμαρτωλών» συμβολαίων, με ψήφους 2 προς 1 παρέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Πειθαρχικό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι το ίδιο είναι αναρμόδιο.

ΡΑΔΙΟ ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ
To παιχνίδι της εξαχρείωσης

Η μόνη κατάσταση που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα στη ζωή μας είναι αυτή της εξαχρείωσης. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά σε οποιαδήποτε εκδοχή της ζωής κι αμέσως θα λάβεις το σήμα της. Η εξαχρείωση στις μέρες μας παίρνει τις διαστάσεις μόδας, που αν κρίνω από τον τρόπο που εκτοπίζει τις άλλες μόδες θα έχει μεγάλη διάρκεια. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδι της δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Εχθές έβλεπα σε κεντρικό κανάλι έναν βουλευτή και πρώην υπουργό που είχε αναμειχθεί σε κάποιο από τα ατέλειωτα σκάνδαλα της κυβέρνησης με το χαμόγελο στα χείλη να ανακοινώνει - για να μην ανησυχούμε - πως θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Αυτή είναι η ενεργητική εκδοχή της εξαχρείωσης. Η παθητική της λειτουργούσε μέχρι πρότινος σαν σιωπηλός σύμμαχος, έως ότου ένα γεγονός την ανάγκασε να βγει στο κλαρί: ένα μοναστήρι, η καρδιά του Θεού μέσα στη ζούγκλα του Αγίου Ορους, μετατράπηκε σε off shore εταιρεία, προσφέροντας έτσι στους πιστούς άφθονα ερεθίσματα για το ότι κι εκείνοι μπορούν να συμμετέχουν στην τρέλα της εξαχρείωσης.

Είναι μεταδοτική η κατάσταση της εξαχρείωσης; Ναι, είναι μεταδοτική, και ευτυχώς που δεν έχει δημιουργηθεί σχολή, γιατί θα είχαν πολλαπλασιαστεί τα παραρτήματά της σε χρόνο μηδέν. Ωστόσο, η εξαχρείωση καίει καμιά φορά τα ίδια τα χαρτιά της. Αυτό το κάνει για μια ακόμα επίδειξη δύναμης. Τα καίει από τη μια, αλλά από την άλλη παρουσιάζει τα οφέλη που αποκόμισαν οι εμπλεκόμενοι, για να μπορέσουν στο μέλλον όσοι θέλουν να δημιουργήσουν σχέση μαζί της να την ακολουθήσουν, καταθέτοντας φυσικά το κεφάλι τους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
Συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη

Τη δέσμευση για τη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κούβας, ανέλαβαν κατά τη χτεσινή τους εθιμοτυπική συνάντηση η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φερνάντο Ραμίρεζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Φερνάντο Ραμίρεζ συνόδευαν ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν, μέλος του τομέα Ευρώπης του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΚ, καθώς και ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

-- Στη μνήμη των γονιών μου και για την ενίσχυση της προσπάθειας για την κατασκευή του κτιρίου για το Αρχείο του ΚΚΕ προσφέρω 350 ευρώ, μέσω ΚΟ Αμφιάλης.

Μάνος Παγιώτας

-- Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και συντρόφου, αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ, οι Φ.Α. και Κ.Α. προσφέρουν 100 ευρώ στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αγίας Βαρβάρας προσφέρει 300 ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, του ΚΚΕ.

-- Η Τοπική Επιτροπή Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου, για την ανέγερση του κτιρίου του Αρχείου του Κόμματος.

-- Στη μνήμη του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΣΙΑΚΜΑΚΗ, από τον Αμπελο Καρδίτσας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η κόρη του Βάγια προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ιλίου, για το ιστορικό Αρχείο του Κόμματος.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας προσφέρει 100 ευρώ, ενώ συγκέντρωσε άλλα 80 ευρώ από μέλη και φίλους της στην εκδήλωση κοπής της πίτας της, για τον αγωνιζόμενο Λαό της Παλαιστίνης, μέσω ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ