Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πάνω από 512 εκατ. ευρώ για την «Αλφα»

Συνθήκες παραπέρα συγκέντρωσης σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Στα σκαριά και νέες συμφύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις και μεγαλοεπιχειρηματίες

Καθαρά κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ συνέχισε να αποσπά το τραπεζικό κεφάλαιο και μέσα στο 12μηνο του 2008 και αυτό παρά την κρίση, τη ραγδαία πτώση στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης καθώς και της εμφανιζόμενης αποκλιμάκωσης στο ρυθμό αύξησης των δανείων. Η κερδοφορία τους στηρίζεται τόσο στην επιχειρηματική δράση που έχουν ξεδιπλώσει μέσα στη χώρα όσο και από τη επιχειρηματική διείσδυση στον ευρύτερο ζωτικό χώρο της ΝΑ Ευρώπης, στον οποίο πλέον επιχειρούν να «εξαγάγουν» μέρος των κρατικών ενισχύσεων.

Πρόγευση για τη συνολική μάζα των κερδών τους δίνει η Alpha Bank («όμιλος Κωστόπουλου») που πρώτη από τις μεγάλες τράπεζες δημοσιοποίησε τον ισολογισμό για το 2008. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται σε 512,1 εκατ. ευρώ (από 769,6 εκατ. ευρώ για το 2007) εμφανίζοντας μείωση 33,5%. Να σημειωθεί πως το 2007 η Αlha Bank πέτυχε να αυξήσει τα κέρδη της σε ποσοστό 54% (πολύ πάνω από την αποκλιμάκωση του 2008). Να σημειωθεί επίσης πως τα καθαρά κέρδη 12μηνου 2007 για το σύνολο των εισηγμένων στο χρηματιστήριο τραπεζών έφτασε σε 5,7 δισ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 69,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2006).

Ηδη από τις αρχές του 2009, η Alpha έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για το κυβερνητικό πακέτο ενίσχυσης. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρά στην έκδοση προνομιούχων μετοχών (940 εκατ. ευρώ) που θα περάσουν στο κράτος, ενώ οι προβλεπόμενες για τους ίδιους κρατικές εγγυήσεις φτάνουν σε 4,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας οι νομοθετικές μεταβολές που αφορούν τη διανομή μερίσματος για τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, δεν επιτρέπουν, για την ώρα, τη διατύπωση πρότασης «περί της διανομής ή μη μερίσματος». Να σημειωθεί πως το 20% από τα συνολικά προ φόρων κέρδη της τράπεζας προέρχεται από την επιχειρηματική δράση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης τράπεζας στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο θεαματικά, αφού μεγάλο μέρος της εμφάνισης μειωμένων κερδών, οφείλεται στο γεγονός ότι το λογιστήριο της τράπεζας έχει εγγράψει στον ισολογισμό του ομίλου αυξημένα κονδύλια για τυχόν επισφαλή δάνεια που θα προκύψουν στο μέλλον.

Συνθήκες συγκέντρωσης

Η συνεχιζόμενη κρίση και αναταράξεις διαμορφώνουν συνθήκες για νέο κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα. Ο Ομιλος της «Μαρφίν» (MIG) ανακοίνωσε χτες ότι απέσυρε το αίτημα για αύξηση της συμμετοχής του στην θυγατρική Marfin Popular Bank, εκτιμώντας πως το τελευταίο διάστημα έχει «πολλές διευρυνόμενες επιλογές για να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ρευστότητα και κεφαλαιακή της επάρκεια». Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε «περαιτέρω επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα κυρίως κατόπιν συμφωνίας με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών ή μέσα από συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών». Και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται φανερή η δημιουργία νέων συμφύσεων ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κρατικούς μηχανισμούς των χωρών.

«Μνημόνιο συνεργασίας» υπέγραψαν στο Αμπού Ντάμπι των Αραβικών Εμιράτων ο Ομιλος του μεγαλοεπιχειρηματία Ρέστη με την «επενδυτική εταιρεία» International Petreleum συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Η «κολεγιά» περιλαμβάνει τους τομείς ναυτιλίας, ενέργειας, μεταφορών, αποθήκευσης, ναυπηγείων, αγωγών και λιμενικών εγκαταστάσεων, δηλαδή σε σειρά από νευραλγικούς όσο και συγκεντρωμένους κλάδους που υπόσχονται κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Τη διοίκηση του σχήματος θα αναλάβει ο «όμιλος Ρέστη».

Η Τράπεζα Ελλάδας

Την εκτίμηση πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις από την κρίση στη ΝΑ Ευρώπη, διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλος σε δηλώσεις του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν απλώσει πλοκάμια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία, Πολωνία, Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο είναι «λιγότερο εκτεθειμένοι» σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς ομίλους που επίσης έχουν διεισδύσει στην περιοχή. Οι συνολικές χορηγήσεις (δάνεια) ελληνικών τραπεζών στην περιοχή διαμορφώνονται περίπου σε 16% - 17% του ΑΕΠ της Ελλάδας έναντι περίπου 70% του ΑΕΠ της Αυστρίας που έχουν δανείσει οι αυστριακές τράπεζες στις περιοχές αυτές, όπου έχουν αποσπάσει και τα μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ