ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στη σημερινή απεργία

Συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα (10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος) και στη Θεσσαλονίκη (10.30 π.μ., πλατεία Αγίας Σοφίας)

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο να καλούν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν. Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ και στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο.

Οι ταξικές δυνάμεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς, για καταδίκη της γραμμής της συναίνεσης και υποταγής, διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Προβάλλουν αιτήματα όπως: Αμεση επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό με όλα τα αναγκαία κονδύλια για την άμεση καταβολή όλων των εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους. Αμεση πλήρη κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων και άλλα.

Ρεσιτάλ δημαγωγίας από το ΠΑΣΟΚ

Χτες έγινε συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και της ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, κατήγγειλε την αντεργατική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που χτυπά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε υπέρμαχος της πολιτικής ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Ισχυρίστηκε ότι δεν οφείλονται στην ανταγωνιστικότητα τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά στον τρόπο εφαρμογής της. Για να δείξει έτσι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερος διαχειριστής του συστήματος απ' ό,τι η ΝΔ. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, θα επανακρατικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα. Αποσιώπησε, όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση την ιδιωτικοποίησε και ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, ακόμα και μια κρατική τράπεζα στοχεύει στα κέρδη.

Ακόμα, ισχυρίστηκε το αμίμητο ότι όταν τα αποκαλούμενα «σοσιαλιστικά» κόμματα ήταν κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ ασκούσαν και αυτά «συντηρητική» πολιτική λόγω της πίεσης που άσκησε η «κατάρρευση» - όπως είπε - του υπαρκτού σοσιαλισμού! Τέλος, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα έχει ως κύριο συνομιλητή του το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ στη χτεσινή συνάντηση δεν έδωσε καμιά απάντηση στα αιτήματα που αφορούν στους εργαζόμενους.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Επιμένει στις απαράδεκτες «συμβάσεις»

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνεταιρισμού Αρχανών στις Αρχάνες Ηρακλείου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το απόγευμα η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ καθώς και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος με τη ΝΑΣ, Σταύρος Γενετζάκης, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Αρχανών να μεταβάλει για το 2009 και με την απειλή της απόλυσης, τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή του ΔΣ έφτασε στους 12 εργαζόμενους με νέα σύμβαση που τους δόθηκε να υπογράψουν και προβλέπει τη μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης από αορίστου σε διαλείπουσας, διάρκειας 8 μηνών με 4μηνη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, με την επίκληση των υπαρκτών οικονομικών προβλημάτων και με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Μάλιστα στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί από τους εργαζόμενους, θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, οι συγκεντρωμένοι μαζί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων απαίτησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μην προχωρήσουν σε καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των μισθών, αιτήματα που απέρριψε το ΔΣ. Προκλητικό είναι το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τα μέλη του, λέγοντας ότι από την αλλαγή των συμβάσεων ο Συνεταιρισμός θα έχει κέρδος 150.000 ευρώ έτσι ώστε να καλυφθούν κάποια χρέη, όταν τα πραγματικά χρωστούμενα ανέρχονται στα 6,5 με 7 δισ. που προέρχονται από τράπεζες ως προμηθευτές. Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου, η οποία ενημέρωσε ότι το κείμενο της σύμβασης που τους δόθηκε από το ΔΣ του Συνεταιρισμού είναι παράνομο στο σύνολό του.

ΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στο εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ

Περιοδεία στο εργοστάσιο παραγωγής εμφιαλωμένου νερού ΚΟΡΠΗ στο Δήμο Ανακτορίου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διεύθυνση και εργαζόμενους της επιχείρησης, στην οποία απασχολούνται 75 περίπου άτομα σε μόνιμη βάση. Η διεύθυνση ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα περικοπών όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι θα μειωθούν. Οι εργαζόμενοι στάθηκαν στους χαμηλούς μισθούς. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η περίπτωση πτυχιούχου χημικού που μετά από χρόνια δουλειάς στην επιχείρηση αμείβεται με 900 ευρώ το μήνα. Ο Νίκος Μωραΐτης κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να μη φορτωθούν στις πλάτες τους τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης, ο χαρακτήρας και τα αίτια της οποίας είναι σύμφυτα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης. Ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργήσουν σωματείο και να το μαζικοποιήσουν, για να περιφρουρήσουν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους, να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο φιλολαϊκής ανάπτυξης, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) κάνουν σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Τις ώρες αυτές δε θα εκτελεστούν πτήσεις από και προς την Ελλάδα. Λόγω της απεργίας στο Δημόσιο δε θα γίνουν και οι προγραμματισμένες πρακτικές εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών στην Αττική. Κανονικά θα γίνουν μόνο οι θεωρητικές εξετάσεις (σήματα). Επίσης παρατείνονται έως τις 10 Μάρτη και οι προγραμματισμένοι για σήμερα τεχνικοί έλεγχοι στα ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Αθηνών. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η ισχύς των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου που λήγουν σήμερα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα θεάτρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Κυβερνητική κοροϊδία χαρακτηρίζει τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Λάρισας, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την εξαίρεση πολλών συνταξιούχων απ' αυτό.

Εκλογές στα μουλωχτά

«

Εν κρυπτώ» εκλογές επιχείρησε να πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Πάτρας, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, όπως καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με την καταγγελία του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΚΕ, χωρίς καμία ανακοίνωση, επιχείρησε να πραγματοποιήσει εκλογές με κλειστές πόρτες σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Στα κρυφά πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση, λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες. Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και μέλη της διοίκησης του ΕΚ Πάτρας απαίτησαν και επέβαλαν, παρά τις αντίθετες προσπάθειες, την παρουσία τους στο χώρο όπου διεξάγονταν οι εκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Το εν λόγω σωματείο είναι ανύπαρκτο και καλύπτει εργαζόμενους που δεν έχουν καμία επαγγελματική σχέση μεταξύ τους (μηχανικοί, λογιστές, φύλακες, νυχτοφύλακες, οδηγοί, τεχνικές υπηρεσίες ΟΤΑ, κλπ.). Είναι δηλαδή ένα από τα σωματεία - φαντάσματα που έχουν φτιαχτεί με σκοπό να αλλοιώνουν τη σύνθεση των αντιπροσώπων και να διαμορφώνουν πλειοψηφίες υπέρ του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αυτό βέβαια σε τίποτα δεν το εμπόδιζε μέχρι πρόσφατα να εκλέγει 9 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο και στις εκλογές του να εμφανίζονται πάνω από 400 ψηφίσαντες! Το πόσο κάλπικοι είναι οι συσχετισμοί που διαμορφώνει το συγκεκριμένο σωματείο, φάνηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις: Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και η αποκάλυψη του ρόλου του σωματείου συνέβαλαν ώστε φέτος να εμφανιστούν στις εκλογές μόλις 33 ψηφίσαντες και οι αντιπρόσωποι για το ΕΚ να μειωθούν στον έναν!

Αποκαλυπτική είναι και η εξής λεπτομέρεια: Η πρόεδρος του Σωματείου τυγχάνει να είναι και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και υπεύθυνη του συνδικαλιστικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι κάθε προσπάθεια εκφυλισμού και διατήρησης του συνδικαλισμού στο άρμα της εκάστοτε κυβέρνησης και της εργοδοσίας έχει ανάγλυφη τη σφραγίδα των κομμάτων του κεφαλαίου. Είτε πρόκειται για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε για τα κόμματα που «ρυμουλκούν» στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ