ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανέξοδοι λεονταρισμοί για την ακρίβεια

Στους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ανατιμήσεις επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες η κυβέρνηση

Σε λεονταρισμούς και προσπάθεια μετάθεσης των ακέραιων ευθυνών, που φέρει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία των μονοπωλίων, στους ίδιους τους εργαζόμενους επιδόθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς (ΕΣΚΑ). Ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τις γνωστές κορώνες ότι δήθεν η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με φαινόμενα αισχροκέρδειας, με ολιγοπωλιακές πρακτικές και μεθοδεύσεις καρτέλ», την ώρα που τα μονοπώλια «λύνουν και δένουν» στην αγορά, θησαυρίζοντας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής. Ο υπουργός επανέλαβε τα δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και μεταξύ αυτών, όπως ήταν αναμενόμενο, την περίφημη δημοσιοποίηση των ονομάτων εταιρειών που προχώρησαν σε αδικαιολόγητες, κατά το υπουργείο, ανατιμήσεις, αποσιωπώντας, βεβαίως, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία - πρόκειται για τη ΦΑΓΕ - προχώρησε κανονικότατα στις ανατιμήσεις που είχε προαναγγείλει.

Εκείνο όμως που αποτελεί πρόκληση είναι ότι ο Κ. Χατζηδάκης δε δίστασε να μεταθέσει την ευθύνη της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τις κερδοσκοπικές πρακτικές των μονοπωλίων στους εργαζόμενους, ισχυριζόμενος ότι «σε μια απελευθερωμένη αγορά», πρέπει οι ίδιοι οι καταναλωτές να προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για την ακρίβεια και την επιχειρηματική αισχροκέρδεια και έχοντας ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης στήριξης των αξιώσεων του κεφαλαίου και των δεδομένων της «ελεύθερης αγοράς» (και άρα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να πάρει κανένα μέτρο για τον έλεγχο των τιμών στην κατεύθυνση της προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει τους καταναλωτές σε ...μποϊκοτάζ προϊόντων σε ορισμένους κλάδους!

Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, θα ξεκινήσουν έλεγχοι στην αλυσίδα διακίνησης υγρών καυσίμων κατά το πρότυπο των κοστολογικών ελέγχων που γίνονται σε επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που οι τιμές στα καύσιμα κινούνται και πάλι σε ανοδική τροχιά ελέω «απελευθέρωσης». Τέλος, ανέφερε ότι από το ΤΕΜΠΜΕ έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα περίπου 10.500 δάνεια συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΣΚΑ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Δ. Σκιαδάς αναφέρθηκε στην μεθοδευόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εγκατάσταση εμπορικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα πολυκαταστημάτων. Οπως είπε, η επανεξέταση της εμπορικής χωροταξίας θα γίνει «αξιοποιώντας το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο», το οποίο πρακτικά ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση ακόμα περισσότερων εμπορικών μεγαθηρίων σε όλη τη χώρα. Στην ουσία, η κυβέρνηση στέκεται αρωγός και υιοθετεί τα σχέδια των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, είτε του κλάδου των κατασκευών, είτε της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, ανέφερε ως δεδομένη τη δημιουργία ακόμα 15 εμπορικών κέντρων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ επικαλούμενος στατιστικές αναλογίες, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 55 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κέντρων ανά 1.000 κατοίκους έναντι 200 τ.μ. σε άλλες χώρες, κατέληξε ότι «τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην εν λόγω αγορά». Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «θυμήθηκε» και τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκφράζοντας δήθεν το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τις συνέπειες σε βάρος τους από την επέκταση των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. Είπε χαρακτηριστικά ότι στην οδό Ερμού τα ξενοίκιαστα καταστήματα φτάνουν το 40%, ενώ ένα στα δέκα μένει άδειο για πολλούς μήνες.

ΚΙΝΗΜΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ
Εποικοδομητικές διεργασίες για την ανασυγκρότηση

Από το μπλόκο της Νίκαιας
Από το μπλόκο της Νίκαιας
Γόνιμη και εποικοδομητική ήταν η συζήτηση για την ανασυγκρότηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και για τη δημιουργία νέων εκεί όπου δεν υπάρχουν, που αναπτύχθηκε χτες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Συνεταιρισμών, στα Φάρσαλα, την οποία διοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα θα παρθούν σχετικές πρωτοβουλίες και στην επαρχία Φαρσάλων, σύμφωνα με την απόφαση για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, που πάρθηκε στην πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη, στον Παλαμά, που έγινε με πρωτοβουλία των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και του μπλόκου της Νίκαιας. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν και τα μέτρα που θα ληφθούν για την οργάνωσης της μαζικής συμμετοχής των αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 15 Μάρτη.

Στη σύσκεψη μίλησαν οι Β. Μπούτας και Ρ. Μαρούδας, πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας και Λάρισας, αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εμπειρία της πρόσφατης μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης που κορυφώθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας και στηρίχτηκε, κύρια, στους Αγροτικούς Συλλόγους. Υπογράμμισαν, ότι σ' αυτήν τη βάση πρέπει να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότεροι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι οποίοι αποτελούν συστατικό κύτταρο, για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, που αποτελεί αναγκαία και καθοριστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, με πλαίσιο διεκδικήσεων που θα στρέφεται κατά των πραγματικών αιτιών που δημιουργούν τα αγροτικά προβλήματα και με προοπτική την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, που θα εκφράζει τα συμφέροντά της.

Συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις για ανασυγκρότηση, ενεργοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, ή για τη δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Νέα επίθεση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξαπέλυσε χτες η διοίκηση του ΟΤΕ, με αφορμή την απόρριψη των πακέτων «double play» του Οργανισμού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΤΕ, αναφέρεται ότι η απορριπτική απόφαση της ΕΕΤΤ καθυστέρησε πέντε μήνες, διάστημα κατά το οποίο οι ανταγωνίστριες εταιρείες πρόσφεραν μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών προϊόντων. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Γεννάται ευλόγως το ερώτημα αν η στάση της ΕΕΤΤ προωθεί τις τηλεπικοινωνίες ή τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών».

Επισπεύδουν την επιστροφή ΦΠΑ

Την επίσπευση της επιστροφής του πιστωτικού υπόλοιπου από ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ζητά με εγκύκλιό του προς τις υπηρεσίες του, το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι το πιστωτικό υπόλοιπο από ΦΠΑ των επιχειρήσεων αυτών, θα επιστρέφεται κατά 90% χωρίς έλεγχο μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης και το υπόλοιπο 10%, εφόσον δεν πρόκειται για πρώτη επιστροφή, κατόπιν προσωρινού ελέγχου εντός της διαχειριστικής περιόδου υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης.

ΚΚΕ
Φτηνή δημαγωγία και υποκρισία

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την ακρίβεια, υπογραμμίζεται:

«Μόνο ως φθηνή δημαγωγία και υποκριτική στάση μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για την ακρίβεια, ιδιαίτερα το ότι θα καλέσει τους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν προϊόντα, αν δε συμμορφωθούν οι εταιρείες!

Η πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν να πάρουν μέτρα υπέρ των εργαζόμενων.

Το λόγο έχει η λαϊκή πάλη. Αυτή καλείται να αντιπαλέψει πολύ πιο αποφασιστικά για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, στην κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ