Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
91 χρόνια από την ίδρυση του Κόκκινου Στρατού

Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, καταθέτουν στην Κόκκινη Πλατεία τα λάβαρα -σύμβολα του φασισμού που πήραν στις νικηφόρες μάχες με το χιτλερικό τέρας
Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, καταθέτουν στην Κόκκινη Πλατεία τα λάβαρα -σύμβολα του φασισμού που πήραν στις νικηφόρες μάχες με το χιτλερικό τέρας
Σαν χτες, 23 Φλεβάρη, στα 1918, ιδρύθηκε ο Κόκκινος Στρατός, του νεοσύστατου σοβιετικού κράτους, ύστερα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο Κόκκινος Στρατός αποτέλεσε την εξέλιξη, τη συνέχεια των ένοπλων τμημάτων της Κόκκινης Φρουράς με τους επαναστατημένους στρατιώτες και ναύτες της Οχτωβριανής Επανάστασης και πιο πίσω των εργατικών οργανώσεων και τμημάτων που έδρασαν στο διάστημα 1905 - 1907 και πρωταγωνίστησαν σε όλες τις ένοπλες εξεγέρσεις αυτής της περιόδου.

Ο Κόκκινος Στρατός που δημιουργήθηκε με το διάταγμα 15/28 Γενάρη 1918 του Λένιν, δημιουργήθηκε στη βάση της ανάγκης για την υπεράσπιση της νικηφόρας επανάστασης και του σοβιετικού κράτους που αντιμετώπιζε ισχυρή την απειλή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Αλλά δεν ήταν το στήριγμα μόνον της εξουσίας των σοβιέτ μα και ο υπερασπιστής της ελευθερίας των λαών, ήταν η ελπίδα όλων των εργαζομένων του πλανήτη στον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Ήταν ο Κόκκινος Στρατός που, με τεράστιες θυσίες του σοβιετικού λαού, σήκωσε στις πλάτες του το κύριο βάρος και συνέτριψε τις φασιστικές ορδες του Χίτλερ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απαλλάσσοντας την ανθρωπότητα από την απειλή του ολοκληρωτικού εκφασισμού. Η συνεισφορά του στον αγώνα των λαών όλης της Γης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξε μοναδική και αναντικατάστατη. Και το πισωγύρισμα της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ που έφερε τη διάλυσή του αποτελεί, το δίχως άλλο, τεράστια απώλεια για το εργατικό κίνημα σ' όλον τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ