Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανέξοδοι λεονταρισμοί για την ακρίβεια

Στους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ανατιμήσεις επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες η κυβέρνηση

Σε λεονταρισμούς και προσπάθεια μετάθεσης των ακέραιων ευθυνών, που φέρει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία των μονοπωλίων, στους ίδιους τους εργαζόμενους επιδόθηκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς (ΕΣΚΑ). Ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τις γνωστές κορώνες ότι δήθεν η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με φαινόμενα αισχροκέρδειας, με ολιγοπωλιακές πρακτικές και μεθοδεύσεις καρτέλ», την ώρα που τα μονοπώλια «λύνουν και δένουν» στην αγορά, θησαυρίζοντας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής. Ο υπουργός επανέλαβε τα δήθεν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και μεταξύ αυτών, όπως ήταν αναμενόμενο, την περίφημη δημοσιοποίηση των ονομάτων εταιρειών που προχώρησαν σε αδικαιολόγητες, κατά το υπουργείο, ανατιμήσεις, αποσιωπώντας, βεβαίως, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία - πρόκειται για τη ΦΑΓΕ - προχώρησε κανονικότατα στις ανατιμήσεις που είχε προαναγγείλει.

Εκείνο όμως που αποτελεί πρόκληση είναι ότι ο Κ. Χατζηδάκης δε δίστασε να μεταθέσει την ευθύνη της κυβέρνησης για την ακρίβεια και τις κερδοσκοπικές πρακτικές των μονοπωλίων στους εργαζόμενους, ισχυριζόμενος ότι «σε μια απελευθερωμένη αγορά», πρέπει οι ίδιοι οι καταναλωτές να προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Στην κατεύθυνση του αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για την ακρίβεια και την επιχειρηματική αισχροκέρδεια και έχοντας ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης στήριξης των αξιώσεων του κεφαλαίου και των δεδομένων της «ελεύθερης αγοράς» (και άρα δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να πάρει κανένα μέτρο για τον έλεγχο των τιμών στην κατεύθυνση της προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει τους καταναλωτές σε ...μποϊκοτάζ προϊόντων σε ορισμένους κλάδους!

Την επόμενη βδομάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, θα ξεκινήσουν έλεγχοι στην αλυσίδα διακίνησης υγρών καυσίμων κατά το πρότυπο των κοστολογικών ελέγχων που γίνονται σε επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που οι τιμές στα καύσιμα κινούνται και πάλι σε ανοδική τροχιά ελέω «απελευθέρωσης». Τέλος, ανέφερε ότι από το ΤΕΜΠΜΕ έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα περίπου 10.500 δάνεια συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του ΕΣΚΑ ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Δ. Σκιαδάς αναφέρθηκε στην μεθοδευόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εγκατάσταση εμπορικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα πολυκαταστημάτων. Οπως είπε, η επανεξέταση της εμπορικής χωροταξίας θα γίνει «αξιοποιώντας το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο», το οποίο πρακτικά ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση ακόμα περισσότερων εμπορικών μεγαθηρίων σε όλη τη χώρα. Στην ουσία, η κυβέρνηση στέκεται αρωγός και υιοθετεί τα σχέδια των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, είτε του κλάδου των κατασκευών, είτε της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, ανέφερε ως δεδομένη τη δημιουργία ακόμα 15 εμπορικών κέντρων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ επικαλούμενος στατιστικές αναλογίες, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 55 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κέντρων ανά 1.000 κατοίκους έναντι 200 τ.μ. σε άλλες χώρες, κατέληξε ότι «τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην εν λόγω αγορά». Επιχειρώντας να θολώσει τα νερά γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «θυμήθηκε» και τη «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκφράζοντας δήθεν το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τις συνέπειες σε βάρος τους από την επέκταση των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων. Είπε χαρακτηριστικά ότι στην οδό Ερμού τα ξενοίκιαστα καταστήματα φτάνουν το 40%, ενώ ένα στα δέκα μένει άδειο για πολλούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ