Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
«Τώρα μαθαίνουμε από εσάς πώς να παλεύουμε τον καπιταλισμό»

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο

Εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Νέο ΚΚ Βρετανίας, την Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας.

Στην αρχή έγινε προβολή βίντεο παλιότερης εκδήλωσης για το εργατικό κίνημα της Ελευσίνας στο πλαίσιο των 90χρονων του Κόμματος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράδοση λευκώματος για την Ελευσίνα, από την Κομματική Οργάνωση Θριασίου - Μεγαρίδας στις ξένες αντιπροσωπείες. Αμέσως μετά οι αντιπροσωπείες και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση τραγούδησαν τη «Διεθνή».

Την εκδήλωση άνοιξε η Ελένη Χόνδρου, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η παρουσία των ξένων αντιπροσωπειών στην Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα «να μάθουμε περισσότερα και για την πάλη της εργατικής τάξης στις χώρες σας. Το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σήμερα βρίσκεται μπροστά σε αυξημένα σύνθετα καθήκοντα. Στο φόντο της εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η πείρα από κάθε κόμμα για την οργάνωση της πάλης, για να μην πληρώσουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα την κρίση». Αναφερόμενη στην αγωνιστική δράση που αναπτύσσεται στην περιοχή σημείωσε ότι «πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ που συσπειρώνουν ταξικά συνδικάτα, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές. Πλούσια δράση έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων για την υπεράσπιση της ζωής και του περιβάλλοντος, γιατί και πολλά και θανατηφόρα ατυχήματα έχουμε σε εργοστάσια της περιοχής, αλλά και πολλά προβλήματα υγείας λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος».

Ο Σεργκέι Κριστολιουμπόβ, Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «εδώ και 18 χρόνια η δράση του ΚΚ Λετονίας είναι απαγορευμένη. Η προπαγάνδα των ιδεών του κομμουνισμού ισοδυναμεί με την προπαγάνδα των ιδεών του φασισμού και διώκεται ποινικά».

Ο Ζάο Φέι, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του κόμματός του στο 18ο Συνέδριο και ευχήθηκε να σημειώσει επιτυχία.

Ο Αντι Μπρουκς, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Νέου ΚΚ Βρετανίας, επισήμανε πως «η ακούραστη δουλειά του ΚΚΕ να αναστηλώσει τη διεθνή κομμουνιστική συνεργασία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασύνταξη του παγκόσμιου κινήματός μας».

Η Ταμίλα Γιαμπρόβα, Πρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Μαρξισμός και Σύγχρονη Εποχή», υπογράμμισε στην ομιλία της: «Κάποτε σας μαθαίναμε εμείς και τώρα μαθαίνουμε εμείς από εσάς πώς να παλεύουμε τον καπιταλισμό» και σε άλλο σημείο μίλησε για «τη μεγάλη συνεισφορά του ΚΚΕ στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα».

Ο Βλαντιμίρ Καπουραλίν, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματός του σημειώνοντας ότι παλεύει για την κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων. Καταλήγοντας τόνισε πως «δεν υπάρχει περιθώριο οπισθοχώρησης: "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και αυτό το καθήκον για εμάς απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα».

Ο Λεονίντ Σκόλνικαου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, επισήμανε τη στήριξη του κόμματός του «στις προσπάθειες των Ελλήνων κομμουνιστών στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ