ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Τι έγραψε ο Τύπος για το Συνέδριο

Στη «γραμμή» που είχαν επιλέξει προσυνεδριακά κινήθηκαν τα περισσότερα δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο που αφορούσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Πιο ολοκληρωμένα τη γραμμή της διαστρέβλωσης αποδίδει το χτεσινό άρθρο της «Ελευθεροτυπίας», η οποία στη σελίδα 3 φωνασκεί: «Ψήφισαν Αλέκα και Ιωσήφ» και συμπληρώνει: «Επανεξελέγη η Παπαρήγα με κριτική στην "αποσταλινοποίηση" του Χρουστσόφ» και «το ΚΚΕ επισημοποίησε τη στροφή του προς τον σταλινισμό». Κατά τη φαντασία του συντάκτη του ρεπορτάζ, το Συνέδριο ανέδειξε ακόμα «την πλήρη κυριαρχία της σημερινής ηγετικής ομάδας»!

Το «Εθνος» πάλι, στη σελίδα 7 φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο: «Με την Αλέκα στο τιμόνι», όπου πληροφορούμαστε ότι «παραπέμπεται για το μέλλον η εκλογή ενός νεότερου στελέχους λόγω πολιτικής ρευστότητας και των επερχόμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων». Κι εδώ αναπαράγονται τα περί «απόλυτης κυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς».

Η «Αυριανή» στη σελίδα 4, φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο: «Επανεξελέγη η Αλ. Παπαρήγα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ» όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το τιμόνι του Περισσού θα συνεχίσει να κρατά η Αλέκα Παπαρήγα μετά την επανεκλογή της στη θέση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία αναδείχτηκε από το 18ο Συνέδριο του κόμματος που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στον Περισσό, υπερψηφίζοντας τις Εισηγήσεις της ηγεσίας τόσο για τα καθήκοντα ως το επόμενο Συνέδριο, όσο και για την αποτίμηση του σοσιαλιστικού εγχειρήματος στην Ευρώπη».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στη σελίδα 9, με ένα μονόστηλο, κάνει λόγο για «Τήρηση ισορροπιών με επανεκλογή Παπαρήγα» και ισχυρίζεται ότι «τελικώς, η ανανέωση, δεν ήρθε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε επίπεδο ηγεσίας για το ΚΚΕ». Η συντάκτρια κρίνει πως «η παραμονή της Αλ. Παπαρήγα στην ηγεσία θεωρείται απαραίτητη, καθώς κρίνεται ως ο αναγκαίος εξισορροπητικός παράγοντας στο εσωτερικό του κόμματος».

Τα «ΝΕΑ» στη σελίδα 10, προτάσσουν τον τίτλο: «Εσπασε το ρεκόρ του Φλωράκη - Η Αλέκα Παπαρήγα έγινε η μακροβιότερη πολιτική αρχηγός σε κοινοβουλευτικό κόμμα». Τα σενάρια δε λείπουν κι απ' το ρεπορτάζ των «Νέων» που όπως και άλλες εφημερίδες αποδίδουν στο ΚΚΕ «σκέψεις για ριζική ανανέωση» οι οποίες υποτίθεται ότι έγιναν όταν άλλαξε πρόεδρο ο ΣΥΝ και λόγω της «δημοσκοπικής του έκρηξης» αλλά «οι πολιτικές εξελίξεις ανέστειλαν αυτούς τους σχεδιασμούς». Εντός πλαισίου, σε εξέχουσα θέση, αναφέρεται έτσι ώστε να δημιουργεί «υποψίες», ότι «αποφεύχθηκε να δημοσιοποιηθούν οι ψήφοι που έλαβε στην ψηφοφορία». Το θέμα κλείνει με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του ρεπορτάζ, ενώ συνοδεύεται από ένα χρονικό των συνεδρίων του ΚΚΕ απ' το 11ο ως το 17ο.

Στην «Απογευματινή» εντοπίζουμε ένα πολύ μικρό ρεπορτάζ που αναφέρει την επανεκλογή της Αλ. Παπαρήγα και τα άλλα σχετικά με το Συνέδριο στοιχεία για τη λήξη των εργασιών του και τις ψηφοφορίες για τα ντοκουμέντα.

Στη σελίδα 14 στη «Χώρα» διαβάζουμε: «Επανεξελέγη η Παπαρήγα - Ολοκληρώθηκε το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ - Πανηγυρικά επανεξελέγη χτες κατά την ολοκλήρωση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, που έδωσε το σύνθημα για πολιτικό αγώνα, ενόψει των ευρωεκλογών». Ακολούθως παρατίθενται ορισμένα στοιχεία που αφορούν στο Συνέδριο χωρίς σχολιασμό.

Η κυριακάτικη «Αυγή» αναμασά τη «χολή» της εναντίον του ΚΚΕ, γράφοντας για «Συνέδριο εντός των τειχών και μακράν της κοινωνίας» και επιστρατεύει όλη της τη φαντασία για να καταλήξει σε συμπεράσματα όπως ότι αυτό διεξήχθη «σε συνθήκες μυστικοπάθειας, δηλαδή αδιαφάνειας, αναντίστοιχης προς τη λειτουργία των συνεδρίων όλων των αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων». Επαναλαμβάνει τα γνωστά και φαιδρά περί «παλινόρθωσης του Στάλιν», σεναριολογεί ακόμα και με βάση τη σύνθεση του προεδρείου και τελικά καταλήγει να πλασάρει τους μύχιους και μακράν κάθε πραγματικότητας πόθους της σαν εικόνα του Συνεδρίου, γράφοντας: «χωρίς προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς πολιτική συμμαχιών, αναγορεύοντας σε κύριο εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις, αποκλείοντας τη δημοσιότητα απ' τις εργασίες του, το Συνέδριο του ΚΚΕ δεν παρενέβη στις πολιτικές εξελίξεις, δεν παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα»!

Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» αποσπά δικαίως το βραβείο του πιο ευφάνταστου και ξεκαρδιστικού «ρεπορτάζ». Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι το πανίσχυρο ΚΚΣΕ δεν υπήρχε στο συνέδριο και στη θέση του βρίσκονταν μόλις «τρεις από το ΚΚ της Ρώσικης Ομοσπονδίας», ότι τα «φώτα στον Περισσό έπεσαν με χολιγουντιανό τρόπο στην κουβανέζικη αντιπροσωπεία, περίπου 50 άτομα» (!!!), ο επικεφαλής της οποίας «ενθουσιασμένος έκανε μια πανηγυρική ομιλία που πλησίασε τα 20 λεπτά» (!!!). Το ανέκδοτο όμως έχει και συνέχεια. Η εφημερίδα μάς πληροφορεί λοιπόν ότι ανάλογη υποδοχή δεν είχε το ΚΚ Κίνας γιατί «τα πολλά ζήτω ίσως να ενοχλήσουν τους έλληνες συνέδρους - λιμενεργάτες που θα έχουν αφεντικό την κινέζικη κόσκο» (!!!). Ακόμα ότι ήταν «στα πάνω του το ΑΚΕΛ», αλλά στα «χαμηλά οι εκπρόσωποι του ΚΚ Βιετνάμ», ενώ «απαρατήρητη πέρασε η παρουσία των ευρωπαίων κομμουνιστών». Αυτά αντί για ρεπορτάζ στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία».

Το «Βήμα» της Κυριακής αναγγέλλει στην πρώτη του σελίδα ότι στο Συνέδριο του ΚΚΕ έγινε «Σφαγή υπό το βλέμμα του Ιωσήφ Στάλιν». Ολόκληρο δισέλιδο στο εσωτερικό της εφημερίδας προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο, να στοιχειοθετήσει δηλαδή τα περί «σφαγής» και τα περί «Εκκαθαρίσεων», να μιλήσει για δήθεν «κομμένους από την ηγεσία», για «επισημοποίηση της επιστροφής στον σταλινισμό» και άλλα τέτοια.


ΕΛΕΥΣΙΝΑ
«Τώρα μαθαίνουμε από εσάς πώς να παλεύουμε τον καπιταλισμό»

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Νέο ΚΚ Βρετανίας, την Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας.

Στην αρχή έγινε προβολή βίντεο παλιότερης εκδήλωσης για το εργατικό κίνημα της Ελευσίνας στο πλαίσιο των 90χρονων του Κόμματος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση λευκώματος για την Ελευσίνα, από την Κομματική Οργάνωση Θριασίου - Μεγαρίδας στις ξένες αντιπροσωπείες. Αμέσως μετά οι αντιπροσωπείες και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση τραγούδησαν τη «Διεθνή».

Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Χόνδρου, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα «να μάθουμε περισσότερα και για την πάλη της εργατικής τάξης στις χώρες σας. Το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε αυξημένα σύνθετα καθήκοντα. Στο φόντο της εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η πείρα από κάθε κόμμα για την οργάνωση της πάλης, για να μην πληρώσουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα την κρίση». Αναφερόμενη στην αγωνιστική δράση που αναπτύσσεται στην περιοχή σημείωσε ότι «πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ που συσπειρώνουν ταξικά συνδικάτα, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές. Πλούσια δράση έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων για την υπεράσπιση της ζωής και του περιβάλλοντος, γιατί και πολλά και θανατηφόρα ατυχήματα έχουμε σε εργοστάσια της περιοχής, αλλά και πολλά προβλήματα υγείας λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος».

Ο Σεργκέι Κριστολιουμπόβ, Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «εδώ και 18 χρόνια η δράση του ΚΚ Λετονίας είναι απαγορευμένη. Η προπαγάνδα των ιδεών του κομμουνισμού ισοδυναμεί με την προπαγάνδα των ιδεών του φασισμού και διώκεται ποινικά».

Ο Ζάο Φέι, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του κόμματός του στο 18ο Συνέδριο και ευχήθηκε να σημειώσει επιτυχία.

Ο Αντι Μπρουκς, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Νέου ΚΚ Βρετανίας, επισήμανε πως «η ακούραστη δουλειά του ΚΚΕ να αναστηλώσει τη διεθνή κομμουνιστική συνεργασία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασύνταξη του παγκόσμιου κινήματός μας».

Η Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή», υπογράμμισε στην ομιλία της: «Κάποτε σας μαθαίναμε εμείς και τώρα μαθαίνουμε εμείς από εσάς πώς να παλεύουμε τον καπιταλισμό» και σε άλλο σημείο μίλησε για «τη μεγάλη συνεισφορά του ΚΚΕ στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα».

Ο Βλαντιμίρ Καπουραλίν, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματός του σημειώνοντας ότι παλεύει για την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων. Καταλήγοντας τόνισε πως «δεν υπάρχει περιθώριο οπισθοχώρησης: "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και αυτό το καθήκον για εμάς απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα».

Ο Λεονίντ Σκόλνικαου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, επισήμανε τη στήριξη του κόμματός του «στις προσπάθειες των Ελλήνων κομμουνιστών στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ